ŞEHRİVAN ÖZEL: HAKİM İNALÖZ / HAKAN SARI - 1975 yılında Van’da emeklilerin sesi ve kulağı olarak kurulan Türkiye Emekliler Derneği Van Şubesi, Van’daki ve ülkedeki bir çok emeklenin sıkıntılarını paylaştı.

 

Uzun yıllar devlete hizmet ettikten sonra bir nevi kıt kanaat geçinmek zorunda kalan emekliler bir dönem sözü verilen TOKİ konutları gibi bir çok imkandan faydalanmak için beklerken, Şehrivan’a konuşan başkan Mehmet Kaya, saf dışı bırakıldıklarını söyleyerek “Derdimizi dinleyecek

 

Ankara’da kurulan ve Türkiye’nin en köklü derneklerinden biri olarak 81 ilde faaliyet gösteren Türkiye Emekliler Derneği Van Şubesi 15 bin emeklinin sesi ve kulağı oldu. Derneğin Van Şube Başkanı Mehmet Kaya, bu güne kadar sorun ve sıkıntılarını anlatacak muhatap bulamadığını söyleyerek, ilgi beklediklerini anlattı. Şehrivan Gazetesi olarak Van Emekli Derneğini yerinde ziyaret ederek sorun ve sıkıntılarını yerinde görmek istedik. Dernek başkanı ve üyeleri ile bir araya geldiğimiz ortamda bir dokunduk bin ah işittik. Başkan Mehmet Kaya ve dernek üyeleri haklı bir serzenişte bulunarak kendilerini yalnızlaştırıldığını söyledi. Hiçbir yönetici ve yetkilinin sorun ve sıkıntılarını dinlemediğini anlatan dernek başkanı Kaya, birçok yetkilinin derneklerini yerini bile bilmediğini söyledi. Türkiye’nin en köklü derneklerinden biri olduklarını ifade eden Kaya, Van’da 15 bin üyesi olan bir derneğin ilgisiz bırakıldığını belirtti.

 

 

EMEKLİNİN GÖZÜ VERİLEN TOKİ MÜJDESİNDE...

Türkiye Emekliler Derneği Van Şube Başkanı Mehmet Kaya, Türkiye genelinde emekliler için yapılacak olan TOKİ konutları akıbetinin en kısa sürede netlik kazanmasını isteyerek, şöyle konuştu:  “Dernek olarak üzerinde en çok durduğumuz konu TOKİ konutlarıdır. Emeklilere Türkiye genelinde TOKİ konutları yapılacağı söylendi. Bunun üzerine başvurular aldık. Van yaklaşık 12 bin başvuru aldık. Biz başvuruları alıp arkadaşlarla birlikte Vali beyin yanına gittik. Valilik kanalıyla bu başvuruları Ankara’ya gönderdik. Tabi biz bu konutların hangi şartlarda yapılacağını ve bunun emekliye nasıl dağıtılacağı konusunda bir bilgimiz yok. Şu anda akıbeti hakkında bilgi bekliyoruz. Bu konutların yapılacağı tarih hakkında herhangi bir bilgi yok. Türkiye geneli olduğu için bizde diğer iller gibi bekliyoruz. Devlet yapılacak diyor ama şu anda herhangi bir çalışma yok. İnşallah en kısa zaman da yapımına başlanır ve emeklilerimizin beklediği müjdeli haberi veririz”

 

 

“EMEKLİLER İÇİN ÇALIŞMALARA DEVAM EDİYORUZ”

Derneğin çalışmaları hakkında da açıklamalarda bulunan Başkan Kaya, “Dernek olarak üyelerimize belli alanlarda yararlı olacak çalışmalara bu yılda aynı şekilde devam ediyoruz. Her yıl olduğu gibi bizim bu yıl da taksitli kömür satışlarımız var. Ayrıca anlaşma sağladığımız bir tüp şirketi var daha uygun fiyatta yani piyasada olan fiyattan 10 lira indirimli halinde üyelerimize imkan sağlıyoruz. Sağlık alanında da emekliler derneği olarak bir çalışmamız var. Van’da hizmet veren özel bir hastaneyle sağlık alanında anlaşma yapma çalışmaları yapıyoruz. Birkaç market ile görüştük ayrıca üyelerimize indirimli satışlar için ve bunun gibi birçok çalışmamız var dernek olarak. Derneğimiz genel merkezimizin bulunduğu Ankara’da misafirhane yapıldı. Bu misafirhane il dışından giden üyelerimize hizmet veriyor. Türkiye Emekliler Derneği olarak bunun gibi birçok çalışmamız mevcut.” Dedi.

 

 

KAYA: BİZDE SIKINTI ÇOK

Van Emekliler Derneği Başkanı Mehmet Kaya, emeklilerin birçok sorun ve sıkıntısı olduğunu belirterek, “Emeklilerin haddinden fazla sıkıntı yaşadığı ortada. Biz emeklilerin maaşlarının düzenlediği bir intibak yasası var. İntibak yasası 1980 yılından daha önce emekli olan halkımız maaşına 350-400 lira gibi bir para eklendi. 2000 ve 2008 yılına kadar yine aynı bir intibak yasası mevcut. Emeklilerin maaşların düzenlemesi için bu tarihlerde emekli olan halkımız faydalanacak. Bizde sıkın çok. Yeni dönemde emekli olan bir vatandaşımız 4 bin lira emekli maaşı alıyor ama daha önce emekli olan bir vatandaşımız ise bin 500 lira maaş alıyordu. Bunun en büyük sebebi yatırılan primlerdir. Şöyle bir adaletsizlik mevcut. Yarın veya bir sonraki gün enflasyon zammı verilecek. Kimi alıyor 4 bin lira maaş, kimi alıyor bin 500 lira maaş yüksek miktarda maaş alan vatandaşın aldığı zam 200 lira, bin 500 lira maaş alan vatandaşın zammı ise 50 lira veya bilemedin 60 lira olacak. Bu da maaş farkının oluşmasına neden oluyor. Bu maaş farkının giderilmesi gerekiyor.” dedi.

 

 

“BİZİM BİR LOKALE İHTİYACIMIZ VAR”

Kaya emekliler için Edremit’te yer verilmesi için geçen yıllarda belediyeden talep ettiklerini fakat herhangi bir sonuç alamadıklarını ifade ederek: “ Geçen yıllarda biz belediye ile toplantı yaptık. Bizim isteğimiz Edremit’te emekliler için bir kamp yapılmasını istedik fakat herhangi bir sonuç alamadık. Dünyanın diğer ülkelerin emeklileri her yeri gezebiliyorlar ama biz yaz ayların da bir kere bilemedin iki kere Edremit’e gidebiliyoruz. Çünkü imkanımız yok. Gittiğimizde de yer bulamıyoruz. Bu nedenle Van gölü kenarında biz emeklilere bir yer yapılırsa yaz aylarından rahat göl kenarına gidip dinlene biliriz. Böyle bir isteğimiz oldu ama hiçbir çalışma yapılmadı. Ayrıca biz emeklilerin bir isteği daha var. Emeklilerin kullana bilecekleri bir lokal yapılırsa seviniriz. Sürekli olarak faaliyet gösterecek ve emeklilerinin bir araya gelebilecekleri bir yer yapılırsa çok güzel olur.” Dedi.

 

“EMEKLİ AYLIĞI ÇOK YETERSİZ”

Kaya emeklilerin aldıkları aylık emekli maaşları geçinmelerine imkan sağlamadığını belirterek: “Bir emeklinin geçine bilmesi için en az 3 bin 500 lira maaş almalı. Zaten bunu devlet kendisi söylüyor. Açlık sınırı 3 bin lira maaş alan diyor ama vatandaş bir buçukla geçinmeye çalışıyor. Yani belirlenen sınırların çok, çok altın bir aylık la geçinmeye çalışıyoruz. Her yıl devletin açıkladıkları rakamlar bunlar. Van’da 20 bin emekli var. Emeklilerin sıkıntısını dinleyen ve destek olan hiç kimse yok. Göreve yeni atanan herkesi makamında ziyaret edip tanışıyoruz fakat kimse kapımızı çalmıyor. Bu zamana kadar hiçbir yetkili bizi ziyaret edip sıkıntılarımızı yerinde dinlemediler. Biz bu konuda kırgınız.” Şeklinde konuştu.  

 

 

“BİZİ ÇOK İHMAL ETTİLER”

Van Emekliler Derneği İdari Sekreteri Veysel Akdeniz, bu zaman kadar idari ve parti yöneticilerinin kendilerini hiç ziyaret etmediklerini ve yerinde sıkıntılarını dinlemediklerini ifade ederek: “Aslında başkanımız sıkıntılarımızı dile getirdi ben şahsım olarak gördüğüm bir sıkıntıyı dile getirmek istiyorum. Van’da büyük bir sivil toplum kuruluşu olarak faaliyet gösteriyoruz. Van’daki önde gelen yöneticiler yeni görevlerine atandıkları zaman biz makamlarında kendilerini ziyaret edip kendimizi tanıtıyoruz. Fakat idari olsun parti yöneticileri olsun şimdi gidip sorsanız Türkiye Emekliler Derneği Van Şubesi yeri neresidir diye kimse bilmez. Bizi derneğimizde ziyaret etselerdi bizde sıkıntılarımızı onlara iletebilirdik. Bir güne bir gün bizi ziyaret te bulunmadılar. Bizi ihmal ettiler. Biz kurumlarda yıllarımızı verdik çalıştık ama şimdi ise hiç kimse bizi bir gün ziyaret edipte halimizin ne olduğunu sormuyorlar. Bizi saf dışı bıraktılar. Düşünün 15 bin üyesi olan bir derneğiz ama bizi kale alan kimse yok. Yarın hangi yüzle bizi ziyaret etmeye gelecekler. Yıllardır bir gün kapımızı çalmadılar. Ben yöneticileri kınıyorum. Biz Türkiye’nin en büyük derneklerden biriyiz. Bizi bu kadar ihmal ettikleri için.” Şeklinde konuştu.   

 

“AYLIĞIMIZ YETMİYOR ARTIK”

Van Emekliler Derneği Üyesi Hüseyin Olcay, aldıkları aylıklar geçinmelerine yetmediğini belirterek: “ Bizim emekli maaşı yetmiyor. Yıllarca hizmet verdikten sonra emekli olduğunuzda aldığınız maaş size yetmeyince yıllarca boşuna çalıştığınızı düşünürsünüz. Bazen cebimizde para olmuyor bir dostumuzla bir çay içe bilmek için. Maaşlar arasından çok dengesizlik var. Bir emekli olarak iyileştirmesini istiyorum. Ben ayda alıyorum bin 500 lira kışın doğal gaz geliyor 400 lira su, elektir bunlarda hiç olmazsa 200 liradan fazla tutuyor. Bunun kirası var bunları hesapladığınız zaman elinde bir şey kalmıyor. Aylığımız yetmediğinde dükkanlar da borç karşılılığında alışveriş yapıyoruz. Bu seferde ödeyemiyoruz. Mal sahibi de bizi icraya veriyor birçok arkadaşımız icralık olmuş şu anda. Buradan yetkililere sesleniyorum aylıklarımızı iyileştirin” ifade etti.

Editör: TE Bilisim