TSK ve koalisyon uçakları tarafından Cerablus'ta IŞİD'e yönelik askeri harekat başlatıldı. TSK, IŞİD hedeflerine yönelik top atışları düzenledi. Hava harekatına Türk F-16'ları da katıldı. Öte yandan Bordo Bereliler, sızma harekatıyla Suriye topraklarına girerek IŞİD'in direncini kırmak için nokta operasyonlar düzenledi. Özgür Suriye Ordusu da Cerablus çevresinde IŞİD'le çatışıyor.

 

TSK Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü IŞİD'ten temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlatıldı. Cerablus bölgesindeki IŞİD unsurlarına misliyle mukabele kapsamında yoğun top atışları yapılıyor. Harekat 04.00'te başladı. Askeri harekatla sınırın terör örgütlerinden temizlenmesi ve hudut güvenliğinin artırılmasına katkı sağlanarak, aynı zamanda Suriye'nin toprak bütünlüğünün öncelenmesi ve desteklenmesi planlanıyor. 

 

IŞİD ile aktif mücadele eden TSK'nın operasyonları, koalisyon güçlerinin bu terör örgütüne karşı yürüttüğü faaliyetlere önemli katkı sağlıyor. Söz konusu harekat sayesinde yeni göç dalgalarının önlenmesi, bölgedeki sivil halka insani yardımların ulaştırılması ve bölgenin terörist unsurlardan arındırılması hedefleniyor. Operasyonla, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve milletine saldıran, masum vatandaşları katleden terör örgütleriyle aktif şekilde mücadele edilmesi, bu konuda uluslararası toplum ve koalisyon güçleriyle iş birliği halinde çalışmaların sürdürülmesi amaçlanıyor.

 

BAŞBAKANLIK'TAN AÇIKLAMA

Başbakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Türk Silahlı Kuvvetleri, koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesine terör örgütü DAEŞ'ten temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlatılmıştır."

 

ÖSO DA KARADAN İLERLİYOR MU? 

Türkiye ve koalisyon güçlerinin harekatıyla eş zamanlı olarak Özgür Suriye Ordusu'nun da harekete geçtiği gelen bilgiler arasında. Resmi olmayan ve teyide muhtaç bilgiler, kara harekatının başladığı yönünde. Özgür Suriye Ordusu unsurlarının Cerablus'a doğru ilerlemeye başladığı belirtiliyor.

 

"TÜRKİYE, RUSYA-İRAN EKSENİNE KAYINCA ABD RAZI OLDU"

Hürriyet gazetesinden Fikret Bila, NTV yayınında Cerablus'a yönelik harekatı yorumladı:

“Türkiye'nin uzun süredir savunduğu ve hazırlık yaptığı bir harekat. Türkiye Cerablus ile Azez arasının güvenli bölge haline getirilmesini talep ediyordu. Yani IŞİD'in buradan çıkarılmasını ve yerine de YPG'nin sokulmamasını savunuyordu Türkiye. Bu bölgenin Suriye'den Türkiye'ye göç edenlerin yerleşebilecekleri bir yer haline getirilmesi de planlanıyordu. Güney sınırında sadece PKK - PYD'nin kontrol ettiği bir koridora engel olmakta hedeflerden bir tanesiyd. Türkiye bu tezini özellikle ABD ile tartışıyordu ama ABD bu fikre yanaşmıyordu ve bu nedenle ilişkiler gerilmişti. Son politika değişikliğinin etkisi olarak değerlendirebiliriz. Türkiye'nin ABD'nin bu tutumuna karşılık Rusya - İran eksenine doğru kayması, ABD'nin tutumunu değiştirmiş olabilir.

 

Türkiye karadan giriş yapmayacak diye biliyoruz ama kara atış unsurlarının atışlarıyla IŞİD'i güneye doğru sürmeye çalışacak ve boşalan yere de  Özgür Suriye Ordusu'nun girmesi hedefleniyor. Türkiye'nin desteklediği, ağırlıklı olarak Arapların olduğu bu unsur içerisinde Türkmenler de var."

 

"RUS UÇAĞININ DÜŞÜRÜLMESİNDEN BU YANA BİR İLK OLUR"

ABD açısından da IŞİD'in Cerablus'tan çıkarılarak Rakka'ya doğru çekilmesi ve buraya yapılacak çok uluslu harekat ile IŞİD'in tamamen temizlenmesi hedefleniyor. Yapılan bu harekatta koalisyon uçakları IŞİD'i havadan bombalıyor ve bu harekat içinde Türk jetleri de varsa, bu Rus uçağının düşürüldüğü 24 Kasım'dan bu yana Suriye hava sahası içinde ilk kez bir harekatta yer alınmış olacak. Bu da Türkiye ile Ruya'nın vardığı bir anlaşmayla ortaya çıkan yeni bir durum demektir. Böyle ise, Rakka'ya yönelik büyük operasyona da katılması mümkün olacaktır Türkiye'nin."

Editör: TE Bilisim