Van’da İranlılar’ın gelişi ile birlikte rekor bir sayıya ulaşan İranlılar’ın kente ziyareti Van ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da dikkatini çekti. Van’da 3 ayda 150 bin civarındaki ziyaretçi rakamlarını açıkladıktan sonra Van’da yeni oteller yapılması gerektiğini söyleyen Erdoğan, Vanlılara seslenerek, “Gelin Van’daki otel sayısını artırın” dedi. Erdoğan, Ankara’ya döner dönmez de hemen oradan da Van için bir çağrı yaptı.

 

VAN’A OTEL YAPMAYA ÇAĞRI!

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın Van ziyaretindeki önemli detaylardan birisi Erdoğan’ın Van’daki İranlı turist sayısını paylaşması sonrası yaptığı çağrı oldu. “Van’a 3 ayda gelen 169 bin İranlı turist geldi.” Diyerek rakamların büyüklüğüne vurgu yapan Erdoğan, rakamların etkileyici olduğuna vurgu yaparken anında Vanlı işadamlarına Van’a otel yatırımı çağrısı yaptı. Hali hazırda ikisinin de Vanlı işadamlarının sahip olduğu iki 5 yıldızlı otelin bulunduğu Van’da otel ihtiyacına vurgu yapan Erdoğan, Van dönüşü Ankara’da hemen konuyla ilgili çağrı yaptı. Beştepe’deki bir toplantıda çağrısını yenileyen Erdoğan, “Burada hemen bir sinyal vereyim. Doğuyu ihmal etmeyin. Turizmde özellikle Van, Ağrı, Iğdır. Buraları ihmal etmeyin. Nevruz sebebiyle Van’a 163 bin turist geldi. Doluluk oranı yüzde 90’a çıktı. Oradaki alt yapıyı hemen yapmamız lazım. İran’dan oraya turistler geldiği zaman özellikle bu nevruz kutlamalarını yapabilsinler” dedi. Erdoğan’ın bu çağrısından sonra gözler Fettah Tamince’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptığı Rixos gibi zincirlere çevrilirken, Van’da halen inşaat aşamasında olan YTY AVM binasının yanındaki kulenin ise Koç Holding bünyesinde bulunan Divan Oteller zincirinin de Van’a gelmeyi planladığı öğrenildi.

 

ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın Van ziyaretindeki önemli detaylardan birisi Erdoğan’ın Van’daki İranlı turist sayısını paylaşması sonrası yaptığı çağrı oldu. “Van’a 3 ayda gelen 169 bin İranlı turist geldi.” Diyerek rakamların büyüklüğüne vurgu yapan Erdoğan, rakamların etkileyici olduğuna vurgu yaparken anında Vanlı işadamlarına Van’a otel yatırımı çağrısı yaptı. Hali hazırda ikisinin de Vanlı işadamlarının sahip olduğu iki 5 yıldızlı otelin bulunduğu Van’da otel ihtiyacına vurgu yapan Erdoğan, Van dönüşü Ankara’da hemen konuyla ilgili çağrı yaptı. Beştepe’deki bir toplantıda çağrısını yenileyen Erdoğan, “Burada hemen bir sinyal vereyim. Doğuyu ihmal etmeyin. Turizmde özellikle Van, Ağrı, Iğdır. Buraları ihmal etmeyin. Nevruz sebebiyle Van’a 163 bin turist geldi. Doluluk oranı yüzde 90’a çıktı. Oradaki alt yapıyı hemen yapmamız lazım. İran’dan oraya turistler geldiği zaman özellikle bu nevruz kutlamalarını yapabilsinler” dedi. Erdoğan’ın bu çağrısından sonra gözler Fettah Tamince’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptığı Rixos gibi zincirlere çevrilirken, Van’da halen inşaat aşamasında olan YTY AVM binasının yanındaki kulenin ise Koç Holding bünyesinde bulunan Divan Oteller zincirinin de Van’a gelmeyi planladığı öğrenildi.

 

Yatırım anlamında yıllarca birçok ile göre geride kalan Van, Ak Parti hükümetiyle birlikte birçok yatırımla buluştu. 2011 yılında yaşanan büyük depremde 5 yıldızlı otellerle tanışan Van, turizm konaklaması anlamında önemli gelişmeler yaşadı. Ancak yapılan konaklama yatırımları Van’daki eksikliği gideremedi. 2 tane 5 yıldızlı otele sahip olan Van’da çok sayıda 4 ve 3 yıldızlı otelde bulunuyor. Yıldızlı otellerin yanı sıra rezidans ve misafirhanelerin de bulunduğu kentte, oteller yetersiz kalıyor. Özellikle İranlıların başlattığı tatil akınlarında turist, evlerde ağırlanıyor, otel mescit ve lobilerinde kalmak zorunda kalıyor. Otelcilik anlamında birçok önemli yatırımcıya sahip olan Van, bu isimlerin Van’a yatırım yapmasını bekliyor. Tam da bu nokta gözler oteller zinciri olan Vanlı isimlere çevrildi. Önceki gün Van’da olan Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’da otellerin yapılması için çağrıda bulunarak, "Burada hemen bir sinyal vereyim. Doğuyu ihmal etmeyin. Turizmde özellikle Van, Ağrı, Iğdır. Buraları ihmal etmeyin. Nevruz sebebiyle 163 bin turist geldi. Doluluk oranı yüzde 90’a çıktı. Oradaki alt yapıyı hemen yapmamız lazım" Diyerek topu yatırımcılara attı. Geçtiğimiz günlerde gazetemize özel açıklamalarda bulunan Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk’te Van’da 5 yıldızlı otellerin artırılması gerektiğini ifade etmişti.

 

VAN’A 3 AYDA 169 BİN TURİST GELDİ

 

Mart ayı ile birlikte Van’a akın eden İranlılar, 13 günlük Nevruz tatilinde Van’daki otel ve konaklama mekanlarını yüzde 100 doldurdu. Önceki gün Van’da 6. İl Olağan Kongresine katılan Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, gelen turistlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan geçtiğimiz yıl Van’ın en çok turist çeken il olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının devamında Van’a son 15 gün içinde 169 bin turistin giriş yaptığını söyledi. Van’a 3 ayda gelen 169 bin İranlı, Van’da konaklayacak yer bulamayınca Öğretmenevinde ve evlerde ağırlandı. Kimi makam odasını turistler için hazırlarken, kimisi evini turistlere açtı.

 

VAN’DA OTELLER AÇILIYOR AMA...

 

Yaşanan yoğunluktan dolayı yatırımcılar otel, rezidans gibi konaklama yerleri açıyor ancak buralar yeterli olmuyor. Çoğu ruhsatsız açılan ve otelle alakası olamayan alanların turiste zarar vermesi de, gelen turisti kötü etkiliyor. Yıldızlı olarak açılması planlanan birçok otelde var. Cumhuriyet Caddesi’nde bulunan Telekom binasının otel olduğu konuşulurken, kale yolunda bulunan hastanenin de otel olacağı gelen bilgiler arasında. Daha birçok alanda otellerin yükseleceği konuşulan Van’da, 3-4 yıldız yerine Van Gölü kıyısında büyük otel zincirleri tarafından otel yapılması bekleniyor. Yerel yönetimlerin de yatırımcıları Van’a çekmek adına yaptığı çalışmalar kapsamında bu yıl Van’da yeni ve büyük otellerin yapılması bekleniyor.

 

BÜYÜK BİR OTELDE DAHA GELİYOR!

 

Van’da oteller yapılmaya devam ederken bir otel haberi daha geldi. Daha önce belediye tarafından izin verilen ancak yükselmesiyle birlikte yapımı durdurulan YTY inşaatın yapısı (Aydın Perihan AVM karşısı) AVM olması bekleniyordu. Yapımı devam eden binanın otel olması ele alındı. Çarşı merkezinde yer alan ve yüksekliğiyle büyük bir gösterişe sahip olan binanın otel olması önem taşıyor. Öte yandan o otelin de Koç Holding bünyesindeki Divan Otel olduğu öğrenildi.

 

İRANLILARIN OTEL AÇILMASI TALEPLERİ VAR

                                                          

Van’da yaşanan otel konaklama sorununda en fazla şikayetçi olan kesim İranlı turistler. İranlılar Van’a Nevruz tatillerinde geldiklerine kalacak bir yer bulamadıklarını söylüyor. Parasto Afşar adlı İranlı vatandaş Van’daki otel sayılarının artırılması gerektiğini söyledi. Afşar, “Van’ı çok seviyorum ve fırsat buldukça Van’a geliyorum. İlk kez Nevruz tatilinde Van’a geldim. Daha öncelerinde geldiğimde kalma konusunda sorunlar yaşamıyordum. Ancak Nevruzda yer bulamadım. Birkaç gece Vanlılar bizi misafir etti. Bu da Van’da otel sayısının az olduğunu gösteriyor. Bence otellerin sayısı artırılmalıdır.” Diye konuştu.

 

AFŞAR: FİYATLAR YÜKSELTİLDİ

 

Açılacak olan otellerinde kaliteli olması gerektiğini vurgusunu yapan Afşar şöyle konuştu: “Otel yapılacaksa da kaliteli olmalı. Örneği Van Gölü kenarında güzel 5-6 yıldızlı oteller yapılabilir. Merkezde bazen kaldığımız ya da gördüğümüz oteller çok kötü. Van’a daha üst düzey ve güzel oteller şart. Nevruzda birçok arkadaşımız yüksek fiyatlı otellerden dolayı dışarıda kalmak zorunda kaldı. 50 liralık otellerde Nevruz’da 200 liraya kadar yükselmişti. Bu da kaliteli otel olmamasından kaynaklanıyor. Van’da bulunan 5 yıldızlı otellerde bu kadar fiyat yükseltmedi. Yüzde 10-15 arasında bu da doğal bir şey. Ancak diğerleri çok yüksek fiyat verdi.”

 

YATIRIMCILARA İLK ÇAĞRI ERDOĞAN’DAN!

 

Van’da 169 bin İranlı turistin geldiğini açıklayan Erdoğan yatırımcılara çağrıda bulundu. Van’da yeni otellerin yapılmasına yönelik altyapı çağrısı yapan Erdoğan şunları söyledi: "Geçtiğimiz yıl hazırlıkları tamamlanan 23 projeye vereceğimiz teşvik belgelerinin hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu 23 proje, sıradan bir hadiseymiş gibi görülüyor. Bu 23 projenin 135 milyar TL yatırım bedeli olduğunu görüyoruz. Bu yatırımlar sayesinde 34 bin doğrudan, 134 bin de dolaylı istihdam ortaya çıkacak." Dedi. Türkiye'nin sadece büyümediğini gelirin adil bir şekilde paylaşımının da sağlandığının altını çizen Erdoğan şöyle konuştu: "Burada hemen bir sinyal vereyim. Doğuyu ihmal etmeyin. Turizmde özellikle Van, Ağrı, Iğdır. Buraları ihmal etmeyin. Nevruz sebebiyle 163 bin turist geldi. Doluluk oranı yüzde 90’a çıktı. Oradaki alt yapıyı hemen yapmamız lazım. İran’dan oraya turistler geldiği zaman özellikle bu nevruz kutlamalarını yapabilsinler."

 

KAYATÜRK: 5 YILDIZLI OTELLERE İHTİYAÇ VAR

 

Geçtiğimiz günlerde Van’a yatırım yapılması adına 100 milyonluk potansiyele sahip olan 15 işadamı ile görüşen Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk’te otel yatırımlarına değindi. Şehrivan konuşan Kayatürk, “Van’da şu anda huzur ortamı var. Geçen sene İran’dan 500 bin turistin, bu yılın ilk 2 ayında yüzde 40’lık bir artış oldu. Konaklama konusunda doluluk oranın yüzde 100. Van’da 2 beş yıldızlı otel var. Ancak daha fazla 5 yıldızlı otellere ihtiyaç var.” İfadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim