Özkul OSGB Müdürü Safiye Subaşı, iş yerlerinin 1 Temmuz'dan itibaren bir SGK'lı çalışanı olsa dahiiş sağlığı ve güvenliği hizmeti almak zorunda olduğunu belirterek, "Bu konuda herhangi bir taviz verilmeyecek. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen firmalar 13 bin liraya uzanan cezalarla karşı karşıya kalacak"uyarısında bulundu.

Bakkallardan terzilere, kuaförlerden eczanelere kadar tüm iş yerlerinde başlayacak iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu, 1 Temmuz'dan itibaren hayatımıza giriyor. Ancak birçok işletme yasanın getireceği külfetten çekiniyor.

Özkul OSGB (Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri) Müdürü Safiye Subaşı, sütçü, pastane işletmecisi, fırıncı, çikolata imalatçısı, gelinlikçi, yedek parça satıcısı gibi geniş bir yelpazede yer alan iş yerlerinin yükümlülüklerini yerine getirmedikleri takdirde 13 bin liraya kadar cezalarla karşılaşabileceklerine dikkati çekti.

 

"TAVİZ VERİLMEYECEK" 

Bu konuda herhangi bir taviz verilmeyeceği uyarısında bulunan Subaşı, "Aslında bu birçok işletmeye kolaylık sağlayacak bir uygulama. Firmalar, iş sağlığı ve güvenliğine yatırım yaparak yasal ve ahlaki yükümlülüklerini yerine getirmenin yanında, iş yerinde verimliliği sağlayarak rekabette de avantajlı konuma geçecek. Nereden bakarsak bakalım bu yasanın uygulamaya geçmesi küçük işletmeler için fayda getirecek" dedi.

 

"CEZALAR 13 BİN TL'YE KADAR ULAŞIYOR"

Firmanın 1 kişi dahi SGK'lı çalışanı varsa OSGB hizmeti almaya başlayacağını vurgulayan Subaşı, Türkiye'de bu tanımlamaya uyan 700 bin civarında işyeri bulunduğunu söyledi. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu cezalarının, aykırılığın yapıldığı her ay için ödeneceğinin altını çizen Subaşı, şöyle devam etti:

"İşverenler sözleşme yapmadıkları işyeri hekimi için ayda 6 bin 500 lira, iş güvenliği uzmanı için ayda 6 bin 500 lira olmak üzere toplamda aylık 13 bin lira para cezalar ile karşılaşabilecekler. Rakamlar cezalara maruz kalacak firmaların geleceğini tehdit edecek boyutta.

O yüzden Türk ekonomisini omuzlayan işverenlerimizi cezai müeyyidelerle karşı karşıya kalmaları için herhangi bir OSGB'den destek almaya davet ediyoruz."

 

"ÖNCE İNSAN ÖNCE SAĞLIK İLKESİYLE HAREKET EDİYORUZ"

Özkul OSGB olarak, işverenlerin tasarruflu ve çevreye duyarlı çalışmalarına yardımcı olmak, iş sağlığı ve güvenliği alanında onlara çözüm ortaklığı sunmak amacıyla yola çıktıklarını aktaran Subaşı, "Firmamız profesyonel danışmanların ve mühendislerin bir araya gelmesiyle oluştu. Amacımız ihtiyaçlarını işverenlerin bakış açısıyla görerek, hedeflerine uygun, pratik, etkin ve kalıcı çözümler üretmektir.

'Önce İnsan, Önce Sağlık...' ilkesiyle hareket ederek işyerinde yapılan risk değerlendirme sonuçları ve maruziyet bilgileri ile işe giriş muayeneleri, periyodik sağlık muayeneleri sonuçları ve iş kazaları ile meslek hastalıkları kayıtlarının, işyerindeki kişisel sağlık dosyalarında gizlilik ilkesine uyularak saklanması konularında tüm süreç ve takip uygulamalarını en üst seviyede yerine getirmekteyiz" diye konuştu.


KAYNAK-SABAH
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim