ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Van Kalesi’nde kazı çalışmaları devam eden Eski Van Şehri’nin ortaya çıkarılması çalışmalarıyla ilgili istişare toplantısı yapıldı.

 

Van için en önemli çalışmalardan bir tanesi olan Eski Van Şehri’nin ortaya çıkarılması çalışmaları bir yandan devam ederken, diğer yandan çalışmalarla ilgili istişare toplantıları yapılıyor. DAKA toplantı salonunda yapılan toplantı ile çalışmaların ne aşamada olduğu ile ilgili bilgiler veridi. DAKA, DAP ve kazı çalışmalarıyla ilgili bilgiler veren yetkililer, Eski Van Şehri’nin önemine değindi. Toplantı sonrasında ise kazı çalışmalarının yapıldığı alanda incelemeler yapıldı.

 

GÜRAY: ELİMİZİN TAŞIN ALTINA KOYDUK

Toplantıda konuşan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, kazı çalışmalarına destek verdiklerini söyledi. Güray, “Hep ‘Van medeniyetler şehridir’ diyoruz ama artık bu yetmiyor. Bu medeniyetin ortaya çıkması gerekiyor. Orada şimdi yapılan bir kazı çalışması var. Buradaki amaç eski Van şehrinin ortaya çıkarılmasıdır. DAKA olarak destek veriyoruz. İyi bir kazı ekibi var. Onlarla koordineli bir şekilde çalışmayı sürdürüyoruz. Artık somut adım atmanın zamanı geldi. Van’da çok ciddi bir kaynağımız, bir hazinemiz var. Ama bunu işlemek gerekiyor. DAKA olarak elimizi taşın altına koyduk. Gerekli koordinasyonla kısa zamanda bu çalışmaları sonlandıracağız.” Dedi.

 

“URARTU 3 BİN YILLIK BİR MEDENİYET”

DAP İdaresi Başkan Yardımcısı Volkan Güler de, kazı çalışmalarına destek verdiklerini belirtti. Güler şöyle konuştu: “Bu çalışmaları eşgüdümlü yapıyoruz. Eski Van şehrini ayağa kaldırmak için DAKA ile birlikte bunu yapıyoruz. Projelendirme ve finansman desteğimiz var. Kazı desteğimiz var. Urartu 3 bin yıllık bir medeniyet, somut bir şey ile ortaya çıkaracağız. Van denizi etrafındaki güzellikleri ortaya çıkarmak istiyoruz” diye konuştu. Van Kalesi yürüyüş yolu ve Gevaş’taki çalışmalarda da finansman desteği sağladıklarını ifade eden Güler, DAP olarak Van’da hayvancılık alanında verdikleri destekler hakkında bilgi verdi. Güler, hayvancılığın bölge için önemine dikkat çekerek, “50 köye sulama yatırımı gerçekleştirdik. 6 su göleti oluşturduk. Bir yandan da sıvat dağıtımı yapıyoruz. Biz hayvancılığı kritik öncelik olarak koyduk.”

 

KONYAR: 12 BİLİM İNSANIYLA ÇALIŞIYORUZ

Kazı çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Erkan Konyar, 2002 yılından bu yana gerçekleştirilen kazılara ve çalışmalara ilişkin sinevizyon gösterimi eşliğinde sunum yaptı. Çalışmaların hemen bitmesinin beklendiğini ifade eden Konyar, “Neden hemen ayağa kalkmıyor’ deniyor, ama etap etap gitmemiz gerekiyor. Bu o kadar kolay değil. 5 üniversiteden 12 bilim insanı ile çalışıyoruz. Büyün arşiv taramalarını tamamladık. İngiliz. Amerikan, İstanbul Üniversitesi kütüphanesi arşivlerinden yararlandık. 5. Yüzyıl Ermeni kaynaklarından faydalandık.” Diye konuştu.

 

“KİLİSELERDE RESTORE EDİLMELİ”

Alanda bulunan kiliselerinde restore edilmesi gerektiği ifade eden Konyar şöyle konuştu: “Biz görünür olanı ayağa kaldırıyoruz. Eserlerin bir bütünlük içinde ele alınması lazım. Horhor camii tamamen sular altındadır. Kayaçelebi de öyledir. Drenaj sorunlarının giderilmesi lazım, tek yapı restorasyonu konusunda sıkıntılarımız var. 7 kilise var, birini mutlaka restore etmemiz gerekiyor. Çok kültürlülük ve dinsel anlamda da yapılması gerekiyor. Belki ibadete de açılabilir. Müze Müdürlüğü bunu yapabilir.”

 

ALAEDDİNOĞLU “KÜLTÜR” E DİKKAT ÇEKTİ

YYÜ Akademik Veri Sistemi Başkanı Doç. Dr. Faruk Alaeddinoğlu da yaptığı sunumda, kazı çalışmalarının bir müze özelliğinde olması gerektiğini ifade etti. Alaeddinoğlu, “Ben de turizm alanında nasıl kullanabiliriz bununla ilgili bir şeyler söylemek istiyorum. Kültür turizmi açısından Urartu medeniyeti son derece önemlidir. Dünyanın dördüncü büyük medeniyetidir. Medeniyet olmak öyle kolay olmuyor. Bu açıdan Van çevresinde çok büyük bir tarih var. Hepsini ortaya çıkarmak çok zor. Tüm binaları ayağa kaldırmak yerine bir müze gibi düşünmek lazım. Bu müze içinde noktalar olmalı. İnsanlara beklentilerini vermiş oluruz bu şekilde. İki çeşit turist vardır, seçkin ve gezici. Burada seçkin turistlere yönelik bir çalışma olmalı, gezici turisti ne yapsanız içeri sokamazsınız. Yapılacak kazılarda belli bir noktayı ortaya çıkarıp sonrasını noktalar halinde bir tarz benimsenebilir. Ayrıca eski Van şehrini kıyıya kadar yaşatmalıyız.” Dedi.

 

Toplantıya; Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden (Van YYÜ) akademisyenler, Müze Müdürlüğü yetkilileri ve bazı kurum temsilcileri katıldı.

 

Toplantı sonrası kazı alanında incelemeler yapıldı.

Editör: TE Bilisim