Habere başlamadan önce küçük bir soru; 


 Bu resimde sarıdan farklı kaç renk görüyorsunuz? 

 Cevabınızı bir yere not edin ve haberi okumaya başlayın...

 

 

 

 

 

 

 

 

 Gözler, insan beyni ile en çok iletişim kuran organımızdır. 


 İnsan gözü, doğduğumuz andan itibaren ortalama üç ay  içinde görmeyi öğrenir. 

 Etrafı algılamayı ve renkleri öğrenmesi hayli zamanını alır.

 

 

 

 

 

 

 Bu yüzden bu noktada yanlış bildiğimiz bir şey var. O da  gözlerimiz biz doğar doğmaz her şeyi görmeye ve  anlamlandırmaya hazır olmadığıdır. 


 İnsan gözü için en tanıdık gelen renk mavidir. Uzun  araştırmalar sonucu maviyi görme ve algılama oranımızın  diğer renklere nazaran çok daha yüksek olduğu saptanmıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 Mavi nasıl insan gözü için seçilmesi en rahat renk ise, yeşil  ve kırmızı da bir o kadar yabancı bir renktir. Bu sebeple  gözümüz bu renkleri derhal bir uyarı olarak algılar ve çok  daha çabuk fark eder. 

 Bu sebeple gözlerimiz bu uyarıcı renkleri bir miktar  karıştırabilir.

 

 

 

 

 

 Gözün beyin ile ilişkisinde karıştırdığı bir diğer renk ise sarı.  Özellikle dünya genelinde yanlış bilinen bir bilgi; güneşe  herkes 'sarı renkte' der. 


 Ancak güneşin tam olarak ne renk olduğunun bilinmesi  imkansızdır. İnsanlar güneş veya ampül gibi gözü  bakıldığında rahatsız eden ışınları, akıllarına ilk gelen kelime  ile nitelendirir. 

 Bu denli yüksek parlaklıkta olan şeylere bakıldığında kişiler  bir nevi şok geçirir ve akla ilk gelen şey ile görüntüyü  bağdaştırır.

 

 

 

 Eğer bu şok sonrasında beyin, görüntü ile bağdaştırılacak bir  bilgi bulamazsa diğer öğrendiklerinin içinden en yakın olanı  tercih eder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ve bu şekilde yanlış kodladığınız bu bilgi, uzun zaman  kullandıktan sonra size doğru gibi gelmeye başlar. Çok fazla  yüklenildiğinde ise...

 

 

 

 

 

 

 

 Göz en kolay kandırabileceğimiz organımız. Bunu hemen  şuan test edebilirsiniz. 


 Yazının yanındaki fotoğrafa bir bakın, hareket eder şekilde  görüyorsunuz değil mi? 

 İşte gözü kandırmak bu kadar basit!

 

 

 

 

 

 Hayvanlarda ise görmekle alakalı durum biraz karışık. 


 Maymun gibi bazı hayvanlar renkleri algılama konusunda  başarı gösterebilirken, kediler bırakın renk algılamayı etrafı  görmek konusunda bile çok kötü durumdadırlar. 

 Bu yüzden işitme ve koku algıları ise çok daha gelişmiştir.

 

 

 

 

 

 


 Ve... 

 Şimdi sıra geldi haberin başında sorduğumuz sorunun  cevabını vermeye. 

 Lütfen sorunun cevabını not aldığınız kağıdınızı elinize alınız  ve yazdığınız sarı dışındaki renklere bakınız. 

 Gördüğünüzü düşündüğünüz bu renklerin hepsi aslında sarı.  Bunu bilerek bir kaç kere daha dikkatli baktığınızda aslında  hepsinin sarı olduğunu göreceksiniz. 

 Bunu bu şekilde algılamanız, konuştuğumuz dilde sarı renginin tonlarına çok yer verilmemesi ve bu tonları günlük hayatta kullanmamamız. 

Kelime dağarcığımızda ne varsa, bu gördüklerimiz bildiklerimize göre şekillenir. Bu renkleri ve haberin başında göstermiş olduğumuz sarı duvarı yeşil olarak görme nedeniniz de tam olarak bu!
 

Editör: TE Bilisim