Kısa süre önce Diriliş Gençlik adı ile kurulan dernek Van’da büyük bir vurgunla gündeme geldi! Ankara merkezli kurulan ve Van’da engelliler yararına bir konser veren derneğin toplanan paraları vermediği iddiası gündeme bomba gibi düştü. Siyasilerin ve önemli isimlerin 'alet' edildiği konserde Van’ın önde gelen sanatçıları da geceye katılırken konser sonrası paralar tartışma konusu oldu. Engelliler kendileri üzerinden menfaat sağlandığını ve kullanıldıklarını söyledi. Geceyi düzenleyen İl başkanı ise görevden alındı.

 

ENGELLİLERİ ALET Mİ EDİLDİ?

Geçtiğimiz aylarda önce Ankara’da kurulan ardından Van ve bazı illerde şubeler açmaya başlayan Diriliş Gençlik Derneği adındaki dernekle ilgili flaş iddia gündemi sarstı. Yıllardır AK Parti camiasında yer alan isimlerden oluşan derneğin engelliler yararına düzenlediği konserin parasını ödemeyip kendilerine kullandığı iddiaları ortalığı karıştırırken kentteki birçok kamu kuruluşu, siyasetçi ve STK’nın ortak edildiği organizasyonda biletler Van’daki engelliler ile paylaşılma vaadi ile satıldı. Düzenlenen gecede Vanlı birçok sanatçı da engelliler destek amacıyla sahne alırken AK Parti’nin milletvekilleri, milletvekili adayları, belediye başkanları ve il, ilçe teşkilat başkanları da organizasyonda yer aldı. Derneğin Genel Başkanlığını yapan Berivan Algın’ın ve Van İl Başkanı İrfan Gülaçar’ın paraları engellilere vermediği iddiasını dillendiren Van Gör-Bir Dernek Başkanı Osman İnci adeta kandırıldıklarını belirtirken üzerlerinden yapılan vurguna isyan etti! Van’da yıllardır boy gösteren ve gecede birbirlerine plaketler sunan isimlere tepki yağarken il başkanı İrfan Gülaçar ise apar toğar görevden alındı. İddiaların hedefindeki isim Gülaçar ise "Zarar ettik" diyerek kendisini savundu.

 

DERNEĞİN TANITIMINI ENGELLİLER ÜZERİNDEN YAPTILAR!

Uzun süredir Van’da kurulum çalışması yapılan Diriliş Gençlik Derneği isimli dernek Van’daki çıkışını verilecek bir konser üzerinden yaptı. Derneğin Van’da kuruculuğunu yapan İrfan Gülaçar il başkanı olarak başlarken il ve ilçelerde kurduğu yapılanmaya bir çok ismi de dahil etti. Ardından verecekleri bir konser ile kentteki tüm önemli kurum, kuruluş, STK, dernek ve siyasilere giden dernek yöneticileri engelliler yararına yapacakları konser için destek istedi. Konsere Vanlı sanatçılarından Mehmet Öndül, Celal Yarıcı Ali Gündüz, Şirazi, Yusuf Şahik, Nurhan Atmaca, Kenan Sözdar, Ahmet Zahiroğlu ve Muhammet Öndül davet edildi. Konser için dört bir koldan biletler satılırken alınan desteklerin yanında Van’daki engelliler derneği yöneticileri de kendilerince bilet satma yarışına girdi. 13 Mayıs tarihinde düzenlenen geceye kadar satılan biletlerin gelirinin engellilere bağışlanacağı söylenince halkın ciddi destek sunduğu konserde Vanlı sanatçılar da ‘gururla’ sahne aldıklarını belirtti. Fakat ne olduysa düzenlenen o geceden sonra oldu!

 

HERKESİ ALET ETMİŞLER

13 Mayıs 2015 tarihinde yapılan gecede konserin engelliler yararına verildiği tekrar tekrar vurgulanırken Van’daki bazı kurum kuruluş temsilcileri ile birlikte AK Parti’nin milletvekilleri, teşkilatları ve milletvekili adayları tam takır yer aldı. Gece boyunca etkinlikte misafir edilen siyasiler de diğer kurum temsilcisi, STK ve vatandaşlar gibi alet edilirken gecede derneğin genel başkanı olan Berivan Algın, Yardımcısı Fevzi Türkmen, Van İl Başkanı İrfan Gülaçar gibi isimler birbirlerine ‘başarı’ plaketi sundu. Kendi aralarında gönüllülük reklamı yapan isimler siyasilerin de büyük övgülerine mazhar olurken skandal geceden sonra patlak verdi. Konserin ardından başlayan iddialar günlerce devam ederken konserin ardından 2 hafta geçmesine rağmen engellilere paranın bağışlanmadığı iddiası tartışmaşarın fitilini ateşledi. Şehrivan’a ulaşarak kandırıldıklarını açıklayan Van Gör-Bir Görme Engelliler Derneği Başkanı Osman İnci kandırıldıklarını ve vadedilen yardımı almadıklarını ve dernek yöneticilerinin kendilerine gelmediklerini belirtti.

