ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ - Binlerce genç önce Kars’a gitmek için Doğu Ekspresi ile bir trend başlattı. Kars’ı doldurup taşıran gençler Kars’ı tam anlamıyla ihya etti. Şubat ayı için Van’a gelmek için de kampanyalar başlatan gençler şimdi Van Gölü Ekspresi için çağrılar yapıyor. Şubat’ta binlerce genci Van’ın eşsiz güzelliği ile buluşturmayı çalışan gençlerin gelmesi için şimdi Van’ın da sahiplenme ve ev sahipliği göstermesi bekleniyor. Bir diğer çağrı da seferlerin artırılması yönünde.

 

Aylar önce yüzlerce hatta binlerce ‘Like Avcısı’ adıyla trenle Kars’a gitmek için başlattığı Doğu Ekspresi Yolculuğu tam bir turizm atağına döndü. 18-25 yaş arası gençler Doğu Ekspresi ile Kars’a çıkarma yapınca Kars’ta otelleri doldurdu. Ankara’dan çıkıp Kars’a giden gençler Kars’ı tam anlamıyla ihya ederken aynı ekip gözünü bu kez de Van’a çevirdi. Şimdi ise Şubat ayı için Van Gölü Ekspresi ile Van’a gelmek için bir araya gelen binlerce genç Van’a tam anlamıyla çıkarma yapmak için kampanyalar yürütüyor. Kars’a gidişleri olay olan ve ciddi bir destek alan gençlerin Van’a gelişiyle ilgili sosyal medyadan yapılan kampanyalar sürerken İnterrail Türkiye adıyla üst çatı işlevi görev grup mensupları Van Valisi Murat Zorluoğlu’na seslenerek Van’a yapılacağı çıkarma konusunda destek istedi. Van’a Şubat’ta gelmek için hazırlanan gençler haftada 2 gün olan seferlerin artırılması talebini yaparken ayrıca sosyal medya hesaplarından “Pek yakında Van etkinliğinde 12 bin genç ile oradayız.” Dedi. Tam on binlerce kişinin katılımı için Van için ayrıca “Van için Temiz okul sağlıklı gelecek” projesi için de yola çıkmaya hazırlanıyor. Van için kampanya sürerken gözler Van’ın bu projeyi sahiplenmesi beklenirken bir taraftan da gençlerin bahar ayında Van’a gelmesi beklentisi dillendiriliyor.

 

DOĞU EKSPRESİ KARSI COŞTURDU!

Son zamanların en gözde tur ve gezilerinden bir tanesi 18-25 yaş aralığındaki gençlerin, TCDD’nin Ankara- Kars arası düzenlediği Doğu Ekspresi tren seferleri oldu. Gençler Doğu Ekspres ile düzenlediği gezi kapsamında Kars’a akın etti. Tren seferlerinde yaşanan patlama ve gençlerin paylaşımı ile yaptığı tanıtım sayesinde Kars önemli bir seviyeye geldi. Gazeteniz Şehrivan olarak Yaklaşık 20 bin gencin yaptığı ve “like avcıları” ismini verdiği bu gezilerin Van’a da yapılmasını talep ediyoruz. Günübirlik fotoğraf çekmek ya da hafta sonları 2 gün Van’da ağırlanacak olan gençlerin sosyal medya Van’ı önemli bir seviyeye taşıyacağı kesin. Doğu Ekspresin yanı sıra Van Gölü Ekspresi’nin tercih edecek olan gençler bu saye hem gölün güzelliklerini hem de tarihi Van’ın güzellikleri görecek, insanlara gösterecek.

 

VALİ’YA YAZDILAR, REKTÖRE ULAŞTILAR!

Rotayı Van’a çeviren gençler Şubat ayında Van Gölü Ekspresi ile Van’a gelmek için sosyal medyada ciddi kampanlara yürütürken bir taraftan da Van’a olan seferlerin artırılmasını istiyor. Van’da eğitime yardım ve sağlıklı gelecek adıyla kampanyalar videolar çeken gençler dünyadan da katılımlar ile on binleri Van’da buluşturmak için çabalıyor. Van Valisi ve YYÜ Rektörü gibi isimlere ulaşırken Şubat etkinliği için destek istiyor. En son Vali Zorluoğlu’na twitter üzerinden ulaşan ve Van’daki etkinlik için destek isteyen İnterrail Türkiye adlı etkinliği yapan gençler 12 bin kişiyi buluşturma taahhüdüyle Van’dan da destek istiyor. Kars’ta hem kentin yöneticileri hem de sivil toplum kurumlarından destek alarak kentin ekonomisini de coşturan gençler Van’dan da destek bekliyor. Van’ın da hem Şubat’taki etkinliği desteklemesi hem de rotanın daimi olup baharda da ziyaretçi çekmesi sosyal medyada sıkça dillendirilirken Vanlılar bu konuda kurumların ve STK’ların da gerekli açıklamaları ve desteklerini dile getirmesini bekliyor.

 

BU GENÇLERE DESTEK OLMAK LAZIM

Kars’ın yaptığı sahiplenmenin Van’da da yapılması beklenirken Van ile ilgili kampanyalar dört bir yandan yapılıyor. Bloglarda ve sitelerde Van ile ilgili tanıtımlar, tavsiyeler ve eşsiz güzellikler paylaşılırken gençlerin Van’a gelmesi için çağrılar yapılıyor. Gençler hem bir sahiplenme hem de imkanlar konusunda da yetkililere çağrı yaparken geçtiğimiz günlerde de Van Valisi Murat Zorluoğlu’na hitaben şu ifadeleri kullanarak destek istedi: “Yetkililerden ricamız trenin artırılması. Haftada 2 tren yetmemektedir. Yakında çok daha bilinir olacak trenlerimiz için fikir alışverişi yapılmalıdır. Dünyanın her yerinde bu vb. geziler teşvik edilirken biz duyurmaya korkar hale geldik. Koskoca TCDD’nin tek tren ile koca bir şehre hizmet edemez. Trenler artırılmalıdır. Sayın Van Valimiz Murat Zorluoğlu’ndan ricamızdır. Van Gölü Ekspresi yakında bilinir olacaktır. Kalabalık gelecek gruplardan korkmak yerine onlara tren bulunmalıdır.”

 

GENÇLERİN BİLET ÇAĞRISI ARTIYOR

Geçen hafta 6 kişilik arkadaş grubuyla Doğu Ekspresi ile Kars’a giden Serkan İbil, “Böyle bir gezi planımız vardı. Instagram hesabından gördük ve Kars’a gitmeye karar verdik. Tren yolculuğunu ilk defa yaptım ve bu zamana kadar yapmadığım için pişman oldum. Kars’ta yakın çevremizden daha çok ilgi gördük. Biz bilet alırken epey sıkıntı yaşadık. Bir ay boyunca sabah, öğle, akşam bilet aradık, yoktu. Yola çıkmadan 3 gün önce bilet bulduk. Gece saat 12 civarında TCDD’nin bilet satış sistemine girdiğinizde bilet bulabiliyorsunuz” dedi.

 

DOĞU EKSPRES DENEYİMİ

Trenle tek başına Kars’a seyahat eden fotoğrafçı Mücahit Muğlu ise, “Kars’tan ziyade Doğu Ekspresi deneyimi yaşamak istedim. Kars’ı da çok sevdim. Atmosferi inanılmaz. Kars bu ara çok popüler. Bence blogger’ların çok sık seyahat etmesi çok etkili oldu. Bu ara blogger ve fotoğrafçılar Kars’a çok gidiyor. Onların paylaşımlarını gören Kars’tan ve Doğu Ekspresi’nden haberdar olmaya başladı ve talep arttı. Seyahat hiç bitmesin istedim. Kars’taki tarihi eserler ve Rus mimarisine bayıldım. Bilet bulma da hafta içi çok zorluk çekilmiyor ama hafta sonu bilet bulmak sorun” diye konuştu.

 

ACENTELER GELMESİNİ İSTİYOR

Gazete olarak Van’daki seyahat acenteleri ile görüştük. Acente yetkilileri Van’a yapılması durumunda hem gençlerin çok memnun kalacağını hem de Van’ın önemli bir tanıtım ayağı oluşacağına dikkat çekti. Acente yetkilileri, “Kars’a yapılan turlar gibi Van’da da bu tur yapılabilir. Orada Doğu varsa burada da Van Gölü Ekspres var. Buraya gelecek olan gençler Van’daki kış turizmi başta olmak üzere birçok güzellikle ile karşılaşacak ve bu güzellikleri dünyaya tanıtacak. Acenteler olarak bunun yapılması taraftarıyız. Biz de bu anlamda üzerime düşeni yapmaya hazırız.” İfadelerini kullandı.

 

“İNANILMAZ YOĞUNLUK VAR”

DOĞU Ekspresi ile Kars’a tur düzenleyen acente yetkilileri ise şunları söylüyor: “Son 3 yıldır giderek artan bir talep var. Trenle Kars’a gidip gelenlerin memnun kalması talebi artırıyor. Bu yıl ise geçen yıla göre inanılmaz bir yoğunluk var. Geçen seneye kadar ücretli yataklı kompartıman satın alıyorduk. Bu sene talep fazla olunca TCDD gruplara özel, acentelere özel vagon verelim dedi. İlave vagonlar eklendi, biz de o vagonları aldık. Tur şirketleri, tüm biletleri aldı diye söylentiler yayıldı. Ancak biz bilet satın almıyoruz. İlave eklenen vagonları aldık. Grup değil de şahsi gitmek isteyenler TCDD’nin bilet satış sisteminden biletlerini alıyor. Ancak münferit talep de çok olduğu için bilet bulmakta güçlük yaşanıyor. Kars, Türkiye’nin bir ucu. Günümüzde insanların tatil anlayışları değişti. Trenle yolculuğunu merak edenler var. Bu merakı gidermek ve Kars’ı görmek isteyenler, talebi katladı.”

 

VANLI TURİZMCİLER GENÇLERİ BEKLİYOR

Van’daki acentelerin yanı sıra turizmcilerde yaklaşık 20 bin civarında olan genci Van’a bekliyor. Turizmciler, “Nevroz ve yaz aylarında İranlıların gelişi ile iyi durumdayız. Van’da kış turizmini de ön plana çıkarmamız gerekiyor. Bunun için bu gençlerin Van’a gelmesi gerekiyor. Hele ki trene gelmeleri çok da önemli. Kuzey Demiryolu hattının da yapılmasına vesile olacaktır. Ancak gençler bu konuda tereddüt için kalmasınalar, deniz yolu da önemli bir gezinti olacaktır. Bu yüzden de gençleri ağırlamaya hazırız. Hafta sonları kendilerini ağırlar ve otellerimizde konaklarız. Van tanıtımına önemli katkı sunacak.” Dedi.

 

KARS’A EK VAGON UYGULAMASI

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise talebin yoğunluğuna dikkat çekilerek, şöyle denildi: “Doğu Ekspresi’nin vagonlarına ait biletler bir ay öncesinden tüm vatandaşlarımıza açık bilet satış sistemi aracılığıyla satılmakta. Trenin mevcut vagonlarının dışında tur şirketleri ile yıllık plan ile vagon kiralaması yapılmakta, bu vagonlar fazladan ilave edilmekte, kiralama yapan tur şirketleri bilet satışının yanında otel yemek ve gezi paketi halinde hizmet vermekte ve buna göre fiyatlarını belirlemektedir. Yoğun talep nedeniyle Doğu Ekspresi bileti kısa bir sürede satılmaktadır. Trene ilave vagon verilerek talepler karşılanmaya çalışılmaktadır.” Bu arada 20 Aralık-15 Ocak arasında Doğu Ekspresi’nde her gün için 200 kişilik yer olduğu bildirildi.

 

VAN’DA SADECE TREN DEĞİL GEMİ DE VAR

Kar gezilerinde Çıldır Gölü’nde balık avı, Sarıkamış, Ani Harabeleri, Kar mutfağı gibi önemli değerleri deneyen gençler, Van’da da birçok yenilik ve güzellikle karşılaşır. Van Gölü, Kalesi, Akdamar Adası, Van Kedisi, Kahvaltısı, kayak merkezi, gibi birçok önemli değeri görebilecek olan gençler, Keledoş gibi birçok yöresel yemeği de tada bilecek. Ayrıca Van Gölü Ekspres ile Van’a gelmeyi düşünen gençler denizde görmüş olacak. Tatvan’da tren yolculuğu sona erecek olan gençler oradan da Van’a vapur ile bambaşka bir seyahat yaşamış olacak.

Editör: TE Bilisim