Uzun bir aradan sonra bir Turizm Fuarı’na üst düzey katılım sağlayan Van, büyükşehir ve ilçe belediyeleri ile VAN TSO ve turizmcilerin katıldığı fuarda hem ‘daha ölmedik’ mesajı verdi hem de tanıtım çalışmaları için yeni bir başlangıç yaptı. Çatışmalı süreçten dolayı büyük yara alan kent ekonomisi, turizmi ve tanıtımı için İzmir Travel Turkey Fuarı yeni bir çıkış olurken birlikte, üst düzey katılım takdir alırken katılımcılar Van’ın tanıtımı için yeni eylem planını ortaya koydu. Yeni hedef bundan sonra EMİTT başta olmak üzere bu tür fuarlara birlikte ve güçlü katılım…

 

Ortadoğu’daki kriz, İran ile bir türlü yoluna girmeyen tam samimi komşuluk ilişkileri, IŞİD’in adım adım Türkiye’ye komşu olma girişimleri, 7 Haziran’dan sonra başlayan çatışmalı süreç ve Rusya uçağının düşürülmesi Van’ın kültür ve turizm anlamındaki az da olsa edinilen kazanımları yıktı. Özellikle yoğun çabalarla oluşturulan İran Turizm Pazarı 7 Haziran’dan sonra adeta dibe vururken Avrupa ve Amerika’da birçok ülke Van’ı kara listeye aldı. ‘Kesinlikle gidilmemesi’ tavsiye edilen ve ‘tehlikeli’ bölge olarak anılmaya başlayan Van’ın bu manada yeni bir Van imajı çizme yolundaki adımlarından biri İzmir Travel Turkey Fuarı’nda atıldı. Kültür Turizm Müdürlüğü öncülüğünde yapılan tanıtın girişimlerinin aksine bu kez Büyükşehir Belediyesi sazı eline aldı. Büyükşehir belediye başkanları uzun süren sessizlikten sonra İzmir’den ses verirken, ilçe belediye başkanlarının ve Van TSO’nun partner olarak katıldığı Turizm Fuarı’nda Van yerini alarak ‘Biz de varız’ mesajını bir kez daha verdi. Turizmde kazandıklarını yeniden elde etmeye çalışan Van’ın bu fuardaki üst düzey katılımı dikkat çekerken, Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı, Fuar’da sağlanan birlikteliği ve üst düzey katılımı; “Umuyorum ki bu politikacılara ve yönetenlere bir mesaj olur. Onlar da bizim bu barışçıl ve uluslararası olma ile ilgili isteğimizi doğru anlarlar ve sıkıntılarımızın giderilmesi anlamında gerekli adımları atarlar.”

 

TAKVA: BÜYÜKŞEHİR BÜYÜK ROL ÜSTLENDİ…

Fuar ile ilgili Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan Van TSO yönetim kurulu başkanı Necdet Takva, fuar ile ilgili izlenimlerini paylaşarak şu ifadelere yer verdi; “Güçlü bir ekip ile Van’ı tanıtmak için Travel Turkey Fuarı’ndaydık. Aslında olağan zamanlarda yapmamız gereken bu tür programları bazen te böyle olağanüstü zamanlarda da yapıyoruz. Çok büyük bir katılımla belediye eş başkanları, ilçe belediye başkanları, ilçe tanıtım materyalleri ile katıldıkları önemli bir tanıtım ortamı oldu. İzmir Travel Turkey Türkiye’nin en büyük fuarı değil ama yine de Ege’de Turizm profesyonellerinin ve tur operatörlerinin katıldığı fuar olması hasebiyle bizim de Van’ı tanıtmamız anlamında fırsat oldu. Algı çok iyi oldu diye düşünüyorum. Çünkü hayat devam ediyor ve bölgede yaşanan çatışmalı ortamın hayatın olağan akışını engellediği yönündeki algıya yönelik bir çaba olması lazımdı. Bu fuarın da buna hizmet ettiğini söyleyebiliriz. Büyükşehir bu anlamda önemli bir rol üstlendi. Ve en üst düzey temsiliyet ile bize rehberlik etti. Bundan büyük bir memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum.”

 

Van’ın bundan sonraki fuarlara birlikte katılım ve güçlü katılım yönünde bir eğilim göstereceğine değinen Takva, başta EMİTT olmak üzere diğer fuarlarda iyi bir Van tanıtımı için belediye başkanları ile önemli görüşmeler ve planlamalar da yaptıklarına değindi. Takva konu ile ilgili; “Fuar boyunca Eşbaşkanlar ile yaptığımız görüşmede de EMİTT’te de ortak ve güçlü bir kent tanıtımı yapma konusunda bir kararlaşma da oldu. Bu da bizim için değerliydi. Özelikle Van’ın ulusal ve uluslararası pazarlara erişimine hizmet etmesi açısından önemliydi. Standımızda yöresel ürünlerimizi ikram ediyoruz haliyle yoğun bir ilgiyle de karşılanıyoruz. Birçok ilin valisi, üst düzey yöneticileri, yerel yöneticileri standı ziyaret ediyorlar. Biz de bu anlamda en azından doğu algısına doğru bir şekilde anlatmak ve farkındalığını hissettirme fırsatı bulduk. Malum son zamanlarda bölgeye yönelik olumsuz algı ister istemez Van’a da yansıdı ama biz bunu çok da hissetmedik. En azından fuarda bize karşı böyle bir önyargı ve algı yoktur. Biz de diğer fuar stantlarını ziyaret ettik ve gittiğimiz her yerde ilgiyle de karşılandık. Bu meseleler çok da konuşulmadı. Turizm siyaset üstü bir sektör olması bir sektör olduğu için biraz daha iletişime dayalı. Ama şu çok değerliydi. Büyükşehir belediyesinin, birkaç ilçe belediyesinin, turizm firmalarının katılımı anlamında çok iyi bir giriş oldu. EMİTT’te daha büyük bir ortaklaşma yapılabilir. Hatta en iyi şekilde olması ile ilgili bir görüşmemiz oldu.” Dedi.

 

BAŞKAN İLGİSİZLİKTEN YAKINDI!

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde bu yıl 9’ncusu düzenlenen Travel Turkey İzmir Fuarı’na katılan ilçelerden birisi de Gürpınar’dı. Yeni dönemde adından hep tarihi ve zengin yerel kültürü ile söz ettiren Gürpınar, bu fuarda da dikkat çekti. Fuarın ardından açıklamalarda bulunan Gürpınar Belediyesi eş başkanları Zeki Yıldız ve Yıldız Çetin, bu gibi uluslararası fuarların son derece önemli olduğunu hatırlatarak, “Van’ın tanımı açısından bu gibi uluslararası fuarlar son derece önemlidir. Kentimizin tanıtımı ve turizm potansiyelinin artırılması açısından da son derece önemlidir. Fakat ne yazık ki ilimizde böylesi bir bilinç tam olarak kurumsallaşmış değil. Biz böylesine önemli bir fuara Van’dan katılım sağlayan sadece birkaç kurum varız. Gerisi ilgi göstermedi” dedi.

 

DİYALOĞA VESİLE OLDU…

Van standında büyük bir ilginin olduğunu ifade eden Zeki Yıldız ve Yıldız Çetin, “Urartulara başkentlik yapan bir kent olarak fuara katılanlar, Van’ın tarihi ve kültürel mirasını merak ediyorlar. Özellikle tarihi mekanlarımızı merak ediyor ve soruyorlar. Biz de tarihi varlıklarımıza ilişkin kısa sunumlar yapıyor, kentimizin turizm potansiyelini arttırmaya çalışıyoruz. Van standında bulunan kentimizin temsilcileri olarak birçok standı ziyaret ettik, birçok kurumu da standımıza davet ettik. Böylelikle hem bir diyalog ortamı oluştu, hem de kentimizi daha iyi tanıtma imkanı bulduk. Özellikle belediyecilik alanında görüş alışverişinde bulunduk. Her yönüyle çok yararlı bir fuar oluyor. Hele hele fuara katılanların ilimize gösterdiği ilgi görülmeye değerdi. Umarız bu gibi fuarlar kentimizin turizm ve ticaret hacminin gelişmesine yardımcı olur” ifadelerini kullandılar.

 

ESKİ VAN VALİSİ VAN STANDINDAYDI…

Öte yandan Mersin Valisi Özdemir Çakacak da bu yıl 9’uncusu düzenlenen Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı’nın açılışına katıldı. Eski Van Valisi Çakacak da katıldığı fuarda Van standını ziyaret edip Van’dan katılanlar ile bir araya gelirken bu ziyaret ile fuarda renkli görüntüler oluştu. , Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ile birlikte fuarın açılış kurdelesini kesti. Vali Çakacak, daha sonra Adana, Nevşehir, Van ve Uşak Valiliği stantları ile TÜRSAB ve Adana Ticaret ve Sanayi Odası stantlarını da ziyaret etti.


ŞEHRİVAN-KÜLTÜR/TURİZM:ERDAL ERBAŞ

Editör: TE Bilisim