İspanya'nın Katalonya özerk yönetimi parlamentosu, tek taraflı bağımsızlık ilan etti.

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetimi parlamentosu yapılan gizli oylamayla tek taraflı bağımsızlık kararı aldı.

Katalonya'da azınlık hükümeti olarak iktidarda bulunan "Junts pel Si" (Evet için Birlik) ittifakı ve ona dışarıdan destek veren aşırı sol görüşlü "Halk Birliği Adaylığı" (CUP) partilerinin sunduğu "cumhuriyet yönetimi şeklinde bağımsız Katalonya devleti ilan edilmesi ve bununla bağlantılı yapıcı sürecin başlatılması" başlıklarındaki karar önerileri parlamentodaki oylamada kabul edildi.

56465_9641

SENATODA TARTIŞILMAYA BAŞLADI

27 Ekim'de, Katalan Meclisi bağımsızlığın ilan edilip edilmemesini oylarken, Senato ise bağımsızlık girişimlerine karşı Madrid'in hazırladığı önlem planını onaylayacak. Hükümetin, bölgenin özerkliğinin askıya alınması için sunduğu teklif Senato'da tartışılmaya başlandı.

Türkiye saati ile 16:00'da ise tartışma yerini oylamaya bıraktı. Katalan meclisi bağımsızlığı kendi içinde oylamaya başladı. Oylama sonuçlarına göre Katalonya yönetimi tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti.

564654_6222

155'İNCİ MADDENİN DEVREYE SOKULMASI GEREKİYOR

Madrid'in özerk yönetimi devralabilmesi için anayasanın 155. maddesinin devreye sokulması gerekiyor. Perşembe günkü oturumda konuşan Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria, teklife karşı çıkanlara sert bir dille yanıt verdi.

Santamaria, “155. maddenin devreye girmesi, bazılarının iddia ettiği gibi merkeziyetçiliğin başladığı anlamına gelmiyor. Bu maddenin işletilmesi itaatsizliğin, kanunlara aykırı davranışların ve özerklik hakkının suistimal edilmesinin sona erdirilmesi anlamına geliyor.” diye konuştu.

qweqwe_6853

"TEHLİKE KATALONYA HÜKÜMETİNİN TAVRI"

155. maddesinin uygulanması talebini görüşmek ve oylamak için toplanan Senato Genel Kurulu'nun açılış konuşmasını Başbakan Mariano Rajoy yaptı.

"Katalonya'da bugünkü tehdit 155. madde değil Katalonya yerel hükümetinin tavrıdır." diyen Rajoy, İspanya Anayasası'nın kabulünden bu yana demokrasiye yapılan en büyük tehditle karşı karşıya olduklarını söyledi.

Rajoy, 155. maddenin olağanüstü bir karar olduğuna ancak şimdi uygulanması gerektiğine dikkati çekerek, "Çünkü Katalonya'da da olağanüstü bir durum yaşanıyor ve bunun sonuçları herkes için çok ciddi olabilir." şeklinde konuştu.

8897987_2257

KATALONYA'NIN BAĞIMSIZLIK TALEBİ

İspanya'da Özerk Katalonya Bölgesi iktidardaki "Junts pel Si" (Evet için Birlik) ittifakı ve hükümete dışarıdan destek veren "Halk Birliği Adaylığı" (CUP) partileri bağımsızlık ilan edilmesini Meclis'e resmen öneri olarak sundu.

Madrid hükümetinin de bugün özerkliği askıya almayı mümkün kılan 155. Maddeyi yürürlüğe sokması beklendiğinden, çıkacak bir bağımsızlık ilanı kararının uzun süreli olmaması bekleniyor.

Katalonya Bölgesi iktidar partisinin önergesinde, “Katalan Cumhuriyetini bağımsız, egemen, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olarak kurmalıyız” denildi.

qweqweqwe_3268

KRİTİK OYLAMA BAŞLADI

İspanya'nın özerk Katalonya bölgesinin parlamentosu, İspanya'dan resmen bağımsızlık ilan etme tasarısını oylama başladı.

Katalan parlamentosu sözcüsünün oylama geçileceğini açıklamasının ardından, Sosyalist Parti, Halkın Partisi ve Ciudadanos mensubu vekiller genel kurulu terk etti.

Vekillerin ayrılmasının ardından parlamento kapalı oy ile yapılan oylamaya başladı. Parlamento oturumun başında ilk olarak yaptığı oylamada İspanya'dan ayrılmak için gerekli "anayasal sürecin" başlatılmasını da kabul etti.

564564_7092

155. MADDE NE İÇERİYOR

Bir bölgesel yönetimin "İspanya'nın genel çıkarlarına ciddi bir tehdit oluşturacak şekilde davranması" halinde, merkezi hükümetin bu yönetimi "zorla yasalara uygun davranmasını sağlamak için gerekli önlemleri almasına" izin veriyor.

Gündemdeki olağanüstü önlemler arasında Katalonya Özerk Bölgesi Başkanı Carles Puigdemont'un görevden alınmasının yanı sıra ve bölgede erken seçime gidilmesi ile İspanya'nın Katalonya'nın bütçesine, polis gücüne ve kamu medyasına yönelik işleri devralması da var.

Katalonya yönetimi daha önce 155. maddeyi hiç kullanmamıştı.

Editör: TE Bilisim