ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN AŞAN - Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü'ndeki çevre kirliliğinin önüne geçmek için Van Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri projeler hayata geçiriyor. Hazırlanan proje ile Gevaş, Çatak ve Gürpınar ilçelerindeki çöpler depolama merkezinde toplanarak Van’a aktarılacak.  

 

Daha önce birçok kez Van Gölü'ne zarar verdiği gerekçesiyle gündeme gelen ilçelerdeki çöp sorunu hazırlanan yeni proje ile çözülecek. Van Gölü'ne kıyısı olan bu ilçelerden biri olan Gevaş'ta yapılacak projeyle çevre kirliliğinin önüne geçilmesi planlanıyor. Gevaş Belediyesi tarafından hayata geçirilecek projeyle ilçeye bağlı ‘Van Gölü Selçuklu Turizm Genişleme Sahası’ içerisinde olan mevkiinde Gürpınar, Çatak ve Gevaş ilçelerindeki çöpler 'Çöp Aktarma İstasyonunda' toplanacak ve bu çöpler kirliliğe sebep olmadan Van'da kurulacak 'Geri Dönüşüm Tesisine' aktarılacak.

 

 

VAN GÖLÜ ÇÖPTEN KURTULUYOR

Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, 2007'de kurulan Van Mahalli İdareleri Sürdürülebilir Çevre Yönetimi Birliği (VANÇEB) encümenine dahil olduklarını ve ‘Çöp Aktarma İstasyonu’ projesinin birliğin öncelikli meselelerinden biri haline getirdiklerini belirterek, "Yıllardır bütün Gevaş çöplüğü Keretaş mevkiinde toplanıyor. Keretaş mevkii turizme açık bir alan daha doğrusu bizim turizme kazandırmak istediğimiz bir alan. Van Gölü'nün kıyısında çok önemsediğimiz her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Akdamar Adası’nın karşısı. Bu alan daha önce çöplerle de gündeme gelmişti, ulusal basında da çok haberlere konu oldu. Bununla ilgili de Büyükşehir yasasından dolayı 2014 yılı sonrasında aslında Büyükşehir Belediyesi'nin tasarrufunda olan bir konu. Fakat ilçemizi de ilgilendirdiğinden dolayı bu konuda bir çalışma başlattık.”

 

 

GEVAŞ’TA ÇÖPLER YERE DÜŞMEYECEK!

“Van'da 2007 yılında kurulan bir çevre yönetimi birliği var. O çevre yönetiminin birliğinin encümenine dahil olduk ve konuyu birliğin öncelikli meselelerinden biri haline getirdik. Orada arkadaşlarımızın yaptığı çok güzel bir çalışmayla Gevaş'ta bir çöp aktarma istasyonunu ihalesine çıktık. Buna göre Gevaş'ın bütün çöpleri istasyonun kurulmasıyla oraya aktarılacak. Bu istasyona sadece Gevaş'ın değil Çatak ve Gürpınar'ın da çöpleri aktarılacak. Orada kurulan bir sistemle çöpler yere düşmeden, kirliliğe sebep vermeden oradan Van'da kurulacak geri dönüşüm tesisine aktarılacak." dedi.

 

 

ESKİ ÇÖPLÜK TURİZME KAZANDIRILACAK

Çöp dökülen alanın projeyle turizm açısından önemli bir alan haline getirileceğini söyleyen Başkan Hakan, şöyle dedi: “İlçede bulunan Keretaş çöplüğü de devam edecek proje kapsamında çok güzel bir park haline gelecek, yeşil alan haline gelecek. Belki de Van'ın en güzel seyir teraslarından biri haline gelecek. Bu bölge Van Gölü Selçuklu Turizm Genişleme sahası içerisinde olan ve Turizm Bakanlığınca da bir turizm alanı olarak da tescil edilen bir yer. Bu aşamadan sonra burada turizm tesisleri yoğunlukta olacak, turizm potansiyelini değerlendirebileceğimiz bir imar çalışması da yapacağız.”

 

 

O ELEŞTİRİLERE DE TEŞEKKÜR ETTİ

“Çevre duyarlılığından dolayı bizi pozitif şekilde eleştiren, yapıcı eleştirilerini iletmiş olan bütün dostlarımıza, bütün halkımıza teşekkür ediyoruz. Van'ın en güzel projelerinden biri oldu. Van Gölü ile ilgili hassasiyetlerin artması da çok önemlidir. Van Valimizin de açıklaması oldu, orada da bir arıtma tesisiyle ilgili de bir proje başlatılıyor. Valimizin oluşabilecek bürokratik engellerin aşılması konusunda da kendilerinin de sürekli desteğini aldık. Bu vesileyle VANÇEB'e de valiliğimize de teşekkür ediyorum.”

 

 

GEVAŞ SAHİLLERİYLE ÖN PLANDA OLACAK

Gevaş Belediyesi'nin Van Gölü'ne çöp döktüğü yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Sinan Hakan, şu ifadelere yer verdi: "Van Gölü'ne çöp döktüğümüz falan yoktu. Fakat Van Gölü kıyısına 400 metre mesafede çöplük alanıydı. 50 yıla yakın buraya çöpler getiriliyor, turizm genişleme sahasında yakın bir yer içimizi acıtan bir görüntü. 2017 yılı sonuna doğru bu projeyi bitirdiğimiz takdirde artık Gevaş'ta göl'e ya da göl'e tesir edecek alanlara çöp dökülmeyecek. Gevaş sahilleriyle, plajlarıyla Türkiye gündeminde olacak, bunun sözünü de veriyoruz."

 

Editör: TE Bilisim