BEM-BİR-SEN Genel Başkan Yardımcısı Medeni Sevinç, Büyükşehir Belediyesinde çalışan sendika üyelerinin zorla emekliye ayrılması içi baskı kurulduğunu söyledi. Memur-Sen İl Başkanlığında basın toplantısı düzenleyen Sevinç, konuyla ilgili Belediye Eş Başkanları ile görüşmek istediklerini, ancak görüşme taleplerinin yanıtsız kaldığını belirtti.

 

Belediye Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (BEM-BİR-SEN) Genel Başkan Yardımcısı Medeni Sevinç düzenlediği basın toplantısında Büyükşehir Belediyesine yüklendi. Van Büyükşehir Belediyesi tarafından kamu görevlilerinin emekliye ayrılmaları için baskı kurduğunu ifade eden Sevinç, “Yaşanan sorunlar ilgili Belediye Eş Başkanları ile görüşmek istedik. Ancak bir türlü görüşemedik. Bu nedenle böyle bir basın toplantısı düzenlemek istedik.

 

 

“BİZ ÇALIŞANLARIN TEMSİLCİSİYİZ”

Türkiye’de zaman zaman yerel yönetimlerle sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen BEM-BİR-SEN Genel Başkan Yardımcısı Medeni Sevinç, “Bizim Van Büyükşehir Belediyesi ile ilgili olarak uzun süredir arkadaşlarımız istekleri dışında ilçelere gönderiliyor. Bir kısım arkadaşımız da resen emekli edilme noktasında baskılara maruz kalıyor. Biz belediyemiz idaresiyle yani Belediye Başkanımızın sekretaryası ile özel kalemiyle defalarca yaptığımız görüşmeler neticesinde maalesef konuyu yüz yüze görüşmeye, sorunları paylaşmaya randevu alamadık. Tabi ki bu bir sıkıntıdır. Bunun demokratik temayüller çerçevesinde çözülmesi gerekiyor. Biz Kamu çalışanlarının temsilcileriyiz. Bu bağlamda böyle bir durumun olmaması gerekir. Fakat biz mecburen basın açıklamasıyla konuyu neticelendirmek istiyoruz.” Dedi.

 

 

SEVİNÇ: RANDEVU ALAMIYORUZ

Büyükşehir Belediyesinden sürekli randevu talebinde bulunduklarını dile getiren Sevinç, “Şube Başkanımız noktasında da ne yazık ki randevu talebimiz olumlu sonuçlanmadı. Büyükşehir Belediyesinin özel kalem müdürünün konuyu Belediye Başkanlığına intikal ettirdiğini gelen neticeyle bizimle irtibat kuracağını söylemesine rağmen maalesef irtibat sağlayamadık. Tabi ki bizim kendilerini dinleyerek toplumdan aldığımız duyumları paylaştığımız da daha doğru karar vereceğimizi yerinde değerlendirmeyi daha sağlıklı yapacağımızı kendilerinden alacağımız beyanın da daha sağlıklı olacağını tahmin etmekteydik. Ancak bütün bu yollar tükenince basın toplantısıyla bu konuyu neticelendirdik.” Dedi.

 

“EMEKLİLİK İÇİN BASKI YAPILIYOR”

Randevu ve iletişim sorunlarının ardından çalışanların üzerindeki baskılarla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Sevinç, “Son dönemde; Van Büyükşehir Belediye Başkanlığında görev yapan kamu görevlisi üyelerimizden bazılarına emekliliğe ayrılma dilekçeleri vermeleri gerektiği, aksi halde sürgüne tabi tutulacakları yönünde bir takım baskıların yapıldığı öğrendik. Hatta bu baskı karşısında bazı üyelerimizin açık tarihli emekliliğe ayrılma talebi dilekçelerini vermek zorunda kaldıkları bilgisi sendikamıza ulaşmıştır. Bu baskı iddiaları karşısında, Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı üst düzey yetkilileri ile diyalog kurmaya çalışsak da, karşılıklı görüşme ve istişare taleplerimiz reddedilmiş olup, iş bu basın bildirisi ile bu konuda kamuyu aydınlatmamız zorunluluğu hâsıl olmuştur.” Dedi.

