Van’ın 2011 yılında yaşadığı iki büyük depremin ardından en büyük sorunlarından bir tanesi olan kütüphane sorunu Güçbirliği Platformu’ndan gelen müjdeyle çözülüyor. Yıllarca kütüphane yapılmasını bekleyen Van için Türkiye’nin en güzel kütüphanelerinden bir tanesi yapılacak.

 

Başkanlığını Van Milletvekili Prof. Dr. Beşir Atalay’ın yaptığı Van Güçbirliği Platformu kente dair önemli konularla toplanmaya devam ederken, genelde ‘Eğitim’, özelde ‘Eğitim, Gençlik, Spor’ başlığı ile yapılan toplantıda Van’a dair yine önemli konular konuşuldu. Daha önce kentin ekonomisinin derinlemesine konuşulduğu, Kapıköy’ün müjdesinin verildiği toplantıda bu kez de Van’ın önemli eksikliklerinden birisi olan ‘kütüphane’ konusunun çözümüne dair önemli bir adım atılmış oldu. Kentin dillendirme konusunda eksik kaldığı eksikliklerden birisini Güç Birliği Toplantısına katılan Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir konuk olduğu toplantıda yapılan sunumlarda ‘Van’ın Kütüphanesi yok’ ibaresini görünce müjdeyi aynı toplantıda verdi. Kentin bir kütüphanesinin olmayışının büyük bir eksiklik olduğunu dile getiren Demir, daha önce Erzurum’a yapmayı planladıkları projede başarısız olduklarını bunu Van’a kaydırabileceklerini söyledi. Bu projeyi Van’a yapmak için şart koşan Demir, katılımcılara önemli bir çağrıda da bulunarak: “Van’ın en güzel yerini kütüphane için tahsis edilsin” dedi. Bir anlamda Van’a kütüphane sözünü veren Demir, devasa ve modern bir kütüphanenin yapılması için topu Van’ın dinamiklerine attı. Şimdi top DAP tarafından yapılacak olan kütüphane için zemin hazırlayacak olan kentin yöneticilerinde.

 

 

MÜJDEYİ DAP İDARESİ BAŞKANI VERDİ

Geçtiğimiz hafta toplanan Van Güçbirliği Platformu Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde ‘eğtim’ ağırlıklı konularla toplandı. Van’ın eğitiminin, gençliğin ve sporun tartışıldığı toplantıda eğitime dair eksiklikler, sıkıntılar dile getirildi. Bu noktada önemli sıkıntılar dikkat çekerken, çözüm konusunda seferberlik çağrısı yapıldı. Her toplantıda bakan ve ilgili isimlerin davet edilmeye çalışıldığı toplantının bu ayki konuğu ise Van’da son zamanlarda önemli projelerin destekçisi olan DAP başkanı oldu. Başkan Demir, toplantıda kulak misafiri olduğu önemli sorunlardan birisi için Van’a söz verdi. Güçbirliği Platformu toplantısında konuşan DAP İdaresi Başkanı Ahmet Demir Türkiye genelinde kent kütüphaneleri için çalışma başlattıklarını söyledi. İlkini Erzurum’a yapmak istediklerini ancak başarısız olduklarını dile getiren Demir, “Sunumda dikkat ettiğim kadarıyla ilin bir il kütüphanesinin olmayışıydı. Sunumda yazılan ve gerçek hayatta olduğu gibi, Van’da bir il kütüphanesinin olmayışı doğru bir tespittir. Kalkınma Bakanlığı olarak bir pilot uygulamayı Türkiye’de başlatmak için bir program yaptık. Kent kütüphanesi adı altın bu proje bakanlığımız tarafından başlatıldı. Biz bunun başlangıcını Erzurum’da yapalım dedik ancak elimize yüzümüze bulaştırdılar. Bu anlamda Erzurum’da yerel aktörlerden ciddi bir destek alamadık. Projede bu şekilde halen ortada dolaşıyor.” İfadelerine yer verdi.

 

 

DEMİR: KÜTÜPHANEYİ VAN’A YAPMAK İSTİYORUZ

Erzurum’da hayata geçiremedikleri projeyi Van’da hayata geçirmek istediklerini ifade eden Demir şöyle devam etti: “Van ilimiz kütüphane konusunda bir talebi var ise biz bu projeyi bakanlıkla görüşerek Erzurum’dan Van’a kaydırabiliriz. Ancak bu konuda bir şartımız var. İlin en mutena yerini sizden istiyoruz. Böyle bir kütüphanenin yapılması için böyle bir yer şart. Avrupa’ya gidenler bilir. Avrupa’da bu tür kütüphaneler şehrin en merkezi ve güzel yerindedir. Kütüphane hayatın bir parçası olarak göründüğü için okuma kültürünün yaygınlaştırılması için şehrin en mutena yeri seçilir. Eğer ki Van böyle bir yeri tahsis ederse bizde projeyi hazırlarız. Hazırladığımız projeyi ilin aktörlerinin onayına sunarız. Daha sonrada kültür bakanlığı ve kalkınma bakanlığı işbirliği içerisinde bunu yatırım programına koyma noktasına böyle bir sözü size veriyoruz.”

 

 

ATALAY: KÜTÜPHANE VAN’A KAZANDIRILMALI

DAP Başkanını kütüphane sözünün üzerine konuşan Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay projenin çok güzel olduğunu ve Van’a kazandırılması gerektiğini ifade etti. Atalay, “Başlatmış olduğumuz proje ilk olarak Van’da hayata geçirmenizi istiyoruz. Valimiz, diğer yerel aktörlerimiz bu konuda arazi sorunun hep birlikte çözersek biz bu kütüphaneyi Van’a yapmanızı isteriz. Bu kütüphane eski halk kütüphaneleri gibi değil, daha Avrupai bir kütüphanedir. Van’ın da böyle bir sıkıntısı var. Bu projeyi Van’da hayata geçirmeniz Van için çok güzel olur.” Dedi.

 

 

KÜTÜPHANE İÇİN EN AZ 5 DÖNÜM LAZIM

Kütüphane için ne kadarlık bir alan ihtiyaç var? Sorusuna cevap veren DAP İdaresi Başkanı Ahmet Demir şu ifadelere yer verdi: “Eğer ki yeşillik ve buna benzer dinlenme yerleri istemiyorsanız sadece kuru bir bina olacaksa 5 dönüm civarında bir yer talebimiz var. Ancak bu kadar binayı yapmışken etrafını yeşillendirelim ve çok güzel dinleme yerleri de olursa bunun içinde 10 dönümlük bir arazi talebimiz olacaktır. İnsanlar buraya sadece okumak içinde değil bahçesinde bile oturmaya gelir. Şundan da eminiz ki kütüphanenin bahçesinde sadece oturmaya gelen insanlar bile kitap okumaya başlarlar. Buda Vanlılar için çok cazip bir durum olur. Biz bunun içine tiyatro ve müze koymuyoruz. Sadece okuma ve okuma aktivitelerinin, seminerlerin yapılacağı bir bina olacak.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim