Van Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, meralarda otlatılan hayvanların içme suyu ihtiyacının karşılanması için İpekyolu ilçesine bağlı Lim (Karakoç) Mahallesi’nde 2 ayrı noktada 35 sıvat kurdu. Büyükşehir yıl içerisinde 2 bin adet sıvat yapım ve kurulum çalışması yaptı.

 

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, kentin İpekyolu ilçesine bağlı Lim (Karakoç) Mahallesi’nde meralarda otlatılan hayvanların temiz içme suyunun karşılanması için mahallenin belirlenen kırsal noktalarına sıvat yaptırdı. Mahallede belirlenen 2 ayrı noktada 35 sıvat kuran Büyükşehir Belediyesi, kentte ilk olan uygulama ile birlikte büyükbaş ve küçükbaş hayvanların içme suyu ihtiyacının karşılanmasını sağladı. Büyükşehir Belediyesi,  hayata geçirilen projeyi 13 ilçe de 160 mahallede uygulayarak kırsal alanların hayvancılık anlamında kalkınmasında önemli sorumluluk üstelendi. Özellikle sıvatlar ile hayvanların içme suyunda her türlü dış parazitlerden kurtarılması sağlanırken, böylelikle hayvanlardan hem et hem de süt anlamında büyük bir verim elde edilmesi sağlanıyor. Mahallede bulunan ve hayvanların geçiş noktası olan alanda kurulan sıvatlar için tören düzenlendi. Düzenlenen törene Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yiğit, Van Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Şerif Kayalık’ın yanı sıra mahalle muhtarı ve çok sayıda yurttaş katıldı.

 

‘KIRSAL KALKINMA İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDECEK’

Düzenlenen programda konuşan Yiğit, Van’ın hayvan yetiştiriciliği bakımından Türkiye’de yüksek bir potansiyele sahip olduğunu söyleyerek, hayvanların beslenmesinde meracılığın büyük önem arz ettiğini ve meralarda otlatılan hayvanların içme suyu ihtiyacının karşılanmasının da bu beslenme zincirinin çok önemli halkası olduğunu kaydetti. Van Büyükşehir Belediyesi olarak kırsala verdikleri öneme değinen Yiğit, "Canlı yaşamın yok edilmeye çalışıldığı bir dönemde böylesi bir çalışma yapmak önemlidir. Belediye olarak şimdiye kadar çok sayıda çalışma yaptıklarını, bundan sonra da bu çalışmaları daha da yaygınlaştırarak hem çiftçinin hem de kırsal alanların kalkınmasında önemli projeleri hayata geçirmeye devam edeceklerini ifade etti.

 

KAYALIK: PROJEYİ 13 İLÇEDE 160 MAHALLEDE SÜRDÜRÜYORUZ

Tüm canlıların yaşamı kaynağının suya bağlı olduğunu belirten Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Şerif Kayalık, Van’da bulunan hayvanların su ihtiyaçlarının çiftliklerde, göletler, gözeler, çeşmeler ve akarsulardan sağlandığını, özellikle gölet ve akarsulardan akan suyun hayvanların sağlığı için ciddi tehlikeler arz ettiğini ifade etti. Bu tehlikeyi ortadan kaldırmak için başlattıkları uygumla ile mahalleye sıvat kurduklarını aktaran Kayalık,” Hayata geçirilen uygulama ile hayvanların içme suyunda ki dış parazitlerden kurtulmalarını sağladık. Yine meralarda hayvanların uzun yol kat etmelerinden dolayı suyu bulmaları çok zor oluyordu. Bu da direk olarak onların et ve süt verimi üzerinde olumsuz etki yaratıyordu. Bu tespitlerden hareketle özellikle küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde sağlıklı üreme ve gelişme için sulama sıvatlarının yaptırılarak üreticilerin hizmetine sunulması için çalışma başlattık. Çalışma doğrultusunda Daire Başkanlığımız bütçesinden 2 bin adet sıvat yapım ve kurulumu çalışması devam ediyor. Ayrıca DAP Bölge Başkanlığı’ndan da 970 adet sıvat desteğini alarak çiftçilere dağıtacağız. Projemiz 13 ilçede toplam 160 mahallede uygulanmaktadır" diye belirtti.

 

Yapılan sıvatlardan dolayı Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür eden mahalle Muhtarı İsmet Yıldız ve vatandaşlar, sıvatlar sayesinde hayvanların hem etinden hem de sütünden büyük bir verimin alınmaya başlandığını ifade etti.

Editör: TE Bilisim