 

 

SEVİNÇ: BASKILAR HUKUKA AYKIRIDIR

Üyeleri için her türlü hukuki sürecin takipçisi olacaklarını ifade eden Sevinç, “Bizler BEM-BİR-SEN temsilcileri olarak, üyelerimiz üzerinde oluşturulan bu baskıya karşı her türlü idari ve hukuki sürecin takipçisi olacağımızı buradan beyan etmek isteriz. Eğer iddialar doğru ise; üyelerimize yönelik olarak yapılan bu türden baskıların, temel insan hak ve hürriyetlerine, Anayasamızdaki çalışma hürriyetine ve memurları ilgilendiren mevzuat hükümlerine açıkça aykırı olduğunu da ifade etmek isteriz. Türkiye Cumhuriyeti devleti, demokratik bir hukuk devletidir. Bunun doğal bir sonucu olarak da idareciler tesis ettikleri işlem ve eylemlerinde hukuka uygun davranmakla mükelleftirler. Bu sebeple, hiçbir kamu görevlisi zorla ve baskıyla emekliliğe sevk edilemez. Nitekim 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunun 40ncı maddesine göre de bir memur isteği halinde 65 yaşına kadar görev yapabilecektir.” Şeklinde konuştu.

 

“ÇALIŞANLAR SÜRGÜNE TABİ TUTULAMAZ”

Kamu çalışanlarının sürgün edilemeyeceğini söyleyen Sevinç şöyle konuştu:

“Bunun yanı sıra kamu görevlileri zor ve baskı ile kamu yararına aykırı bir biçimde sürgün nitelikli görevlendirmelere, kurumlar arası geçici görevlendirmelere de tabi tutulamazlar. Kurumlar arası geçici görevlendirmelerde ‘memurun muvafakati’ yasa koyucu irade tarafından bir şart olarak ön görülmüştür. Yani bir belediye memuru bir başka belediyeye açıkça ve yazılı olarak muvafakat etmedikçe görevlendirilemez. Bunun dışında kurum içerisinde yapılacak yer değişikliği şeklinde görevlendirmelerde de;  idarenin takdir yetkisi ‘kamu yararı’ ve ‘hizmet gerekliliği’ ile sınırlandırılmıştır. Yani, bir kamu görevlisini cezalandırmak, sürgün etmek ve zorla emeklilik kararı aldırmak için görev yeri ve niteliği değiştirilemez. Yüksek Mahkeme Danıştay’ın bu husustaki kararı açıktır. Danıştay tesis edilecek görevlendirme işlemlerinde ‘kamu yararı ile bağdaşmayan, örneğin kamu görevlisini görevinden fiilen uzaklaştırmak veya onu cezalandırmak gibi hizmet gereklerine ters düşen bir sonuç amaçlanmamalıdır.’ diyerek, kamu görevlilerinin görevlendirilmelerine dair takdir hakkının sınırını çizmiştir.”

 

SEVİNÇ: ÇALIŞANLARIN YANINDAYIZ

Çalışmanın herkesin hakkı olduğunu söyleyen Sevinç sözlerini şöyle tamamladı: “Bu sebeple idarecilerin, kamu görevlileri hakkında tesis ettikleri işlem ve eylemlerinde hukuka uygun, adil ve hakkaniyet çerçevesinde yaklaşmaları gerektiğini hatırlatmak isteriz. Yine, sürgün etmek, işlerinden koparmak istediğiniz bu insanların hali hazırda yöneticisi olduğunuz kamu idaresine, uzun yıllar boyunca hizmet ettikleri de unutulmamalıdır. Çalışmak herkesin hakkıdır. Husumetle, ayrımcılıkla yaklaştığınız bu kimselerin geçindirmekle yükümlü oldukları bir aileleri olduğu ve tek geçim kaynaklarının memurluktan aldıkları maaşları olduğu da malumlarınızdır. Tüm belediye çalışanlarına, bilhassa üyelerimize bu vesileyle hatırlatmak isteriz ki; Biz BEM-BİR-SEN olarak sizler hakkında hukuka aykırı olarak tesis edilen veya edilecek işlem ve eylemlere karşı tüm idari ve hukuki süreçlerde sizlerin yanınızdayız, sizlerin destekçisiyiz.” İfadelerini kullandı.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim