ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / MENDUH ÇALIŞKAN - Yıllardır sahip olduğu güzellikleri bağrında saklayan Edremit’te potansiyel gün yüzüne çıkmaya başladı. Atıf Çiçekli başkanlığındaki Edremit’te sahil yolu gibi önemli adımlar atıldı. Edremit’i Van’ın turizm ilçesi yapma yolunda önemli adımları atan Çiçekli, olmazsa olmaz çalışmalardan birisi olan turizmcilerle ortak hareket planını da devreye koyarak ilk kez turizmi böylesine masaya yatıran isim oldu. O toplantıda yeni müjdeler ve projeler de paylaşıldı.

 

Edremit’te belediye başkan vekili olduktan sonra önemli işlere imza atan Atıf Çiçekli, son zamanlarda İranlıların da büyük rağbet gösterdiği ilçenin turizm ilçesi olma yolunda önemli bir çalışmaya daha imza attı. Hilton Otel’de düzenlenen toplantı ile Van ve Edremit’in turizmini enine boyuna tartışan Çiçekli, turizmcilere yapacaklarını anlattı, onlardan da turizm noktasında yapılması gerekenleri dinledi. Önerileri tek tek dinleyen ve atılacak adımları paylaşan Çiçekli, projeleriyle heyecan yarattı. Sahil projesi ile Van’ın en çok konuştuğu isimlerden biri olan Çiçekli Edremit’te Van Evleri Sokağı çalışması yaptıklarını belirtirken şimdiye kadar kimsede olmayan Liman İşletmesi yetkisini de Edremit’e aldıklarını söyledi. Tanıtımların ve diğer etkinliklerin de sık sık konuşulduğu toplantıda ilçede AVM yapılması ve diğer projeler de konuşuldu. Programda konuşan Çiçekli: “Biz gittikten sonra bile belediye seçimlerinden sonra bile aldığımız tedbirlerle ben ümit ediyorum ki turizm anlamında bu işler devam edecek.” Dedi. Çiçekli konuşmasının ardından sektör temsilcilerini tek tek dinledi.

 

 

İLK ADIM SAHİL KORDONU

Toplantıda ilk olarak konuşan Edremit Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Atıf Çiçekli şu ifadeleri kullandı: “Van’a dışardan gelen misafirleri Van’da daha fazla tutmak ve Van’dan dönen insanların diğer insanları Van’a gelmeleri yönünde fikir beyan etmeleri için çalışmalar yapmamız gerekiyor. Güzel hatırlar ile insanların Van’dan ayrılması adına biz çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda ilk adımda sahil bandı projesini hayata geçirdik. Özellikle vatandaşlarımızın sosyalleşmesi ve Türkiye’nin en büyük gölüne sahip olan Van’ın denizden faydalanması için böyle bir çalışma başlattık.”

 

“VAN EVLERİ SOKAĞI ÇALIŞMAMIZ VAR”

Belediye olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler veren Çiçekli, “Daha sonrasında bildiğiniz üzere plajımızı açtık. Ardından binicilik merkezimiz açtık. Şamran Kanalımızın turizme kazandırılması ve regülasyonunun yapılması için DAP ile bir proje yürütüyoruz. Aynı zamanda DSİ’nin yapmış olduğu proje ihalesini de içine dahil ettik. Bunu da yürüyüş alanları ve peyzaj düzenlemeleri gibi faaliyetleri yürütüyoruz. Bunun üstüne özel sektör destekli bir Van Evleri Sokağı düzenlememizi imar planı içerisine dahil ettik. Birkaç tane var olan evleri geleneksel Van evlerine dönüşümünü başlattık. Bu da devam ediyor.” Dedi.

 

 

ÇİÇEKLİ: LİMAN İŞLETMESİNİ ALDIK

Liman işletmeciliğini belediye olarak yapacaklarını söyleyen Çiçekli şöyle devam etti: “Liman işletmeciliği hiç kimse de değildi. Liman işletmeciliğini aldık. Edremit Belediyesi olarak bu limanın işletmeciliği yapacağız. Biz istiyoruz ki burada da bir turizm potansiyelini ortaya çıkaralım ve burada hizmetler yürüsün. Aynı zamanda bununla beraber şu anda Kız Kalesini koruma imar planını yaptık ve kuruldan geçirdik. Onun peyzaj düzenlemesi ve planı bitti o da kurula girecek. Dolayısıyla buranın ıslahı ve turizme kazandırılması önemlidir. Bu tarihi bir nokta ve dikkat çekici bir güzelliği de var.”

 

“EDREMİT BÖLGEYE HİTAP EDİYOR”

Edremit sazlığının düzenlemesini yaptıklarını ifade eden Çiçekli, “Yine Edremit merkezde olan ve Edremit sazlığı olarak bilinen ön taraftaki alanın ıslahı ve düzenlenmesi noktasında bir çalışmamız oldu. Sayın bakanımız Van’a geldiğinde kendileri ile görüştük ve projesi yapıldı. 1 milyonluk bir bütçe ile yürüyüş yolları, kuş gözlem alanları ve ekolojik parkının da yapılması süreci başladı. Kabaca biz bazı dokunuşlar ile memleketin özellikle Edremit için çalışmalar yapıyoruz. Edremit turizmi ve tarihi ile Van’ın dışında bölgeye de hitap ediyor. Bazı altyapılarını oluşturmaya gayret gösterdik ve epey de mesafe kaydettik. Bizim niyetimiz bu sene altyapı ile uğraşmak ve sene tanıtım yapmaktı. Ancak beklediğimizden daha hızlı gidince tanıtımı bu sene yapabileceğimize dair bir kanat oluştu.” Şeklinde konuştu.

 

 

“DİREKT KİTABIN ORTASINDAN BAŞLAYALIM”

Toplantının asıl amacı hakkında da konuşan Çiçekli şunları söyledi: “Bugün ki toplantımızın asıl amacı da bu yaptıklarımızın üstüne daha neler koyabiliriz. Özellikle işin içerisinde sektörden olan kişiler olarak sizlerin beklentileri neler, hangi yöne everilmeliyiz, tanıtım noktasında nasıl adımlara atabilir, tanıtım kitlemiz ne olmalı ve bu yapacağımız işlerde sizlerin rolü ne olacak. Temelde özetimiz budur. Özel sektör geçmişimden dolayı çok fazla mevzulara girmeden direkt kitabın ortasından hızlı hızlı gidelim ve yol kat edelim istiyorum. Burada herkes fikrini çok açık bir şekilde beyan edebilir.”

 

ANGÜN: TANITIMLAR NASIL OLACAK?

Toplantıda konuşan İrem Tinli Angün, Kaymakam Çiçekliye tanıtım ile ilgili soru sordu. Angün, “Yapılan tüm çalışmaların tanıtımları için hangi platformlar kullanılacak. Bu konuda hangi platformlar kullanılacak. Bunu çalışmalar belediye tarafından mı tanıtılacak yoksa tanıtım için başka yerler mi görevlendirilecek?” Dedi.

 

 

ÇİÇEKLİ: İŞİN İSTİHDAM TARAFI VAR

Sorunun ardından konuşan Çiçekli şöyle devam etti: “Hiçbir şeyin önünü arkasını tespit etmedik tamamen burada beraber konuşup bunu birlikte kararlaştıralım istiyorum. Ama şöyle inanıyorum. Şimdi bu işin pastasını yiyenler sizlersiniz. Yani işin istihdam tarafı var, sosyal-kültürel tarafı var ama neticede bu işten faydalanan sektör sizsiniz. Biz idari olarak bu işin alt yapısını oluştururuz. Bizim görevimiz de budur. Ama tanıtım boyutunun ben biraz sizin üzerinizden gitmesini istiyorum. Direk çünkü size etki eden bir tarafı var bu işin. Önerilerinizi yaparken bu hususu göz önünde bulunduralım.”

 

İNANÇ: KONSER DÜZENLENMESİ ÖNEMLİ

Toplantıda konuşan sektör temsilcisi Ömer İnanç ise, “Biraz sohbet etmiştik bu konuda. Bizim bir hedef kitlemiz olmalı. İlk aşamada şu an İran ve Irak bizim hedefimiz olmalı. Biz konuyla ilgili İranlıların bahsettiğimiz sahil bandının, plajın, biniciliğin ne kadar onlara artısı olur bilmiyorum. Yani belki gelip orada binicilik merkezinden faydalanmayı düşünmezler ama plajı düşüneceklerini zannediyorum. Sahil bandının gezmeleri açısından katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bunun dışında onları ilgilendiren pek fazla bir şey yok. Bizim hedefimiz birinci sırada İran ikinci sırada Irak’tır. Bunlarla ilgili ne yapabiliriz? Burada Süleyman Bey var, Murat Bey var, İran’ı iyi bilen TÜRSAB Başkanımız var. Herkes İran’ı iyi biliyor. Biz Irak’ı iyi bilmiyoruz. İran ile ilgili hepimizin konuşacağı olur, hedefi olur. İran’da sahil bandını Van’ı nasıl tanıtabiliriz, nasıl duyurabiliriz ve işin doğrusu nasıl bir bütçe ayırabiliriz? Bununla birlikte fuar ile ilgili orada ki fuarlara nasıl katılım sağlayabilir Van’ı o fuarlarda nasıl tanıtabiliriz? Yapılan konserler büyük rağbet görüyor. Ramazan Ayı’nda düzenlenen Edremit’teki konserler Van’daki İran piyasasını 30-40 civarında etkiledi.” Diye konuştu.

 

 

“TANITIMLARIN YAPILMASI GEREKİYOR”

Bir Otel yetkilisi ise öncelikli olarak Van’a gelen İranlılar için tanıtımların şart olduğunu söyledi. Yetkili şunları söyledi: “Dışarıdan gelen İranlılar şehrimize, tesislerimize geliyorlar. Öncelikle şehri onlara tanıtmak, izah etmek anlamında çalışmalar yürütmeliyiz. Bu anlamda tanıtım ve yol gösterme amaçlı el broşürlerimiz olabilir. Elite World adına konuşacak olursam otel içerisinde görsellerimizde, ekranlarımızda ve yönlendirici tabelalarımızda plajlarımız ile alakalı olsun sahil bandı ile alakalı olsun yönlendirmeler yer alabilir. Öncelikle gelen kitleye hitap etmeliyiz.”

 

ÇİÇEKLİ: TANITIMLAR YAPACAĞIZ

Tanıtımlar ile ilgili konuşan Çiçekli, “Bununla ilgili gereken çalışmalar şu anda yapılıyor. Hatta iki farklı şekilde hazırlanıyor. Biri Türkçe-İngilizce diğeri Farsça-Kürtçe olacak şekilde çalışma sürdürüyoruz. Herhalde iki haftaya kadar basım aşamasına getirilir. Hem iç turizmde yerli turistlere hem de yabancı turistlere uygun olacak şekilde dağıtacağız inşallah.” Dedi.

 

 

“EKRANLARDAN TANITIMLAR YAPILABİLİR”

Otel yetkilisi konuşmasın devamında ise şöyle konuştu: “Bunun önemini şu şekilde anlatabilirim: buraya gelen turist gördüğü yerleri geri gittiğinde başkalarına anlatıp tavsiye edebiliyor. Bu şekilde yeni misafirleri de çekmiş oluruz. İçeride bunları yapabiliriz. Dışarda ise İran’da, geçen hafta bir İran ziyaretimiz oldu. Onların çok büyük bir meydanı var. Türk hava yollarının ve çeşitli Türk firmalarının devasa ekranlarda reklamlarının döndüğünü gördüm. Bununla alakalı bir çalışma da yapılabilir. En iyi etkileşim ve tanıtım oradaki o ekranlardan yapılabilir. Şunu da gördük. Oraya ilan verebiliyoruz. İlgili kurum ile görüşüp oraya ilan verebiliyoruz. Bu yola da başvurulabilir.”

 

“TEK HEDEF İRAN OLMALI”

Bir başka sektör temsilcisi ise, “Benim gördüğüm kadarıyla yapılan bu toplantı laf olsun diye yapılmış bir toplantı değil. Anladığım kadarıyla gerçekten bir şeyler yapmak istiyorsunuz. Bizim tek hedefimiz İran ve Irak olmamalı. Avrupa olmalı, Türkiye olmalıdır. Bunun için bizim tanıtımlarda televizyonu kullanabiliriz. Sosyal medyada kendim bir rehber olarak yapıyorum. Burada terör yok, burada güzel şeyler oluyor. Hani bunları insanlara göstermek gerekiyor. Bu sadece fuarla olmaz. Bu sosyal medya üzerinden olur, televizyonlardan olur. Bu yolları da düşünmemiz lazım.” Şeklinde konuştu.

 

 

ÇİÇEKLİ: VAN’DA BİR PLAJ YOKTU

Sektör temsilcisinin önerisi ile ilgili konuşan Kaymakam Çiçekli şunları söyledi: “Zaten hepsini düşünüyoruz. Hiçbir yolu kısıtladığımız yok. Avrupa’yı da kısıtlamadık. 1990’lı yıllarda buraya ne kadar İngiliz ve Fransız turistin geldiğini ben biliyorum. Dolayısıyla sadece kendi potansiyeli ile bile çok cazip olan bir memleket. Zaman içerisinde bu terör belasından dolayı daha kapalı bir toplum yapısına bürünüyor. Turistler de bu yüzden uzaklaşıyor. Yani hiçbir şey yapmadan bile güvenliğin sağlandığında ne kadar turistin arttığını geçen seneki istatistiklere baktığımızda görüyoruz. Hele bir de potansiyelleri ortaya çıkarıp reklam yaptığımızda ben önümüzdeki yıl patlama bekliyorum. Bu bir hayal değil. Dört senedir Van’dayım. Van Gölü’nden faydalanabileceğimiz bir plaj yoktu yani. Ben kendim faydalanmıyorken İranlı ya da Iraklı nasıl faydalansın. Özellikle bu noktalarda bize önerileriniz varsa partner olmak istediğiniz durumlar varsa bunların hepsini rahat rahat söyleyin biz de not alalım.”

 

GÜNBATIMI ÖNERİSİ DE GELDİ

Van’ın en büyük doğa olayının günbatımı olduğunu söyleyen sektör temsilcisi, “Günbatımı için gerçekten bir şeyler yapmamız lazım. Bununla ilgili turlar ayarlamamız lazım. Bizim burada uygun olur mu bilmiyorum ama günbatımı turları ve balon turları ideal birer seçenek olabilir. Bu konuda büyük bir eksiklik var. Ben bunun büyük bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. Hem Edremit’e hem Van’a büyük katkılar sağlar. Bu benim şahsi görüşüm. Reklam konusunda da sınır kapıları ve havaalanlarında çalışmalar yapılabilir.” Dedi.

 

 

ÖZGÖKÇE: EDREMİT’TE BARINACAK TESİSLER OLMALI

Toplantıda bir konuşma yapan Toplantıya Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Van Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe şöyle konuştu: “Ben konuşmama başlamadan önce sizi kutluyorum. Çünkü daha önceden bizim için hayal olan birçok şeyi hayata geçiriyorsunuz. Biz inanın defalarca İran’a gittik. Edremit’e gelen misafirlerin barınabileceği birkaç tesisin olması gerekiyor. Daha önce barınak adı altında birçok zararlı mekân vardı. Bunların hepsini kapattınız. Fakat buraların iyileştirilip halka arz edilmesi lazım, özellikle hazine arazilerini halka açmanızı talep ediyorum. Yani oteli olur, kafesi olur, restorandı olur gibi. Kıyıya sıfır yapılacak yapılardan bahsetmiyorum. Örneğin karayollarının tesisin yapıldığı gibi alanlarda hazine arazisi varsa buralara konaklama tesisleri yapılabilir. Ben Van’da yaşıyorum. Ama kıymetli bir misafiriniz geldiğinde götürüp konaklaması için bırakabileceğimiz uygun bir yer yok.”

 

TATİL KÖYLERİ PROJESİ DE VAR

Özgökçe’nin ardından konuşan Çiçekli, “Kadembas bölgesi olarak anılan bölgeyi biz imar planında turizm beldesi olarak ayarladık. Şamran kanalına kadar olan koyu biz bu şekilde ilan ettik. Ben istiyorum ki orada iki üç tane tatil köyü olsun. Yani büyük oteller olsun. Bu dönüşümün ilk adımlarını attık. Bu alt yapıyı oraya oluşturduk. Özel sektör imkânı gördükçe gelip oraya yatırımını yapacak. Ama kamu arazilerinin turizm doğrultusunda kullanılmasının bir yolu yok. İhale ile satılması diye bir şey var.” Şeklinde konuştu.

 

 

“AHIRLARI ORTADAN KALDIRAMIYORUZ”

Halk plajı ile ilgili konuşan Çiçekli şöyle devam etti: “Eminpaşa bölgesinden Merit otelinin bulunduğu yere kadar olan bölge Eminpaşa’da bulunan ahırlar yüzünden ve arıtma dolayısıyla yüzülemeyecek derecede pis bir sudur. Biz ahırlar konusunda ne kadar önlem alırsak alalım yine de tamamen ortadan kaldıramıyoruz. Gerekli cezai işlem sürüyor fakat buradaki ahırların pisliği ne yazık ki zaman zaman göle akıtılabiliyor. Biz karayollarının bulunduğu bölgeyi ilerleyen zamanlarda çevresindeki birkaç alan ile birleştirip halk plajı olarak vatandaşın kullanımına sunabiliriz. Bunun içinde bazı çalışmalarımız var.”

 

“İKİNCİ BİR HALK PLAJI ŞART”

Toplantıda konuşan bir başka sektör temsilcisi ise, “Van sizin de bahsettiğiniz gibi kendi çapında turizm potansiyeli olan bir şehir. Edremit de Van’ın nefes alınabilecek tek noktası açıkçası. Buraya gelen her insanın nefes almak için gidebileceği yegane yer Edremit’tir. Ancak biz bugüne kadar Edremit’i bu anlamda hiç kullanamadık. Sadece meyve bahçelerinin olduğu, sahilinde barakaların olduğu, köfte ekmek yenilebilecek bir yer olarak görüyorduk. Dolayısıyla burayı Vanlılar dışında pazarlayabileceğimiz kimse yoktu. Siz geldikten sonra bizim yıllardır ifade ettiğimiz fakat harekete geçiremediğimiz birçok işe el attınız. İkinci bir halk plajının hayat geçmesi demek çok daha fazla artı sağlar. Özellikle merkeze yakın olursa avantajları fazla olur.” Dedi.

 

 

EDREMİT’TE BÜYÜK BİR AVM ŞART

AVM tavsiyesinde bulunan sektör temsilcisi son olarak şunları söyledi: “Edremit’in ilçeyi tanıtmak adına tek başına bir çalışma altına girmesi bence yanlış olur. Bizim hem Van’ı hem de ülkeyi tanıtmak için geniş çapta çalışmalara ağırlık vermemiz lazım. Yani biz Avrupalı turisti önce Türkiye’ye çekmeliyiz. Türkiye’ye gelen turisti Van’a getirmeliyiz. Avrupa ve Amerika’dan gelen turistler ile alakalı biz Türkiye’ye gelen pastadan pay almalıyız. Van genelinde de İran’dan, Irak’tan, Ermenistan’dan bazı talepler var. Bunun için atılan adımlar güzel fakat Van için hem valiliğin, hem büyükşehir belediyesinin, hem de ilçelerin bir arada bir çalışma yürütmesi lazım. Bu yapılanlar devam ederse Edremit Van’ın parlayan ilçesi olarak devam edecek zaten. Daha önceden hepimizin aklına Mollakasım tarafları geliyordu. Buralar da yazlıkların olduğu bölgelerdi. İnsanlar fazla gidemiyordu. Edremit’te bir plajın olması otomatik olarak insanları çekecektir kendine. Yeni bir alternatifin oluşması insanları rahatlattı. Edremit’te ki canlılığın artması için buraya bir alışveriş merkezi kurulabilir.”

 

ÇİÇEKLİ: BİR AVM DÜŞÜNÜYORUZ

AVM’nin olmasını istediklerini söyleyen Çiçekli, “Biz de zaten Edremit’te bir alışveriş merkezinin olmasını istiyoruz. Şehrin biraz daha rahatlaması açısından burada açılacak bir alışveriş merkezi fayda sağlayacaktır. Yüniplik’in olduğu bölgeden itibaren sahil tarafında değil de yolun diğer tarafında bir alışveriş merkezi olmasını biz düşünüyorduk. Bu alışveriş merkezi şehre ne kadar yakın olursa tabi o kadar da iyi olur.” İfadelerini kullandı.

 

GÜLER: VAN GÖLÜ İŞİN İÇİNE KATILMALI

Toplantıda konuşan TÜMSİAD Van Şubesi Başkanı Süleyman Güler ise şöyle konuştu: “Tanıtımı biraz daha lokal anlamdan çıkarıp genele yayarak Van Gölü havzasını işin içine katmak lazım. Sadece Edremit üzerinden gidecek olursak projelerin devamlılığını geleceğe taşıyamayız. Bunun için daha önceden Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ile bir çalışma yürütmüştük. İlçelerin turizm potansiyellerini ortaya çıkarmak adına bazı çalışmalarımız olmuştu. Bu bilgiler DAKA’da mevcut. Bir tanıtım düşünülecekse Van Gölü havzası merkeze alınıp Edremit’inde onunla beraber gelebileceği iyi yerler konuşulabilir. Edremit’e olan ulaşımı da biraz konuşmak gerekiyor. Sizin de bildiğiniz gibi Edremit’e olan ulaşım istenilen şekilde rahat değil. Edremit’in turizm anlamında marka bir ilçe haline gelmesini istiyorsunuz. Bu yüzden bu çalışmalar içine konaklamayı da dâhil etmemiz lazım.”

 

EDREMİT’TE YAT İŞLETMECİLİĞİ YAPILACAK

Marina ile ilgili konuşan Kaymakam Çiçekli, “Marinanın içerisinde balıkçılarımız vardı. Balıkçılarımız oradan çıkıp yatları almamız gerekiyor. Ama balıkçıları da alacağımız başka bir yer yoktu. Yeni sahil bandı projesine var olan limanın kısa kenarının olduğu yerin arkasına beton uygulaması yapıyoruz. Orası 10-15 güne kadar bitecek. Bittiğinde balıkçılarımızı oraya alacağız. O boşluğa da isteyen yat sahibi vatandaşlarımız yatlarını çekebilecekler. Ve yat işletmeciliğine doğru evrileceğiz. Biraz daha yat işletmeciliği başladığında yat işletmeciliğini profesyonel bir firmaya vermeyi düşünüyoruz.” Dedi.

 

ÇİÇEKLİ: PARASAİLİNG TEKNESİ GELİYOR

Edremit’te yapılacak ve yapılması planlanan projelerle ilgili konuşan Çiçekli şöyle devam etti: “Pazar günü bizim plajımızdan faydalanan, ücret ödeyen, şezlong kiralayan kişi sayısı 2500. Bunun en az bin 300 bin 400 kişisi İranlı. Bu inanılmaz bir rakam. Bu söylemlerle olmaz, şunu bunu arttırdım demekle de olmaz iddialı olan varsa gelsin burayı görsün. Turizmi ve turisti arttırarak direk Edremit’e çekmek bana bir şey sağlamıyor yönetici olarak. Gayretimiz bunun olmasıyla sizin bu alana bir şeyler katmanız. Ekonomiye, istihdama katkı sağlamaktır. Yoksa yerel yönetici olarak benim yaptığım sahilde ha İranlı faydalanmış ha faydalanmamış benim için anlamı yok. Ben daha ziyade vatandaşlar için yapıyorum. Gerek turizm sektöründe çalışmış olmam gerekse bu işin içinde yetişmiş olmam, büyümüş olmam bana bunun nasıl bir iş olduğunun vizyonunu verdi. Dolayısıyla gayretimiz bu yönde. Parasailing teknesi önümüzdeki hafta geliyor. ATV'lerimiz ve Jetski'lerimiz bayramdan sonraya kaldı.”