 

RÜŞVET TEKLİF ETTİLER

Yaşanan skandaldan sonra Diriliş Gençli Derneği Van İl Başkanı İrfan Gülaçar görevden alındı. Adeta bir fiyaskoya dönen etkinlik sonrası Şehrivan Gazetesi olarak Gör-Bir Görme Engelliler Derneğini ziyaret ettik ve işin aslını başkan Osman İnci’den dinledik. Konuyla ilgili görüştüğümüz Gör-Bir Dernek Başkanı Osman İnci dernek olarak aldatıldıklarını ve gerek il başkanı İrfan Gülaçar gerekse de Genel Başkan Berivan Algın tarafından kandırıldıklarını ifade etti. İnci ayrıca kendi yararları için verilen konser gelirlerinin kendilerine gelmediğini bunun yanı sıra satmış oldukları bilet paralarının da kendilerinden alındığını söyledi. Genel Başkan Berivan tarafından da kendisine rüşvet teklif edildiğini iddia eden İnci bunun için mahkemeye gideceğini söyledi.

 

İNCİ: PARALARI ALIP GİTTİLER!

Konuyla ilgili görüştüğümüz Gör-Bir Görme Engelliler Derneği Başkanı Osman İnci ilk olarak şu ifadelere yer verdi: “İrfan Beyle, Berivan Hanım paraları alıp gittiler. En açık ve net açıklaması budur. Bizim derneğimize her hangi bir gelir girmiş değil. Hatta üstüne üstün bizim derneğimizden para çıktı. Koşuşturma, gidiş-gelişler ve yeme-içmelerin hepsi bizim cebimizden çıktın. Bunun yanı sıra bizim kendi imkanlarımızla sattığımız biletlerin paralarını da bizden aldılar. Biz bu konuda sadece kullanıldık. Etrafta İrfan Bey görevden alındı deniliyor ama aslında İrfan Bey merkeze başkan yardımcılığına alındı. Bir nevi ödüllendirildi.”

 

“KONSERDE EN AZ 20-25 BİN TL GELİR ELDE EDİLDİ”

Biletlerin az satıldığı konusuna da açıklık getiren İnci, “Bu konser için ilk olarak 4 bin adet bilet bastırıldı. Ardından bin adet bilet daha bastırıldı ve bize söylenilmedi. Ayrıca bu bastırılan biletin seri numarası da yoktu. Konser için hiç bilet satılmadıysa, en az 2 bin tane bilet satıldı. Bunun yanı sıra konsere vekil adaylarımız, belediye başkanlarımız ve birçok kişi katıldı. Bunların hepsi de bu konserde para bıraktılar. Yani bu konserde en az 20-25 bin TL para geldi. Sözde bizimle konuştuktan sonra bu gelirlerin bizim yararımıza kullanacaklarını söylediler. Ama bizim kasamıza bir kuruş para girmediği gibi kasamızdan para çıktı. Bu organizasyonu yapanlar üstüne üstün kendilerini borçlu gösterdiler. Bu yetmezmiş gibi konserin ardından hiçbir açıklama yapmadılar. Ardından çekip gittiler.” Dedi.

 

İNCİ: ENGELLİLERİN BİR GURURU VAR

Başkan İnci kendilerine bir dönüş yapılmaması halinde mahkemeye başvuracaklarını ifade ederek şu sözlere yer verdi: “Kendileri bana bir dönüş yapmazsalar ve bu işe bir açıklık getirmezlerse, bizden özür dilemezlerse ben bu işi mahkemeye taşıyacağım. Çünkü biz bu konuda kullanıldık. Buda yetmezmiş gibi Derneğin Genel Başkanı Berivan Hanım beni aradı ve “Derneği falan boşver ben sana 2 bin lira vereyim biz bu davayı kapatalım.” Diyor. Bunun yanı sıra kadınları da kullandılar. Bizim derneğimize üye olan ve o derneğinde kadın kollarında yer alan kadınlar istifa edecekler. Bu anlamda sizlerin yardımına ihtiyacımız var. Parayı bir tarafa bıraktık. Biz engellilerin bir gurur var. Bu insanlar engellileri neden kullansın.”

 

“BİLET SATARAK KENDİ BÜROMUZU ALDIK”

Gör-Bir Görme Engelliler Derneği hakkında da açıklamalarda bulunan İnci, “Derneğimizin 230 üyesi var. Ben ilk olarak Altınokta Körler ve Engelliler Derneğini kurdum. Burada 4 yıl boyunca kurucu başkanlığını yaptım. Ardından Gör-Bir Görme Engelliler Derneğini kurdum 4 yıldır da burada başkanlık yapıyorum. Gör-Bir Derneğimizin bürosu bizim kendi tapulu malımızdır. Ben burayı bilet satarak kazandım ve üyelerimiz için elimden gelen her şeyi yapmaya çalıştım ve yapıyorum da.”

 

POLATCANLI: BİZLERİ AYDINLATMALARINI İSTİYORUZ

Diriliş Gençlik Kadın Kolları Başkanı ve Gör-Bir Dernek üyesi Sevim Polatcanlı ise konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Ben Diriliş Gençlik Kadın Kolları Başkanı ve ayrıca Gör-Bir Deneğinin de üyesiyim. Bu yapılanlar karşısında gerçekten hayal kırıklığı yaşıyorum. Çünkü engelliler yararına verilen bir konserin ardından hiçbir gelirin olmadığını görüyoruz. Artık söylemlere dayanarak gerekli kişilerin çıkıp bizleri aydınlatmasını bekliyoruz. Eğer ki bu arkadaşlar suçlarsa çıkıp bunu kamuoyu ile paylaşmaları gerekiyor. Ben bu işin köprüsüydüm. Hal böyleyken böyle bir durumun olması beni ciddi anlamda çok üzdü. Burada amaç engellilere destek olmaktı. 4-5 bin biletin basımı söz konusuydu. Bizler her ne kadar fazla bilet satamazsak da diğer kişilerin bazı söylemleri bizleri gerçekten kaygılandırdı. Ben şuan da eğer ki konuşuyorsam bu herhangi bir açıklama yapılmadı ve genel başkan olan Berivan Hanımın birilerine ben şu kadar masraf yaptım, başka birilerin şu kadar masraf yaptım demesidir.” Sözlerine yer verdi.

 

GÜLAÇAR: TOPLAM GELİR 9 BİN 500 TL

ÖTe yandan Konuyla ilgili görüştüğümüz Diriliş Gençli Derneği eski başkanı İrfan Gülaçar ise yapılan yorumlarla ilgili şunları söyledi: “Göreve geldikten sonra dernek olarak böyle bir proje için çalışmalar yaptık. Bunun için toplantılar yaptık Gör-Bir ile bir araya geldik ve görüştük. Ardından bir konser kararı aldık ve bu konser için bilet bastırdık. Toplamda 4 bin 500 adet bilet bastırdık. Bunun yanı sıra 500 adet ayrıca bastırdık ve protokole dağıttık. Bu biletlerden 141 tanesi Gör-Bir Derneği, 560 tanesini ize biz dernek olarak sattık. Yani toplamda 700 adet bilet sattık. Bunun toplam geliri 7 bin TL’ydi. VAN TSO’nun bize bin TL’lik bir yardımı oldu. Bunun yanı sıra konser gecesi Ak Parti Van milletvekili adayı Burhan Kayatürk’ün bize bin 500 TL’lik bir yardımı oldu. Yani toplam gelirimiz 9 bin 500 TL’ydi. Toplam harcamalarımız 16 bindir. Bunların hepsinin faturası halen bende duruyor.”

 

“NEDEN GÖREVDEN ALINDIĞIMI BİLMİYORUM”

Neden görevden alındığını bilmediğini söyleyen Gülaçar, “Gör-Bir’in söylediklerini ve diğer dışardaki insanların söylediklerini kesinlikle kabul etmiyorum. Ben bu konuda yanlış bir şey yapmadım. Elimden geldikçe yardımcı olmaya çalıştım ancak olay bambaşka yerlere çekildi. Bunun dışında bildiğiniz gibi görevden alındım. Bu neden yapıldı onu da anlamış değilim. Ben halen derneğin genel başkan yardımcılığını ve Doğu Anadolu Bölge sorumlusuyum. Görevden alındıktan sonra bu görevlere getirilmedim zaten bu görevlerim vardı. Sadece Buradaki il başkanlık görevimden alındım. Tüm bunlar yaşanırken Gör-Bir derneğindeki arkadaşlar ‘İrfan Beyin bize bir özür borcu var’ demelerini doğru bulmuyorum. Ben onlar için çaba ettim. Ancak onlar üzerlerine düşeni yapmadılar ve bilet satmadılar. Aslında bu yaptıklarım için onların bana teşekkür etmesi gerekiyor.” Dedi.


ŞEHRİVAN ÖZEL – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim