Hakkari'ye 65 kilometre, Yüksekova'ya 5 kilometre mesafede olan Yüksekova Havalimanı'nın açılış töreninde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yüksekova Havalimanı'na Selahaddin Eyyubi adını vereceklerini söyledi.

Erdoğan'la görüşerek bu isme karar verdiğini söyleyen Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti;

 

SELAHADDİN EYYUBİ ADINI VERDİK

"Biraz önce sayın cumhurbaşkanımızla istişare ettik. Birlik beraberlik denince akla kim gelir. Yüksekova’ya öyle bir isim verelim ki herkes bizim liderimiz desin. İnşallah Havalimanı’na bu mesajı vermek için ve Kudüs ebediyen Kürtlerindir, Türklerindir, Araplarındır, Müslümanlarındır demek için Selahaddin Eyyubi adını vermeye karar verdik."

 

HAVALİMANI SAYISI 55'E ÇIKACAK

Temeli 18 Temmuz 2010'da atılan havalimanının bitimi, terör, kamulaştırma ve ek süre gibi nedenlerle birkaç kez ertelendi. Hakkari Yüksekova'nın açılmasıyla hizmet verilen havalimanı sayısı 55'e çıkacak. Hakkari'ye 65 kilometre, Yüksekova'ya yaklaşık 5 kilometre mesafedeki havalimanı için kamulaştırma kapsamında 11 milyon 405 bin 600 lira ödendi.

 

1 MİLYON YOLCU KAPASİTELİ

Yıllık bir milyon yolcu kapasiteli havalimanında, kapalı alanı 6 bin 600 metrekare terminal binası, teknik blok, kule, ısı merkezi, güç merkezi, itfaiye binası, iş makineleri garajı, sundurma binası, emniyet binası, giriş kontrol binası, DHMİ Hizmet Binası ve yeni garaj binası bulunuyor.

 

Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları;

DENİZ ÜZERİNE HAVALİMANI YAPARIZ

"Ezeli ve ebedi kardeşliği kılmaya var mısınız? Bu havalimanı ile Çanakkale'yi kardeş kılmaya var mısınız? Denizin üzerine havalimanı yapacak kudretimiz var.

Geçtiğimiz hafta Ordu-Giresun Havalimanı'nın açılışındaydık. Denizin üzerine havalimanı yapacak güçte devletimiz var. Ordu-Giresun'da havalimanı olursa Hakkari'de de olur.

 

HAYAL GÖRÜNENLERİ GERÇEK KILDIK

Ülkemizin hiçbir köşesi birbirine ırak olmayacak. Ben projeyi başlatan sayın Cumhurbaşkanımıza, ulaştırma bakanlarımıza teşekkür ediyorum. Hayal gibi görünenleri gerçek kıldık.

 

BURAYA SADECE MİTİNG YAPMAYA GELMEDİK

Hediyemiz Yüksekova'ya ve ülkemize hayırlı olsun. Buraya sadece miting yapmaya, açılış yapmaya gelmedik. Kardeşlerimizle bir araya gelmek için geldik. Bu meralar hayvancılığa hasretti.

Hayvancılığa olağanüstü destek verdik. Hayvancılığı iki katına çıkardık. Bunlara vesile olan milli kardeşlik ve çözüm süreci projeleri oldu. Atılan adımlarla Hakkari ve bölge insanı huzura erdi.

HDP binalarına saldırı oldu. Şiddetle kınadık. 1 saat geçmeden Demirtaş, bana ve AK Parti'ye dönük olarak bizi suçladı. 

Aziz Hakkari'liler bu dağlara, bu yaylalara bereket getirme vizyonu var. Paralelcilerin Türkiye'yi tekrar 90'lı yıllara götürme çabası var. Sizler barış ve çözüm yoluna evet diyecek misiniz?

 

YÜKSEKOVA HAVALİMANI'NA SELAHADDİN EYYUBİ ADINI VERİYORUZ

Kudüs yahudilerin mekanı diyenler birkez daha utansın. Kudüs ebedi kürtlerindir, türklerindir, araplarındır, müslümanlarındır demek için bu meydana Yüksekova Havalimanı'na Selahaddin Eyyubi adını veriyoruz.

Ben onun manevi huzurunda ona hitaben diyorum ki, bütün Türkiye sana söz veriyor. Sen nasıl ortadoğu coğrafyasını kardeş kılmışsan biz de kardeş kılacağız. Kudüs İsrail'in değil, Müslümanlarındır. Kudüs yahudilerin mekanıdır diyenlerle dost olmadıki, olmayacağız. Türkiye'de kardeşlik tohumu atmaya hazır mısınız?"

Editör: TE Bilisim