Van’da 2011 yılında yaşanan depremden sonra Van’daki gazetecilere konut yapılması ile ilgili süreç yıllar sonra yeniden gündeme geldi. O dönem Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti’nin girişimleriyle 100 civarındaki TOKİ konutunun da gazetecilere verilmesiyle ilgili projenin dönemin Taraf Gazetesi yazarı Emre Uslu’nun müdahalesi ile iptal edilmesini o dönem Van’da görev yapan Vali Münir Karaloğlu bir kez daha gündeme taşıdı. Şu an Antalya’da görev yapan Karaloğlu, FETÖ’nün bu anlamda Türkiye’de ilk darbeyi Vanlı gazetecilere vurduğunu belirterek, o dönem yüzlerce gazetenin FETÖ mensubu Uslu yüzünden mağdur edildiğini hatırlattı. Konunun yeniden gündeme gelmesi üzerine konuşan Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti Fatih Sevinç ise: “Gazetecilerin evsiz kalmasının sebebi o dönem konuyu çarpıtan ve sabote eden Uslu’dur. Gazetecilerin ev sahibi olmasına engel olup deyim yerindeyse evini yıktı!”

 

Antalya Gazeteciler Cemiyeti’ni (AGC) ziyaret eden Antalya Valisi Münir Karaloğlu, gazetecilerle bir araya geldi. Burada konuşan Vali Karaloğlu, Rus uçak krizi, turizm ve 15 Temmuz başarısız darbe girişimi süreciyle alakalı gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. O toplantıda 2011 yılında Vanlı gazetecilerin konut talebinin FETÖ’ye yakın gazeteciler tarafından engellendiğini de hatırlatan Van eski Valisi Münir Karaloğlu, o süreci hatırlatarak sert tepki gösterdi.

 

 

VAN’IN UNUTULMAYAN VALİSİ ANTALYA’DA VAN’I HATIRLATTI

Antalya’daki Gazeteciler Cemiyeti’nin gazetecilerin konut talebini hatırlatması üzerine konuşan Münir Karaloğlu Başkanı Van’da görev yaparken yaşadığı bir anıyı da Başkan Yeni ve gazetecilerle paylaştı. Van depremi sonrası vatandaşlara 28 bin konut yaptıklarını hatırlatan Karaloğlu, Van’da zor durumda bulunan gazetecilerin de kendilerine konut yapılması yönünde talep ilettiğini belirtti. İhtiyaçları olduğu için talebi değerlendirmeye aldıklarını açıklayan Karaloğlu, bu karar sonrası Emre Uslu’nun twitter hesabından kendisine savaş açtığını söyledi.

 

USLU BİZE SAVAŞ BAŞLATTI!

O dönem VGC’nin talebini ve ardından yaşanan süreci hatırlatan Karaloğlu, "Cemiyetten geldiler, 'evi kadar konut yapıyorsunuz, olup da yıkılanlara yardımcı oluyorsunuz, bize neden yapmıyorsunuz?' dediler. Biz de kabul ettik. Biz de bakanlığımıza gerekçeleri söyledik ve doğru bir talep olduğunu söyledik. Millete yaptığımız konutlardan 300-500 tane onlara yapacağız, onların kurasını da kendi içerlerinde yapacağız. Tabi bedava değil parasıyla yapacaktık. Biz bu çalışmaları yaparken Emre Uslu denen ahlaksız diyeceğim, Twitter üzerinden bir savaş başlattı. ‘Sen deprem döneminde ne yapın ki gizlemeye çalışıyorsun, gazetecilere rüşvet veriyorsun’ demiş.

 

FETÖ EN BÜYÜK DARBEYİ VANLI GAZETECİLERE VURDU

Karaloğlu, tüm bu yaşananlardan dolayı FETÖ’nün en büyük darbeyi Vanlı gazetecilere vurduğunu hatırlatarak: “Cemiyet haklı olarak diyor ki gelin üye olun yararlanın edin bu fırsattan. Bir grupta üye olmadan istiyor. Öyle bir yaygara yaptılar ki, vali gazetecilere rüşvet veriyor noktasına kadar. Ve o arkadaşlar şuanda hala mağdurlar ve evsizler. FETÖ’nün belki ilk zararı memlekete, Van’daki gazetecilere olmuştur. İnşallah başımıza burada öyle bir şey gelmez” diye konuştu.

 

Öte yandan Vali Karaloğlu’nun o sözlerinin ardından sürecin içerisinde yer alan, halen de cemiyetin yönetim kurulu başkanlığını yürüten Fatih Sevinç, Şehrivan’a yaptığı değerlendirmede Emre Uslu’ya tepkisini bir kez daha paylaştı. Sevinç: “Van eski Valisi Münir Karaloğlu’nun açıklamaları doğru bir tespittir. Biz Vanlı gazeteciler 2011 depreminden sonra cemiyet olarak tüm kentte olduğu gibi gazetecilerin konut sorununa değindik. Gazetecilerin de ev sahibi olması için ciddi çabalar verdik. Gazetecilikten doğan bir imtiyaz yerine kentteki herkes ile aynı şartlarla evi olmayan gazetecilere konut talebinde bulunduk.”

 

YAZIK ETTİLER...

Bu aşamada Valilik nezdinde TOKİ ile görüşmeler ve yazışmalar yapıldı. Ancak Vali Karaloğlu’nun belirttiği gibi Emre Uslu adlı FETÖ mensubu sözde gazeteci, yanlış istihbari bilgiler üzerinden olayın çok farklı yöne çekmesine neden oldu. Tamamıyla resmi olarak işleyen süreç sabote edilince de yüzlerce gazetecinin hayalleri suya düşmüş oldu. O dönem iki gazetecinin de hayatını yitirdiği depremden sonra eşit şartlarda konut sahibi olmak isteyen gazeteciler ne yazık ki ahlaksız bir yıpratmaya kurban edildi.” Şeklinde konuştu.

 

 

EV SAHİBİ OLACAKKEN EVLERİ YIKILDI!

Vali Karaloğlu döneminde gazetecilerin konut sahibi olması adına önemli aşamaların kat edildiğini hatırlatan Sevinç: “O dönem ciddi çalışmalar yapılmıştı. Halihazırda kısıtlı imkanlarla bölgede çalışan gazeteciler adına büyük bir iş başarılmak üzereydi. Fakat FETÖ’nün görüldüğü üzere gerçekleştirdiği müdahale deyim yerindeyse gazetecilerin evini yıktı. O süreçten bu yana da gazetecilerin konut sahibi olması ile ilgili hiç bir aşama kat edilmedi. Tam anlamıyla bir fırsat olan bu süreçte halihazırda konut olmasına rağmen heba edildi. Vanlı gazeteciler hakkını bu adama da bu örgütü helal etmeyecektir. İnşallah o dönem sekteye uğrayan bu proje önümüzdeki süreçte yöneticilerin girişimi ve desteği ile hayat bulur. Bence bu da FETÖ’nün Vanlı gazetecilere yönelik engellemesine belki de verilebilecek en güzel cevap olacaktır.” Dedi.


(İHA-ŞEHRİVAN)

Editör: TE Bilisim