Van Büyükşehir Belediyesi’nin davetlisi olarak kentte gelen Gazeteci Hayko Bağdat, ”Salyongoz” adlı gösterisini sahneledi.

 

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nın Mayıs ayı etkinlikleri kapsamında kentte gelen Gazeteci Hayko Bağdat, ”Salyongoz” adlı gösterisini sahneledi. Gösteri Nuda Kültür ve Sanat Merkezi’nde sahnelendi. Yurttaşlar gösteriye büyük ilgi gösterirken, yoğun ilgiden dolayı çok sayıda kişi ise gösteriyi merdiven aralarında ve ayakta izlemek zorunda kaldı. Salonun tamamen dolduğu gösteriyi aralarında Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sedat Töre, ilçe belediye eş başkanlarının yanı sıra, oyuncu ve yönetmen Füsun Demirel’de izledi. Yoğun katılımın olduğu gösteride zafer işareti yaparak sahneye çıkan Bağdat, performansına başlamadan önce ilk olarak,” aranızda Ermeni var mı?” ile başladı. Van’da bulunmaktan dolayı mutluluğunu dile getiren Bağdat, Van’ı kendisi için çok ayrı ve anlamlı bir yerinin olduğunu söyledi. Yapılan konuşmanın ardından Bağdat, performansını sergiledi.

 

Gösteride çocukluk, gençlik ve evlilik maceralarını anlatan Bağdat, ilk bölümde İstanbul Şişli’de geçen çocukluk hayatının günün birinde dışarı çıkması ile evde yaşam bulan kimliğinin dışarıda farklı olduğunu görmeye ve anlamaya başlaması ile başladı. Çocukluk ve gençlik dönemlerinde başından geçen olayları trajikomik bir şekilde izleyiciye aktaran Bağdat, son bölümde ise Türkiye’de yaşanan siyasi cinayetlere gönderme yaparak izleyiciye kısa bir hüzün yaşattı. Özellikle Hrant Dink ve Tahir Elçi cinayetlerine gönderme de bulunan ve yaşanan cinayetleri bir Yunus balığının ölüm sırasında ki çıkardığı çığlığa benzeten Bağdat, yaşanan cinayetleri anlatırken, çok sayıda yurttaşın gözlerinin yaşarması dikkat çekti. Performansını Türkiye’de işlenen siyasi cinayetlere göndermede bulunarak bitiren Bağdat’ı izleyiciler uzun bir süre ayakta alkışladı.

 

Bağdat’ın performansı ardından sahneye oğlu Rojar ile çıkan Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya, Bağdat’ı tebrik ederek oğlu Rojar ile birlikte Bağdat’a çiçek verdi. Bağdat, 29 Mayıs’ta Van’da Nuda Kültür ve Sanat Merkezi’nde tekrar sahne alacak. 

Editör: TE Bilisim