AK Parti Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, anayasa değişikliğiyle en önemli hedeflerinin Türkiye'nin güçlü hale gelmesi olduğunu belirterek, "Kararımızın 'evet' olması için çok önemli gerekçelerimiz var; kalıcı istikrarın sağlanması, hızlı ve etkili bir yürütme, güçlü yasama ve yürütme gibi." dedi.

 

Çalık, cumhurbaşkanlığı sistemiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.  Anayasa değişikliği paketinin TBMM'den destek veren AK Parti ve MHP milletvekillerine teşekkür eden Çalık, teklif komisyondan geçtikten sonra yaşananlara değinerek, "O gün CHP ve HDP'ye şunu söyledik: 'Siz millete inanıyorsanız anayasa değişiklik paketine eveti veya hayırı milletimiz verecek. Meclis'ten geçer ve referandumda milletimiz kararını verir. Hangi sistemle yönetilmek istendiğine milletimiz karar verir' dedik ama o gün yapılan çalışmalar ve işlemlerle maalesef kavgalar, gürültüler, milletvekilimizin burnunun kırılması, ısırmalar dahil olmak üzere birçok hadiseyle karşı karşıya kaldık." diye konuştu.

 

Millete inandıklarını ve güvendiklerini aktaran Çalık, milletin kararlarının kendi kararları olduğunu, milletin vesayeti dışında hiçbir vesayet tanımadıklarını vurguladı.  Türkiye'nin 16 Nisan'da sandığa gideceğini ve kararı milletin vereceğini anımsatan Çalık, şu ifadeleri kullandı: "Kararımızın 'evet' olması için çok önemli gerekçelerimiz var; kalıcı istikrarın sağlanması, hızlı ve etkili bir yürütme, güçlü yasama ve yürütme gibi. Milletimizin iradesinin direkt olarak yansıdığı, yasama ve yürütmeyle indirekt yansıdığı, yargının da milletimiz tarafından verilen karar çerçevesinde, kuvvetler ayrılığı çerçevesinde gerçekleştiği bir sistem olacak. 16 Nisan'dan sonra, sistem değişikliği yapıldıktan sonra güçlü bir meclis, yürütmeyle kesintisiz icraat dönemi olacaktır."

 

"REJİM DEĞİŞİKLİĞİ DİYENLER ANAYASAYI OKUSUN"

Öznur Çalık, parlamenter sistemin miadını doldurduğunu ve hükümet sisteminin değişmesinin gerekli olduğunu söyledi. Kamuoyuna cumhurbaşkanlığı sisteminin bir rejim değişikliği gibi lanse edildiğine dikkati çeken Çalık, "CHP'nin yapmış olduğu orkestra şefliği, hayırcı kampanyayı yürüten terör örgütlerinin de arkada yer aldığı fotoğraf, milletimiz tarafından görülmekte. Bu kampanyada başı çeken, orkestra şefliği yapan CHP maalesef çok ciddi bir algı operasyonu yapıyor." dedi.

 

Cumhurbaşkanlığı sisteminde anayasanın ilk 4 maddesinin hiçbir şekilde değişmediğini vatandaşlara anlattıklarını belirten Çalık, "CHP veya 'rejim değişikliği yapılacak' diyenler lütfen anayasanın ilk 4 maddesini açsın okusunlar. Birinci madde 'Türkiye Devleti cumhuriyettir.' der. Türkiye Devletinin yönetim şekli, rejim şeklini cumhuriyet olarak ilan etmiştir ve bakidir. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır. Bundan hiç kimsenin endişesi olmasın. Artık miadını doldurmuş parlamenter sistemle yönetilen, darbelere müsaade eden, koalisyonların maalesef ekonomik krizlerle şekillendiği Türkiye'nin daha güçlü bir yönetimle, sistemle yönetilmesi gerekmektedir." ifadelerini kullandı. Çalık, cumhurbaşkanlığı sistemiyle yürütmesi, yasaması güçlü, milletin iradesini de arkasına alan güçlü bir yargıyla Türkiye'nin kuvvetler ayrılığının baki olacağı bir fotoğraf görüleceğinin altını çizdi. Referandum süreci için "Kararımız Evet" adlı el kitapçıkları basıldığını hatırlatan Çalık, tüm Türkiye'de kararın "evet" olduğunu çok net bir şekilde söyleyeceklerini dile getirdi.

 

ÇALIK’TAN “SANDIĞA GİDİN” ÇAĞRISI

Referandumda tüm vatandaşlara sandığa gitmeleri çağrısında bulunan Çalık, gençlerin, üniversite öğrencilerinin ve özellikle engelli vatandaşların da sandığa gitmesi gerektiğini söyledi. Bu kesimleri çok önemsediklerine işaret eden Öznur Çalık, engellilerin oy kullanmada zorluk çekmemesi için öncesinde muhtarlıklar ve il seçim kurullarına başvurmaları gerektiğini aktararak, sözlerini şöyle tamamladı: "Engelli vatandaşlarımızla ilgili oy kullanma esnasında kolaylıklar sağlanacak. Sandıklar daha ulaşılabilir hale gelecek. Bu vesileyle engelli vatandaşlarımızın bu konuda rahatsızlıkları varsa, yürümede, taşımada, görmede engelleri varsa şayet Yüksek Seçim Kuruluna bunu bildirmesi gerekir. Türkiye'nin güçlü hale gelmesi bizim en önemli hedefimizdir. Tek vatan için, tek bayrak için, tek millet için, tek devlet için bizim 'evet' kararımız çok önemlidir. Bütün vatandaşlarımızın 16 Nisan'da sandığa gitmesini ve 17 Nisan'da daha istikrarlı, geleceği daha parlak, daha umutlu yarınları olan bir Türkiye'ye uyanmasını istiyoruz." 

Editör: TE Bilisim