Van'da, hazırlanan birçok proje ve çeşitli uygulamalara alınan güvenlik önlemlerine rağmen sokakta çalışan çocuklar sorununa tam bir çözüm bulunamıyor. Eğitim öğretim döneminin bitmesinin ardından sokakta çalışan sağlıksız ortamlarda bulunan çocukların sayısının arttığı gözlemleniyor.

 

Van'da maddi durumu iyi olmayan ailelerin çocukları, okulların kapanmasıyla birlikte aile bütçelerine katkıda bulunmak için sokaklara akın ediyor. Bazen ısrarlı bir tutum sergileyerek elindekileri satmaya çalışan çocuklar, bazen de duygu sömürüsü yaparak, hiçbir şeye aldırış etmeden gece yarılarına kadar kaldırımlarda oturuyor veya sere serpe yatıyor. Şehrin dört bir yanında boyacılık, tartıcılık ve seyyar satıcılık yaparak para kazanmaya çalışan çocukların çoğu, okul harçlıklarını çıkarmaya, ailelerine katkı sağlamaya çalışıyor. 2015-2016 eğitim öğretim yılının sona ermesiyle birlikte birçok çocuk soluğu sokaklarda aldı. Çocuk işçiliği ve sokakta bulunan çocukların okullara yönlendirmelerine yönelik başlatılan projeler, uygulamalar ve güvenlik önlemlerine rağmen istenen sonuç alınamazken birçok çocuk, aile bütçesine katkıda bulunmak için yaptığı işten vazgeçirilemiyor.

 

SORUNA ÇÖZÜM BULUNAMIYOR

Aileleri tarafından küçük yaşta sokaklarda çalışmaya itilen küçük çocukların gece geç saatlere kadar kaldırım taşları üzerinde uyuyarak mendil gibi eşyaları satmayı bekliyor. Zaman zaman istismara, sömürüye ve kötü davranışa maruz kaldıkları görülen çocuklarla ortaya çıkan soruna çözüm bulunamıyor. Çalışan çocukların yanı sıra bir çok mahallede oturan yüzlerce çocuk ise günlerini çöplüklerde geçiriyor. Atıklar arasında satıp paraya çevirebilecek plastik, cam ve metal gibi malzemeler arayan çocuklar, ilerleyen yıllarda ise yavaş yavaş sokaklara taşınıyor.

 

ÇOCUKLARIN KAÇAK İŞLERDE ÇALIŞMASINA TEPKİLER BÜYÜYOR

Çocukların çalışmaları birçok kesim tarafından eleştirilirken, özellikle kaçak sigara satışı yapmaları ise tepkilere neden oluyor. Yetkili kurumların sessizliklerini korumaları karşısında hala kaçak sigara satışının alenen ve açık bir şekilde yapılmasına ise anlam verilmiyor. Yasak olan bir şeyin aramalarda sürekli ele geçirildiğini ama şehir merkezinde açık bir şekilde satılmasına anlam veremeyen vatandaşlar, bu işte özellikle çocukların rol oynamasına tepki gösteriyor.

Editör: TE Bilisim