ŞEHRİVAN GÜNCEL: ORHAN AŞAN - Gevaş’ta bir belediye başkanı olmanın çok daha ötesine geçen, ilçede herkesin gönlüne belediye ‘reisi’ olarak taht kuran Sinan Hakan, yine gözlerin Gevaş’a çevrilmesini sağladı.

 

İlki geçtiğimiz yıl düzenlenen Gevaş Deli Emin Bisiklet Festivali bu yıl daha kapsamlı bir şekilde gerçekleşti. İlçede çekilen Vizontele filminden esinlenerek başlatılan festival bu yıl daha büyük bir katılım ile gerçekleşirken haftalardır ‘Tüm Deliler Gevaş’a diyerek insanları Gevaş’a davet eden Hakan, ilçe için önemli bir organizasyona daha imza attı.

 

 

Kentin önde gelen isimleri Deli Emin karakterinin kaynakçı gözlüklerini takıp, Deli Emin’i temsil eden Belediye Kültür Müdürü Mihail Atik’in ardından pedal çevirdi. Şarkılar, türkülerin eksik olmadığı, gün boyu halayların çekildiği festivalde yamaç paraşütü, konserler gerçekleşti.

 

 

2001 yılında Sanatçı Yılmaz Erdoğan’ın yönetmenliğini yaptığı 'Vizontele' filmindeki 'Deli Emin' tiplemesi Gevaş Belediyesi'nin esin kaynağı olmaya devam ediyor. 2001'de ilçe merkezinde çekimleri yapılan 'Vizontele' filmi nedeniyle Gevaş ilçe Belediyesi tarafından da bu yıl 2'ncisi düzenlenen 'Vizontele Deli Emin Bisiklet ve Doğa Şenliği' yapıldı. Şenliğe, Van Valisi İbrahim Taşyapan, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, İlçe Kaymakamları, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, STK temsilcileri, kamu kurum müdürleri, vatandaşlar ve bisiklet ve doğa kulüpleri katıldı.

 

 

BİZE DELİ EMİN RUHU LAZIM

Şenliğin açılış konuşmasını yapan Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, katılımcılara desteklerinden dolayı teşekkür ederek, bu yıl geçtiğimiz yıla göre daha çok etkinliğin olduğu program hakkında bilgiler verdi. Vizontele filmindeki Deli Emin ruhunun yakalanmasının önemli olduğuna dikkat çeken Hakan, “Bize ayakkabıdan radyo yapmayı hayal etme ruhu lazım.” Sözlerine yer verdi. Festivalin Gevaş açısından önemine vurgu yapan Hakan, katılımcılara teşekkür ederek sözlerini noktaladı.

 

 

TAŞYAPAN: GEVAŞ BU ETKİNLİĞİN SÜREKLİ MEKANI OLACAK

Van Valisi ve Van Belediye Başkanı İbrahim Taşyapan ise yatığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

 

 

“Bu programın ikincisi için buradayız. Yağışlı bir bahar günündeyiz arkasından güneş açtı. Programı yapabildiğimiz için Allah’a teşekkür ediyoruz. Bu programın ismini geçen sene başkanımız burada izah etmişti. Biliyorsunuz Vizontele filmi, filim olarak Hakkâri’de geçiyor ama Gevaş ilçemizde çekildiği için ilçemiz ile özdeşleşmiş durumda. Deli Emin karakteri de o film de en önemli karakterlerden bir tanesiydi, daha doğrusu filmi neşeli hale getiren biraz da insanların kafasında daha iyi kalmasını sağlayan ana karakterlerden bir tanesiydi. Bu karakterin vazgeçilmezlerinden biri de bisikletti. Onun için bu şenliğin geçen sene ilkini yapmıştık. Bu sene de programa yeni eklemeler yapılarak zenginleştirildi. Bu tür festivaller bir bahaneyle oluşuyor bir ismi oluyor. Burada bir birikimi meydana getiriyor. Sonrada bu geliştirilerek artık orada geleneksel hale getiriliyor. Onun için çok güzel bir yer Gevaş’ın güzel bir mekân onun için buradaki mekân herhalde bu etkinliğin sürekli yapılacağı mekân olacak.”

 

 

ULUSLARARASI BİR ŞENLİK OLABİLİR!

Taşyapan sözlerini şöyle sürdürdü: “Uzaktan yakından iyi bir katılım var. Bisikletçilerimiz de artık buraya ilgi duyuyorlar. Onlarda bu programın ana karakteri olan bisikletin burada Gevaş’ta özdeşleşerek bisiklet sporunun gelişmesinde ve onunla ilgili olarak yapılan programlarda önemli bir yer tutacak. Bundan sonra bütün bisiklet sporcularımızda bu şenliğin yapılış gününü ve Gevaş’ı kolluyor olacaklar.  Belki ileride bu şenlik uluslararası bir boyuta getirilebilir. Tabi ki bu zaman içerisinde belli olacaktır. Bu etkinliğin yapılmasına birçok kuruluşumuz destek vermektedir. Bende hepsine burada teşekkür ediyorum. Gevaş, Van’ımızın en güzel ilçelerinden biri Van Gölü’nü cepheden seyreden bir ilçemiz. Bulunduğumuz vadide Gevaş’ın en güzel yerlerinden. Baharın bütün coşkusunu burada geçirmek mümkün.”

 

 

DELİ EMİN ÖNDE DİĞERLERİ ARKADA!

Konuşmaların ardından geçen yıla göre daha büyük katılımın olduğu bisiklet parkuru start aldı. Bu yıl bir çok bisiklet grubunun da katıldığı şenlikte parkurun startı startı Gevaş'ın Rez mevkiinde verildi. Vali Taşyapan, STK temsilcileri ve kamu kurum müdürleri de bisiklet kullandı. 5 kilometrelik parkurda bisikletliler güzel görüntüler oluşturdu. Vizontele filminde Deli Emin rolündeki Yılmaz Erdoğan'ın yerini geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Gevaş Belediyesi Kültür Müdürü Mihail Atik aldı.

 

 

HEM KÜTLÜRÜ MÜDÜRÜ HEM DELİ EMİN

Bisiklet ile en ön sırada yer alan Deli Emin kostümlü Atik katılımcıların büyük beğenisini topladı. Parkur sonunda konuşan Belediye Kültür Müdürü Mihail Atik, Şenliğin geçen yıla göre daha kalabalık olduğunu söyleyerek şöyle; "Bu sene ikincisini düzenlemiş olduğumuz bisiklet şenliği daha kalabalık, daha yoğun, daha coşkulu geçti. Buradaki amacımız geçen senede ifade ettiğimiz gibi birlikteliği, beraberliği sağlamak, toplumsal barışa katkı sunmak. Bir gün bile olsa insanların mutluluğuna vesile olmak. Bir gün bile olsa, bir defa bile olsa deli gözlüğü takmak. Bir delinin gözlüğüyle dünyaya bakmak, dünyayı anlamak, dünyayı değerlendirmektir temel gayemiz. Gördüğünüz gibi burada birçok renk var, birçok dil var, birçok il ve ilçeden gelen misafirlerimiz var onlarla beraber ikincisini düzenledik. Bu etkinlikten büyük keyif aldık. Ben Belediyenin Kültür Müdürü olarak geçen senede giymiştim bu kostümü bu senede giydim çok keyif aldım. İnsanların mutlu olduğunu görmek beni daha çok mutlu ediyor."

 

 

HAKAN: YILMAZ ERDOĞAN’I DA GÖRMEK İSTİYORUZ!

Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan Yılmaz Erdoğan'ı önümüzdeki yıl davet ederek şöyle konuştu: "Çok keyifli bir program, çok keyif aldığımız bir program bu sene ikincisini düzenliyoruz. Barışı, kardeşliği htme adına bunu tesis etme adına Deli Emin'in gözlüğüyle onun yüreğiyle dünyaya bakabilmek için memleketin bütün delilerini Gevaş'a davet ettik. Çok fazla icabet ettiler. Yılmaz hocayı biz bu sene bekliyorduk, konuşmuştuk sene başında fakat programlarının yoğunluğu nedeniyle gelemedi selamları vardı, selamlarını ilettik. Umut ediyorum gelecek sene Yılmaz Hocayı aramızda göreceğiz. Bütün halkımız adına ben davetimi yineliyorum."

 

Editör: TE Bilisim