Ahlat ilçesinde Selçuklu Fotoğraf Kulübü Kültür ve Turizm Derneği’nin organize ettiği 6’ncı geleneksek Nemrut Zirvesi tırmanışını bu yılda gerçekleştirildi. Zirvede görülmeye değer otantik atmosferin güzelliği ise adeta zirvedekileri büyüledi. Geleneksel Nemrut tırmanışına birçok fotoğrafçı, memur, öğretmen, işçi, emekli ve esnaf gibi çeşitli kesimlerden vatandaşlar katıldı. Geleneksel Nemrut Zirve yürüyüşüne; Selçuklu Fotoğrafçılık Kulübü üyelerinin yanı sıra, Ahlat Selçuklu yürüyüş ekibi, Ahlatforum internet üyeleri ile, Hatay, Konya, Osmaniye, Muğla, Trabzon, Aydın Nazilli, Gazi Antep, Kayseri, Adana, Diyarbakır, Kayseri, Rize, Samsun, Balıkesir, Siirt ve Bitlis’ten gelenler de katıldı. Adeta Türkiye mozaiğini oluşturan zirve tırmanışında fotoğraf severler gördükleri mekânları bol bol fotoğraf karelerinde ölümsüzleştirirken, fotoğraf çekmeyenler ise gördükleri muhteşem manzaralar karşısında doğa ile baş başa kalmayı tercih etti.

Zirvede bir açıklama yapan Ahlat Selçuklu Fotoğraf Kulübü Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Üzeyir Akçelik, “Amacımız Ahlat’ın unutulan yeryüzü cennetini il ve ilçemize, ülkemize hatta dünyaya tanıtmak. 6 yıldır bu tür ekinlikleri yapıyoruz. Yaklaşık 3 bin metrede Anadolu da böyle bir güzelliğin, cennet köşesinin olduğunu vurgulamak istiyoruz. Burası Dünya’nın 2’nci Türkiye’nin ise en büyük kalderası. Ve ölmeden önce mutlaka görülmesi gereken bir yer. İşte bu görülmeye değer güzellikleri Fotoğrafçıları, doğaseverleri. Dağcıları kısacası herkesi bu güzelim cennet köşesini görmeye davet ediyoruz” dedi.
Kulüp üyesi Cesim Şeker ise, fotoğrafçılık kulübü olarak 6 yıldır bu tür etkinlikler düzenlediklerini belirterek, bu yıl 70 kişilik bir katılımla rekor bir katılım gerçekleştirerek zirveye çıktıklarını söyledi. Yaklaşık 8 saat süren etkinlikte oldukça yorucu ve eğlenceli geçerken etkinliklerin her yıl daha da genişleyerek devam edeceği bildirildi.


NEMRUT KRATER GÖLÜ


Van Gölü sahilinde, Bitlis’in Ahlat, Tatvan ve Güroymak ilçe sınırları içerisindeki Nemrut Dağı ve Krater Gölü, yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğrayan mekanların başında geliyor. Nemrut kraterinin en son 1411 ve 1441 yıllarında faaliyet gösterdiği varsayılıyor. Nemrut Dağı'nın yüksekliğinin, patlamalardan dolayı içte oluşan çökmeler sonucunda 2935 metre düzeyinde olduğu biliniyor. Dağda oluşan kalderanın yüz ölçümünün 40 kilometrekare olduğu belirtiliyor. Çapı 6 kilometre olan Nemrut Krater Gölü, Türkiye'nin birinci, dünyanın ise ikinci büyük krater gölü olarak biliniyor. Kalderanın içerisinde 5 göl, çok sayıda lav çıkış merkezi, lav hunisi, sıçratma konisi, sıcak su kaynakları ve 6 adet mağara bulunuyor. Gölün ortalama derinliği 100 metre, en derin yeri ise 155 metre. Deniz seviyesinden yüksekliği 2247 metre olan gölün Van Gölü'nden 600 metre yüksekte olduğu belirtiliyor.

Editör: TE Bilisim