Geçtiğimiz hafta Türkiye ve Avrupa'daki faiz kararları ile hareketli günler geçiren piyasalar bu hafta da Fed'in faiz kararına odaklandı. Dolar sabahın ilk işlemlerinde 2,85'in üzerine çıktı ve sonra bir miktar geriledi.

Son işlem gününde 2,83 seviyelerinde dalgalanan dolar yeni haftaya 2,85'e kadar yükselerek başladı. Serbest piyasada dolar bu sabahın ilk işlemlerinde 2,8480 liradan alıcı bulurken euro ise 3,2020 liradan el değiştiriyor. Dolar/TL, bu sabah 2.85'in üzerine çıktıktan sonra 2,85’in altına geriledi.

 

 

BORSA EKSİDE

Borsa küresel piyasalarda zayıflayan risk iştahıyla beraber yurt dışı piyasalara paralel olarak güne satıcılı başladı.
BIST100 endeksi güne yüzde 0,3 düşüşle 85.573 puandan başladı.

ABD ve Japonya merkez bankalarının bu haftaki faiz toplantıları öncesi global olarak piyasalarda temkinli bir hava gözlenirken, yurtiçinde ayrıca yarınki enflasyon raporu bekleniyor.

Spot altının ons fiyatı yüzde 0.1 yükselerek 1,233.60 dolar oldu. Altın fiyatları dolardaki yükselişle beraber Cuma günü yüzde 1 düşmüştü.

 

PETROL GERİLEDİ

Brent ham petrolü 50 sent düşüşle 44.61 dolardan işlem görürken, ABD türü ham petrolü de 62 sent gerileyerek 43.11 dolar oldu.

 

KÜRESEL PİYASALAR FED'İ BEKLİYOR

Asya borsaları yatırımcıların doların son zamanlarda gösterdiği yükselişin ardından bu hafta gerçekleşecek olan Fed ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) toplantıları öncesi kâr satışları yapmalarıyla geriledi.

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.4 gerilerken, Japonya Nikkei endeksi yenin yükselişe geçmesiyle beraber yüzde 0.8 düştü

Nikkei endeksinde yatırımcılar aynı zamanda BOJ tarafından Çarşamba günü sona erecek olan iki günlük politika toplantısında yeni bir genişleme adımı atılabileceği haberlerinin ardından endeksin on bir buçuk haftanın zirvesine çıkmasıyla da kâr satışları yaptı.

Fed'in Çarşamba günü gerçekleştireceği politika toplantısında faizleri sabit tutması beklenirken, piyasaların gözü ekonomik görünüme yönelik yapılacak açıklamalarda olacak. Reuters tarafından yapılan bir ankete katılan ekonomistler Fed'in Haziran'da bir faiz artışına gideceğini ve bunun ardından yıl sonundan önce bir artışa daha gideceğini düşünüyor.


KAYNAK-MEMUR HABER

Editör: TE Bilisim