ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Hizmet İş-Sendikası belediye bünyesinde çalışan işçiler için sözleşme yaptı. Yapılan sözleşme kapsamında işçiler birçok haklara sahip olacak. İşte o haklar ve yapılan sözleşmeler.

 

Hizmet İş-Sendikası Van Şube Başkanlığı Van Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Park ve Bahçeler Daire başkanlığı ile Makine Bakım ve Onarım Daire Başkanlığında çalışan işçiler için sözleşme müjdesi verdi. 2017 mart ayından itibaren çalışmaların başlatıldığı sözleşmeler sonunda yapıldı. Sözleşmelerin yapılmasında emeği geçen Hizmet İş-Sendikası Van Şube Başkanlığına işçiler tarafından teşekkür adına plaket verildi. Park ve Bahçeler ile Makine Bakım ve Onarımda çalışan işçiler tarafından Hizmet İş Sendikası Başkanı Abdullah Efeoğlu’na plaket verildi. Plaket verilmesinde konuşan Efeoğlu sözleşmelerin tüm herkese hayırlı olmasını diledi.

 

SÖZLEŞMELER YAPILDI İŞÇİLER SEVİNDİ

Hizmet-İş Sendikası Başkanı Van Şube Başkanı Abdullah Efeoğlu, yapılan sözleşmelerle ilgili Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığında çalışan işçilerle bir araya geldi. Efeoğlu ilk olarak şunları söyledi: “Mart’a bir sürece başladık ve sizleri sendikalı yaptık. O süreçte size sözleşmeleriniz yapılacak, size geriye dönük farklar doğacak ve maaşınıza zam yapılacak demiştik. Şükürler olsun ki o dönem geldi ve sözleşmeleriniz çıktı. Herkes için hayırlı uğurlu olsun. Bu da 9 aylık bir farkınızın içerde olmasına anlamına geliyor.” Efeoğlu sözleşmeyle birlikte gelen hakları şöyle sıraladı:

 

YAPILAN ZAMLAR

- Çocuk yardımı. Çocuk başına 25 lira.

- Yakacak yardımı. 30 liralık zam.

- Öğrenim yardım. İlkokul 100 lira, ortaokul 110 lira, lise 120 ve yüksekokul 140 lira

- Bayram yardımı. 75 lira

- Evlenme yardımı. 140 lira

- Ölüm yardımı. Birinci dereceden 300 lira. İşçinin kendi ölümü durumunda ailesine bin 200 lira

- Birinci 6 ay için yüzde 4. İkinci 6 ay için yüzde 4 zam. Yıllık yüzde 8’lik zam.

- Mart ve Kasım aylarında 5 yevmiye verilecek. Toplamda 10 yevmiye verilecek

 

İZİNLER

- Doğum izni 5 gün

- Evlilik izni 5 gün

- Eşi veya çocuğu ölen izni 6 gün. Anne, baba ve kardeş ölümü için 5 gün.

- Fazla çalışma saatlerinde yevmiyenizin yüzde 60 fazla alınacak. Hafta sonu mesai yapılması durumunda 2 mesai ödemesi de fazladan 3 mesai almış olacaksınız. (50 lira ise 150 lira)

- Senelik izin 14 günden 16 güne çıktı.

 

2 BİN 500 LİRAYA YAKIN PARA

Maaşların 180 ile 250 lira arasında artacağına dikkat çeken Efeoğlu, “Tüm bu haklar hesaplandığında maaşlarınıza 180 lira ile 250 lira arasında bir zam geldi. 9 aya çarpığınız zaman 200 lira ile çarptığınız zaman bin 800 lira yapıyor. Buna bayram ve ikramiyeler eklendiğin zaman 2 bin 500 liraya yakın bir para olacak. Geriye dönük bunları almak durumunuz var. Tüm evraklar tamamladığı zaman farklar hesaplanacak ve ardından bu paralar hesabınıza yatacak.” Dedi.

 

EFEOĞLU: SİZDEN TEK RİCAMIZ VAR

İşçilerden tek bir beklentilerinin olduğuna işaret eden Efeoğlu şöyle konuştu: “İşinize sadık olun ve çalışın. Biz ilk gün dediğimiz gibi bize ilk günde size siyasetten yapmadık ve bundan sonra da yapmayacağız. Sizin de bunu yapmamanızı istiyor ve hassas olmanızı istiyoruz. Bunun dışında sizden isteyeceğimiz veya söyleyecek bir şeyimizde yok. Ayrıca aramızda üye olmayan 6-7 kişi var. Biz zamanında da size geldiğimizde dedik ki sözleşme yapılacak ama üye olmayanlar sözleşmeden faydalanamayacak. Bugün itibaren üyelik yaparlarsa maaşlarını zamlı alırlar ancak geriye dönük bir zam alamazlar. Bugün de aynı şey geçerli. Bizim elimizde olan bir şey değil resmiyet neyse o uygulanır.”

 

Konuşmanın ardından Efeoğlu’na teşekkür plaketi verildi. Gerçekleştirilen görüşmeye Hizmet İş Sendikası Van Şube Başkanı Abdullah Efeoğlu, Şube Sekreteri Fatih Akdeniz, Mali Sekreterimiz Veysel Güven, Sendikası Yöneticisi İbrahim Tugay, Şube Yöneticisi Salih Tanrıtanır ve belediye çalışanları katıldı.

 

Van Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığında 145 çalışan ve Makina Bakım ve Onarım Daire Başkanlığında ise 280 çalışan sözleşmeli olacak. Van’da şu ana kadar taşeron olarak çalışan 2 bin 500’e yakın çalışanın sözleşmesi yapıldı.

Editör: TE Bilisim