 

VAN’DA BİNİCİLİK MÜSABAKASI OLACAK

Dağ bisikleti projelerinin olduğunu söyleyen Çiçekli, “Dil kaya ve köşk arasında trekking, binicilik hem ATV hem de UTV yapılacak. Plajda sodalı soda Jetski, Parasailing vs. şeyler yapacağız. Rüzgâr sörfü, paraşütle sörf yapacağız. Sahilimizin olduğu yer ‘Alaçatı’dan daha güzel bence. Hem çabuk derinleşmiyor hem de 3 kilometreye yakın bir koy birbirine çarpmadan bu faaliyetleri yapabilir. Tatlı suda da kano, kürek diğer faaliyetlerimizi yapıyoruz. Kano federasyonu ile görüştük. Orası çok güzel bir alan hem de çok derin değil, orada ulusal bir müsabaka yapmak istiyoruz. Videoları ve görüntüleri gönderdiğimizde çok beğendiler. Binicilik federasyonu başkanı Van’a geldi. Yetişirse bu sene yetişmezse gelecek sene ulusal bir müsabakanın ayağını Van’da yapacak. Aynı zamanda Gürcistan, Azerbaycan, Nahçıvan ve İran’ın katılacağı uluslararası bir müsabaka yapılacak. Yine bunun içine biniciliğin bir dalı olan 400 ile 500 metre arasında Van Gölü etrafında planlaması var. Cumhurbaşkanlığı’nda bir yetkili ile görüştüm. Cumhurbaşkanlığı bisiklet turuna Van’ı da ekleyebilir miyiz? Gayretimiz var. Dağ bisikleti noktasında Şamran Kanalının 52 kilometre Gürpınar’dan Van merkeze Dağ Bisikletine bir konu edinmesi var. Bunlara dair gayretlerimiz var.” Şeklinde konuştu.

 

“BİZDEN SONRA DA PROJELER SÜRECEK”

Görev süresi dolduktan sonrada projelerin devam edeceğini söyleyen Çiçekli şunları söyledi: “Biz gittikten sonra bile belediye seçimlerinden sonra bile aldığımız tedbirlerle ben ümit ediyorum ki turizm anlamında bu işler devam edecek. Yani yönetim de değişse sıkıntılı bir hale geleceğine ben düşünmüyorum ama değişiklik dâhilinde bu işlerin yürüyebileceği subap işlemleri yaptım.”

 

EDREMİT-İSKELE TARİFELİ TEKNE TURU

Edremit ile İskele arasındaki tarifeli tekne ile ilgili konuşan Çiçekli, “Edremit-İskele arasında tarifeli bir tekne olması için 5 ay önce Sayın Valimiz ve Rektörümüze söyledim. Bunla ilgili AR-GE çalışması da yaptık. Ama üniversitemiz ayrı bir liman istiyor. Giriş çıkışların kontrollü olacağı bir liman istiyorlar. Biz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli’ye de bu talebimizi de ilettik. Bu konuyla ilgili gelecek yıl bir çalışma başlayacak. Ben aynı zamanda Edremit’teki limanımızda Antalya’daki gibi gezinti faaliyeti gibi bir faaliyet de istiyorum. Bulduğum her turizmciye, her girişimciye tekneni al gel bizim orada 1-2 saatlik deniz turları da yap diyorum. Bunu da özel sektör yapacak.” Dedi.

Editör: TE Bilisim