2018-2020 Orta Vadeli Program'ın yarın açıklanacağını belirten Başbakan Binali Yıldırım, 2017'den 2020'ye kadar büyüme hedefinin yüzde 5.5 olarak belirlendiğini bildirerek, "İstikrar bu" dedi. Çankaya Köşkü'nde TRT Haber, A Haber, CNN Türk, Haber Türk ve NTV ortak yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Başbakan, işsizlik oranının bu yıl için 10.8, 2018 için ise 10.5 olarak öngörüldüğünü söyledi.
 

YATIRIMDA TASARRUF YOK

Orta Vadeli Program'daki enflasyon oranlarına da değinen Yıldırım, 2017'de yüzde 9.5, 2018'de yüzde 7, 2019'da yüzde 6, 2020'de yüzde 5 hedefinin konulduğunu bildirdi. "Tasarruf ağırlıklı bir bütçe mi öngörülüyor?" sorusu üzerine Başbakan Yıldırım, lüzumsuz harcamalarda tasarrufa gidileceğini, yatırımlarda ise tasarruf olmadığını söyledi. Yıldırım, "Üretime katkı sağlayan, istihdam oluşturan, büyümeye katkı sağlayan konularda tasarruf yok. Yatırıma destek verilecek, teşvikler devam edecek" şeklinde konuştu. Taşeron işçilerle ilgili bir soru üzerine Yıldırım, bu konuyu en geç yıl sonunda karara bağlamış olacaklarını ifade etti. Yıldırım, "Taşeron statüsünde çalışan vatandaşlarımız endişe etmesin, onların çalışmasını teminat altına alacak ve sürekliliğini sağlayacak bir model üzerinde büyük ölçüde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı çalıştılar" bilgisini paylaştı. "Kadro mu sözleşmeli mi olacakları" yönündeki bir soru karşısında Yıldırım, "Orasını açıklamayayım ama devletle bağları kurulacak. Bu şekilde çalışmalarına devam edecekler" dedi.
 

YÜZDE 50 SINIRI GELİYOR

Emlak vergisi artışlarına da müdahale edeceklerinin altını çizen Başbakan, "Bazı belediyeler emlak vergisi değerlerini astronomik artırdılar, yüzde 3 bin. Bu vatandaşa zulümdür. Buna yasayla bir tahdit getiriyoruz. Öyle kafasına göre artırım olur mu? Kızıyor adama, 'Bu mahalle, bu sokak bana az oy verdi', bas vergiyi. Böyle bir şey yok. Yeniden değerleme oranının yüzde 50 fazlasını geçemeyecek" dedi. Yıldırım, vergi oranında tavan sınırı olup olmayacağına ilişkin soru üzerine, yüzde 50'yi geçmeyeceğini aktardı. Başbakan Yıldırım, TBMM açıldığında 130 maddelik bir tasarı gönderileceğini belirterek, burada önemli düzenlemelerin yer alacağını ifade etti. Yıldırım, "Artık sadece bankalar teminat mektubu vermeyecek, sigorta kuruluşları da verebilecek. Asgari ücretin vergi dilimi değişmesinden kayıplar vardı, onu ortadan kaldıracak düzenleme yapıyoruz. Kimse asgari ücretin altında ücret almayacak, yıl sonuna kadar" diye konuştu.
 

TELEKOM'A MÜDAHALE HAKKIMIZ VAR

Hariri Grubu'nun başka işlerinden dolayı sıkıntıya girdiğini, Türk Telekom'da da dolaylı olarak bunun sonuçları olduğunu dile getiren Başbakan Yıldırım, ortaklık sözleşmesine göre ekimin başında sürenin dolacağını ve kamu olarak müdahale etme haklarının bulunduğunu söyledi.
 

VARLIK FONU İÇİN ATAMA YAKINDA

Varlık Fonu'na ilişkin bir soru üzerine de Başbakan, "Önümüzdeki günlerde Varlık Fonu'na bir atama yapabiliriz. Bu hafta olmasa da haftaya olabilir" dedi. Yıldırım, 13 şirketin sevk ve idaresi ile işlerini yürütmelerinin yine kendi sorumluluklarında devam ettiğini belirterek, "Yani Varlık Fonu bunlara çökmüş değil, görevi ilave kaynak yaratmak" dedi.
 

DURUMA HAKİMİZ BÜYÜMEYE DEVAM

Halkın tedirgin olmasını gerektirecek bir durumun olmadığını belirten Başbakan Binali Yıldırım, şunları kaydetti: "Duruma hakimiz, bir sıkıntı yok. İşine gücüne baksın millet. İşini büyütsün, yatırımlarını genişletsin. Bakın her şeye rağmen dünyanın sayılı büyüyen ülkeleri arasındayız. Ülkemize hakaret etmeyelim. En zor şartları yaşayan bir ülkeyiz ama en iyi ülkeler arasında yer almayı başarıyoruz. Her şey daha güzel olacak. Büyüme ve ilave istihdam oluşturmaya devam."
 

TURİZMDE KİRA SÜRESİ UZUYOR

Turizm bölgelerine ilişkin düzenlemeler de yaptıklarını anlatan Başbakan Binali Yıldırım, "Turizm bölgelerinde devletten 49 yıllık tahsis veya üst hak kiralaması yapılıyordu. Bunların sürelerini tekrar uzatıyoruz, yeniliyoruz anlaşmaları. 49 yıl daha vereceğiz" diye konuştu.


SABAH

Editör: TE Bilisim