ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ – HAMİT KARAKUŞ - Bir dönemin tarım ve hayvancılık kenti olan Van’da şu sıralar Kurban Bayramı öncesi kurban pazarında Vanlı’yı kara kara düşündüren bir kurban pazarında sıkı pazarlıklar yapılıyor. Hem tarım hem hayvancılıktaki potansiyelini yitiren, yem fiyatlarının yüksekliğinden dolayı tarımın büyük kayıplar verdiği kentte kurbanlık fiyatları batıdaki illeri aratmıyor. Türkiye’de en çok küçük baş hayvan sayısının Van’da olmasına rağmen Van’daki fiyatların yüksekliği el yakarken uzun süredir pazarda kurbanlık satmaya çalışan hayvan sahipleri de vatandaşlar da pazarlık yapmaya cesaret edemiyor. Maliyetin giderleri karşılamamasından dolayı hayvancılık yapmanın teşvikler iye ayakta tutturulmaya çalıştığı kentte alan da satan da memnun olmadan akşam Pazar yerinden ayrılıyor. Van’ın Pazar meydanında iki tarafı da memnun etmeye bir tablo ortaya çıkarken fiyatlar ise vatandaşı kurbanlık konusunda ürküten seviyelerde seyrediyor.

 

Kurban Bayramı öncesi hayvan pazarında hareketlilik artarken, bu yıl ki kurbanlık fiyatlarının ne kadar olduğu merak konusu oldu. Van’daki hayvan pazarında satıcı ile alıcının fiyatları nasıl yorumladığını sorduk. Kurbanlık fiyatlarının geçen yıla nazaran değişikliğin nasıl olduğunu ve kurbanlık fiyatlarıyla ilgili tüm merak edilenleri sizler için Kurban Bayramı öncesi Şehrivan Gazetesi olarak derledik.

 

22 Ağustos’ta başlayacak olan Kurban Bayramına kısa bir süre kalmışken, bayram süresince kurban kesebilecek olan vatandaşların merakla beklediği kurban fiyatları da belli oldu. 2017 yılına göre fiyatlarda artışın yaşandığı kurbanlıklar bu yılda pazardaki yerini aldı. Van'ın İpekyolu ilçesine bağlı Bostaniçi Mahallesi’nde kurulan geçici canlı hayvan pazarında kurbanlıklar görücüye çıktı. Kurban Bayramı öncesi hayvan pazarındaki hareketlilik artarken, satıcılar fiyatlarının yüksek olmasından dolayı alıcı bulamadıklarından şikayetçi.

 

FİYATLAR YÜKSEK!

 

Kurbanlık almayan gelen vatandaş ise kurbanlık fiyatlarının yüksek olmasından yakındı. 2017 yılında 700-750 liradan satılan küçükbaş hayvanlar, bu yıl 900-1200 liradan satılıyor. 2017 yılında büyükbaş hayvan 6 bin ile 12 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa sunulurken bu yıl ise 7 bin ile 15 bin arasında alıcı bekliyor. Kurbanlık fiyatların geçen yıla nazaran yüksek olduğu canlı hayvan pazarından satıcıda, alıcıda bu yıl ki kurbanlık fiyatlarından memnun değil.

 

ŞİMŞAT: BU SENE HERKES KURBANLIK ALAMAYACAK BİR DURUMDA

 

Şehrivan Gazetesi olarak görüştüğümüz satıcılardan Nevzat Şimşat, hayvancılığın ve çiftçiliğin zor bir süreçten geçtiğini belirterek, “Hayvancılık artık yapılmayacak bir durumda. Geçim kaynaklarımız yok denecek kadar az gün geçtikçe daha zor günler yaşıyoruz. Geçen seneye göre bu sene insanlar kurbanlık alamayacak durumda. Geçen sene herkes kurbanlık alabiliyorken, bu sene herkes kurbanlık alamayacak bir durumda. Hayat şartları gün geçtikçe daha zor oluyor. Bu yüzden kurbanlık fiyatları bu yıl beklenen rağbeti göremiyor. Geçen yıl herkes büyükbaş hayvan alırken, bu sene alım gücü olanlar küçükbaş hayvana yöneldi. Büyükbaş hayvan alımı küçükbaş hayvana göre daha az.” Dedi.

 

“KURBANLIK SATIŞLARIMIZ GEÇEN SENEYE GÖRE ÇOK AZ”

 

Bir diğer satıcı Hamza Aslan da kurbanlık fiyatlarının geçen yıl 700-750 lira arasında değiştiğini ifade ederek, “Bu sene 900 ile 1200 lira arasında değişiyor. Fiyatların yüksek olması kurbanlık alımına talebi de azaltıyor. Ekonomik olarak sıkıntı yaşıyoruz. Millette para yok nasıl 1200 liraya koyun alsın. O yüzden şuan kurbanlık satışlarımız geçen seneye göre çok az.” Diye konuştu.

 

“BESİCİ ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR”

 

Hamza Sona isimli vatandaş ise kurbanlık fiyatlarının yüksek olmasından yakınarak, “Kurbanlık alanında insanlar var ama alım gücü olanlar alabiliyor. Geçen sene daha fazla ilgi vardı. Şu an normal besici arpa, yem ve kepeğin pahalı olmasından dolayı zarar ediyor. Şuna birinin bir koyun alması bir koyundan 100 lira kazanması meselesi değil. Besici zor günler geçiriyor. Ama yine de umutluyuz bu sene alım olacak diye umut ediyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

VATANDAŞ DA ALAMIYOR

 

Kurbanlık pazarında hayvan almak için pazarda kurbanlık bakan Farız Çelikcan adlı vatandaş ise kurbanlıklar konusunda şikayet ederken: “Saatlerdir bakıyorum. Kurbanlık almak neredeyse imkansız hale geldi. Şimdi bir koyun için istenen para ile eskiden büyük baş hayvanda büyük bir hisse alınabiliyordu. Küçükbaş almak bile artık büyük bir külfet haline geldi. Öyle görünüyor ki bütçeme uygun bir kurbanlık bulmam oldukça zor. Bu memleketimizde bir çok kişi için de geçerli. Mecbur Kurban bayramının başlamasının bekleyeceğiz. Belki ilk günlerde ucuzlarsa alabilirim.” Dedi.

Editör: TE Bilisim