Van'da işadamı Erdal Binici, yeni açtığı işyerinde unutulmaya yüz tutmuş ve Urartular'dan kalan gümüş ile bölgede eskiden beri bilinen savat ve markazit madenleri işlemeciliğini yeniden canlandırdı.


Van'da yaşayan işadamı Erdal Binici, 4 kardeşiyle birlikte kurduğu Urartu Arubani Art Mağazası'nı Kale yolu üzerinde açtı. 3 bin 500 metrekare alanda kurulan mağazanın hem Van'da hem de Türkiye'de ilkler arasında yer alabilecek kapasitede olduğunu söyleyen Binici, binanın Urartu mimarisine uygun olarak yapıldığını ve özel olarak Ahlat taşlarının kullanıldığını anlattı. 3 katlı binanın giriş katında takı mağazası ve işlemeciliği yapılırken, ikinci katını müze gibi kullanacaklarını belirten Binici, üçüncü katı ise Gülistan Bahçesi olarak tasarladıklarını söyledi.

 

UNUTULMUŞ DEĞERLER CANLANACAK

Şimdiden yoğun talep aldıklarını belirten Binici, unutulmaya yüz tutmuş ve Urartular'dan kalan gümüş ile bölgede eskiden beri bilinen savat ve markazit madenleri işlemeciliğini yeniden canlandıracaklarını söyledi. Van'ın değerlerini bir alanda toplamak için böyle bir girişimde bulunduklarını belirten Binici, "Van'ın unutulmuş savat, Urartu ve markazit işçiliğini burada kendimiz yapıyoruz. Burada bulunan bütün işlemeler kendi tasarımlarımızdır. Unutulmaya yüz tutmuş değerler açtığımız bu yerde hayat bulacak. Aynı zamanda nesli tükenmekte olan, dünyaca bilinen bir gözü sarı bir gözü mavi Van kedileri için de 'Van Kedisi Evi' kurduk. Buraya getirdiğimiz 8 kediyi evimizde besliyorduk. Daha sonra buraya getirip onlar için de özel bir yer yapmaya karar verdik. Kedi sayımızı da artıracağız. Şimdiden turistlerden yoğun talep alıyoruz. Bayramda da ziyaretçilerimizi bekliyoruz" diye konuştu.


Orhan AŞAN

 

Editör: TE Bilisim