ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ – HAMİT KARAKUŞ - ABD’nin son bir kaç haftadır Türkiye’ye karşı başlattığı ekonomik savaş ileri boyutlara taşınırken dolar her geçen gün biraz daha artıyor. ABD-Türkiye ilişkilerini iki mütteffik ülke ilişkisinden çıkartıp tam anlamıyla bireysel bir tutuma dönüştüren Trump’un kararına karşı Türkiye hamle üstüne hamle yaparken piyasalar ise zor günlerden geçiyor. Dolardaki kur dalgalanması ve ani yükselişler neredeyse ülkedeki tüm piyasayı allak bullak ederken bir çok sektörde doların günlük artışlarından dolayı ticaret neredeyse durma noktasına geldi. Direkt ve dolaylı olarak her vatandaşın cebini etkileyen dolarla ilgili süreçte ciddi sıkıntılar Şehrivan’a konuşurken zorlu sürecin ekonomiyi tam anlamıyla sarstığını söyledi. Piyasadaki bu olumsuz havaya rağmen Türkiye’nin ABD ile mücadelesine tam destek veren Van halkı “Kötü komşu ev sahibi yapar” düşüncesiyle Türkiye’nin bu süreçten ders alarak çıkacağını söylüyor. ABD’nin ekonomik savaşını ve yaptırımlarının ortak bir mücadele ile kazanılacağına inanan Vanlılar, “Bu krizi de aşarız.” Diyor.

 

Son zamanlarda dolar ve dövizdeki büyük artışla birlikte ülkemize karşı bir algı politikası devam ederken, yaşanan duruma bir tepkide Van’dan geldi. Durmadan artan dolar Van esnafını olumsuz etkilese de Vanlılar yine de “Ülkemiz için ayakta durmak zorundayız. Dışarıdan gelebilecek her türlü tehdit bizi yıldıramaz” dedi. Şehrivan’a konuşan vatandaşlar ve esnaflar krize dair görüş ve önerilini gazeteniz aracılığı ile paylaştı.

 

 

KUŞAN: DÖVİZDEN UZAK DURMAYA ÇALIŞIYORUZ

 

Şehrivan doların yükselişi ile ilgili konuşan Şehrivan Turizm yetkilisi Yusuf Kuşan, gündemde doların artışı söz konusu olduğunu kaydederek, “Vatandaş nasıl etkilendiyse, biz esnaf olarak ister istemez doların yükselmesinden azda olsa etkilendik. Dolardaki yükselişin yaşanan olayların farkındayız. Oynanan bir oyun olduğu aşikâr. Biz halk ve esnaf olarak bunun bilincindeyiz. Ülkemiz üzerinden oynanan oyunun bilincinde olduğumuzdan dolayı halk olarak temkinli yaklaşıyoruz. Dövizden uzak durmaya çalışıyoruz. Genel olarak kendi paramızı kullanmaya çalışıyoruz. Şu an dolardaki yükseliş sadece bizim ülkemizde değil tüm dünyadaki ülkeleri olumsuz etkiliyor.” Şeklinde konuştu.

 

“KÖTÜ KOMŞU EV SAHİBİ YAPAR”

 

Kuşan konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “Bir söz vardır ya ‘Kötü komşu ev sahibi yapar.’ Temennimiz bu bize artı olarak yansıyacaktır. Daha güçlü olmamızı, daha üretken bir ülke haline geleceğiz. Dolardaki bu yükseliş bizi teyit geçeceğine inanıyorum. Daha fazlada böyle devam edeceğini düşünmüyorum. Belki biraz daha yükselebilir. Ama burada bizim duruşum çok önemli olacaktır. Halk olarak, ülke olarak dolardaki yükselişe hep birlikte boyun eğmediğimizi göstermemiz gerekiyor.”

 

KUŞAN: YAPTIRIMA KARŞI YAPTIRIM

 

Kuşan, “Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ülkemize karşı yaptırım uyguluyorsa, ülkemizin de bu konuda aldığı tedbirler muhakkak vardır.  Ülkemizin İncirlik Üssü ile ilgili nasıl bir yaptırım uygulayacağını bilemem. Ama varsa öyle bir yaptırım kararı uygulanmasını isterim açıkçası. Yaptırıma karşı yaptırım. Biz halk olarak güçlü bir ülkeyiz. Kimseye boyun eğmeyiz. Dolar ve kurla oynanan oyunla asla başaramazlar.” Dedi.

 

 

AKIN: YÜKSELİŞ ALIM GÜCÜNÜ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEDİ

 

Bir diğer esnaf Faik Akın da Şehrivan’a yaptığı açıklamada, “Aşağı yukarı 10-15 yıldır esnaflık yapıyorum. Telefon alım satımı yapıyorum. Dolardaki yükselişten dolayı en çok olumsuz etkilendiğimiz dönemlerden birini yaşıyoruz.  İthal olarak dışardan gelen telefonları dolardaki yükseliş alım gücünü olumsuz yönde etkiledi. Ülkemizde telefon ve teknoloji ürünlerin üretimi olmadığından ve dışardan gelen ürünleri dolar bazlı ülkemize giriş yapması fiyatların yüksel olmasına neden oldu. Fiyatların birden yüksek olması piyasada alım gücünün düşmesine neden oldu. Şuan esnaf olarak satışlarımız çok düşük seviyede devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

 

“İNCİRLİK KAPATILSIN”

 

ABD’nin yaptırım kararına karşılık olarak ülkemizde doların yükselmesi hem vatandaşı, hem de esnafı olumsuz etkilediğini kaydeden Akın, “Buna karşılık olarak vatandaş, İncirlik Üssü’nün kapatılması yönünde bir talebi olduğunu biliyoruz.” Diye konuştu.

 

ERTAŞ: ZOR BİR SÜREÇTEN GEÇİYORUZ

 

Kuyumcu esnafı Esad Ertaş ise yaptığı konuşmada, “ABD’nin yaptırım kararı uygulaması ardından şuan piyasalardaki dalgalanma ve dolardaki yükseliş biz kuyumcu esnafını olumsuz yönde etkiledi. Şu an piyasada güvensiz bir ortam mevcut. İnsanlar elinde avucunda ne varsa satma yoluna başvuruyor. Altındaki ani yükseliş ve belirsiz bir seviyede işlem görmesi kuyumcu esnafının satış yapmasının önüne geçti. Kuyumcu esnafı olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Şu an altın satışı var ama alım yok denecek kadar az. Yaşanan sürecin kısa zamanda normale dönmesini bekliyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

 

KESER: BİZ GÜÇLÜ BİR ÜLKEYİZ

 

Ahmet Keser isimli vatandaş da dolardaki yükselişten kaynaklı ekonomik olarak zor bir süreçten geçtiklerini belirterek, “İster istemez bizi zora sokuyor bu durum. Eskiden salçanın kilosunu 4 liraya alırken şimdi 7 liraya alıyoruz. Umudumuz bu zor sürecin biran önce atlatılması. Biz güçlü bir ülkeyiz bunu da atlatırız inşallah.” Dedi.

 

“BU KRİZ DE PÜSKÜRTECEK”

 

Amerika’nın bu yaptırıma karşı sessiz kalmak, tarafsız kalmak düşmanla iş birliği anlamına geldiğini söyleyen Van sivil dayanışma inisiyatifi (SDİ) dönem başkanı Osman Ayşin, elinde döviz, altını olanın bozdurup TL’ye çevirmesi herkesin aslı görevi olduğunu söyledi. Ayşin, “Gün birlik günüdür ve hainlere karşı durma günüdür. Alçak ABD’nin ülkemize dayattığı yaptırımlar papaz Andrew Brunson dahil 15 Temmuz darbe girişiminde rol alan 20 ajanın serbest kalmasını istedikleri için doları ülkemizde yükseltiyor. ABD Türkiye’nin İran’a ambargo uygulaması, Rusya’dan es 4 satın alınmaması, Ankara’nın Kudüs politikasını gözden geçirmesini istiyor. Türkiye’nin Kıbrıs adasında doğal gaz ve yer altı kaynaklarını aramasından vaz geçmesini istediği için Türkiye’yi böle bir yaptırımla yok etmek istiyorlar.81 milyon vatandaşımızla birlik beraberlik günüdür, bu tür dayatmalara karşı ülke olarak pes etmeyeceğiz.”

 

BU KRİZİ DE AŞARIZ!

 

Türkiye zorlu bir süreçten geçiyor, kısa süreliğine de olsa biz bu sıkıntıları yaşayacağız ama netice itibarıyla inanıyoruz ki bu önümüzde ki süreçte bu dayatmaların hepsini aşmış olacağız altın ve doların tekrar düştüğüne şahit olacağız. Türkiye artık eski Türkiye değil, Türkiye dünyada sözü dinlenilen bir ülke. Türkiye 1994’te gerçekleşen krizi nasıl püskürttüyse, bu krizi de aşabilecek güce sahip.” Şeklinde konuştu.

 

“İNCİRLİK KAPATILMALI”

 

“Biz Müslüman olarak inancımıza sahip çıktığımız sürece, Dini inancımızı yaşadığımız sürece inşallah bu sıkıntıları aşacağız” diyen Ayşin konuşmasını şöyle sürdürdü: “Müslümanların yanında Allah vardır, 15 Temmuz’da nasıl o sıkıntıları aştıysak, bu günde Amerikan’ın bu yaptırımlarını başlarına yıka biliriz, 15 Temmuz’u inancımızla, dinimiz ve Müslümanlığımızla aştık. Müslümanlığımızla, imanımızla bu sıkıntılarında aşacağımıza inanıyoruz, bunun için yeter ki birlik olalım, birlikte hareket edelim, bir birimize Ensar muhacir gözüyle bakalım, içimizde ki kardeşliği gören ABD nasıl 15 Temmuz’da geri çekildiyse bu günde aynı öyle geri çekilecektir. Halkımıza esnafımıza baktığımız zaman zor bir durumdalar kuyumcular iş yapamaz hale geldi. İçerde para yok, dışardan gelen para yok, sezon yine düğün sezonu altın ala bilecek gelir yok birçok düğün yapacak olan kardeşlerimiz düğünlerini ertelemekte altın ve dolar fiyatları düşene kadar. Şuan Türkiye’de tabiri caizse mal ile cihat yapılıyor, halkımıza, esnaflarımıza talebimiz sabır etsinler bunlar geçecek olan şeyler, Amerika’ya karşı yenilmeden dik duruşumuzla, Müslüman olduğumuzu onlara karşı yıkılmayacağımızı gösterelim. Yıllardır halkımız ve sivil dayanışma inisiyatifi olarak bizler incirlik üssünün kapatılmasını istiyoruz, Amerika’nın sürekli yaptırımlarına karşı, Türkiye’nin de incirlik üssüyle onlara yanıt vermesi ve bundan sonra ki süreçlerde de incirlik üssüyle ilgili çalışmaların yapılaması ülkemiz için elbette daha iyi olacaktır.

 

“TÜRKİYE EKONOMİK DARBEYLE KARŞI KARŞIYA”

 

Diyanet Sen Van Şube Başkanı Nurullah Arvas, Türkiye’nin bir haftaya aşkın süredir ekonomik darbe ile karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, “ABD Doları yükselterek 15 Temmuz darbesiyle yıkamadıkları ülkemizi, ekonomik yollarla çökertmeye ve yok etmeye çalışıyorlar.” Dedi. Arvas, “Türkiye İslam coğrafyasında şuan sapa sağlam ayakta kalan tek ülkelerden biri, İslam ümmetinin umudu olmuş bir ülke. Etrafımızda ki ülkelere bakıyoruz, Irak karışık, Suriye karışık, yüzbinlerce insanın öldürüldüğü, çocukların katil edildiği bombaların altında inim inim inleyen bir Suriye, yine iç karışıklarıyla ırak ve Amerika’nın müdahalesiyle ekonomik sıkıntı yaşayan İran var komşumuz. Buna bağlı olarak ir çok İslam ümmetinin umudu olan Türkiye’yi çökertme, Türkiye’yi ekonomik bakı altında kendilerine mahkum etmeyi, geçmiş hükümetlerde olduğu gibi kendilerine bağımlı bir hale getirme düşüncesiyle hareket ediyorlar.” İfadelerini kullandı.

 

“ABD’YE KARŞI CEVAPSIZ KALMAMAMIZ LAZIM”

 

Arvas konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “Bunun için dolar ve altın üzerinden, ekonomi üzerinden son bir haftadır büyük bir baskı altındayız. Ülke olarak emperyalizme yenilmeyeceğiz, vatandaşlar olarak elimizden ne geliyorsa yapmamız gerekiyor yeter ki ülkemizin geleceği bu emperyalist güçlerin eline geçmesin. Bu durum siyasi bir gözle bakılacak durum değildir. Bu ülke meselesidir,  bu geleceğimizin meselesidir ve istikbalimizin meselesidir. Nasıl 15 Temmuz’da 80 milyon insan bir olup sokaklara döküldüyse, tankların karşısına bedenimiz ve ruhumuzla çıktıksa, bugün elimizden ne gelirse o şekilde bu emperyalist güçlere karşı dik durmak zorundayız. Vatandaş olarak ABD’ye tepkisiz kalmamız gerek, devletimizden incirlik üssü ise incirlik üssünün kapatılmasını, Ayasofya’nın ibadete açılması ise Müslümanların ibadetine açılması veya başka ne olursa olsun ABD’ye karşı cevapsız kalmamamız lazım. Nasıl ki Amerika adalet bakanı ve dış işler bakanımızın mal varlığına sözde el koyduysa ve bizde onların bakanlarının mal varlığına el koyduysak, buna benzer yaptırımlar hükümetin değerlendirmesi ve yapması gerektiğini düşünüyorum.”

 

KRİZİ AŞALIM AMA DERS DE ALALIM!

 

Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Zafer Başak adlı vatandaş ise piyasanın kötü durumuna dikkat çekerek, “Çok zor günlerden geçiyoruz. Bu yaşananlar her haneyi, her evi, herkesi çok kötü etkiledi. Gıdadan giyime, mobilyadan sanayiye kadar her noktada olumsuz etki yaratan bir süreç yaşıyoruz. Bu ekonomik yaptırımların zamları ile karşılaşmaya devam ediyoruz. İnsanlar ciddi sıkıntılar yaşıyor. Ticaret ile uğraşıp malını istedikten sonra daha taşınırken dolardan dolayı yolda zarar eden dostlarım var. Ben de esnafım ve daha şimdiden bana da bir kaç kalemde zam yansıması oldu. Bu da bu meselenin artık hepimizin meselesi olduğunu gösteriyor. Yaşadığımız bu zorluk artık sevinilecek, ya da tepki gösterilecek durumda değil. Bunu hep birlikte aşmalıyız. Yoksa bu krizin sıkıntılarını on yıllarca atamayacağız. Bizler kadar kamu da kemerleri sıkmalı ve bu süreçte gidişatta rol almalı. Bu krizi aştıktan sonra da Türkiye şapkayı önüne koyup artık üretim yapan bir ülke olup başkalarının egemenliği altından çıkmalı.”

Editör: TE Bilisim