Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki olaylar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan ve geçici olarak Bitlis'e yerleşen 70 aile, devletin sunduğu olanaklarla yaşamlarını devam ettiriyor.

 

Sokağa çıkma yasağı ve olaylar nedeniyle yaşadıkları kentlerden göç etmek zorunda kalarak Bitlis'e gelen terör mağduru 70 aileye, yardım eli uzatıldı. Aile ve Sosyal Politikalar (ASP) İl Müdürlüğü, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki terör olaylarından dolayı, Bitlis il merkezi ve ilçelerine yerleşen ailelere, maddi ve manevi destek veriyor. ASP İl Müdürü Mehmet Emin Çakan, yaptığı açıklamada, ülkede son zamanlarda yoğun olarak yaşanan olaylarından dolayı, Bitlis'e, Hakkari, Şırnak, Mardin, Batman, Diyarbakır ve ilçelerinden ailelerin geldiğini söyledi.

 

Kente gelen 70 ailenin il merkezi ve ilçelere yerleştiğini ifade eden Çakan, şöyle devam etti: "Bu aileleri birebir karşılama, yerleştirme ve ziyaret konularında Valiliğimizin talimatıyla birçok çalışma yaptık. Bu çalışmalarda ilimize yaklaşık 70 aile geldi. Kişi sayısı yaklaşık 200 civarında. Meslek elemanlarımız, ilk başta bu ailelere giderek incelemeler yaptı. Sosyal ve ekonomik yardımlar konusunda ön tespitler yaptık. Daha sonra hangi aileye, ne tür yardım yapılacağı konusunda kararlar alındı. Ailelere, gerek kurum olarak gerekse Milli Eğitim ve Sağlık müdürlükleri yardımda bulundu. İlk etapta bu ailelerin hepsine Sosyal Yardım ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) aracılığıyla gıda, giyim, ev kirası ve birçok yardım sağlandı." Ayrıca yaptıkları incelemelerde bu ailelerin birçoğunun ekonomik durumunun çok kötü olduğunu ve ailelerin bölündüğünü tespit ettiklerini aktaran Çakan, 30 aileye sosyal ekonomik destek bağlandığını, aynı zamanda ailelere çocukların eğitime devam etmesi için de katkı sunduklarını dile getirdi.

 

"AİLELERE MADDİ, MANEVİ VE SOSYAL DESTEK SUNUYORUZ"

Kente gelen mağdur 70 ailenin 89 çocuğu olduğunu ve bunlardan 60'ının okula gittiğini anlatan Çakan, şunları söyledi: "Bu nedenle ailelere ekonomik destek bağladık. Bu sürede meslek elemanlarımız tarafından bu çocuklara insan hakları eğitimi verildi. Çocuklara gezi, sinema ve tiyatro etkinliği yaptık. Yine bu çocuklarla ailelerinin de katılımıyla yemek ve kahvaltı programları yaptık. Meslek elemanlarımız bu aileleri belirli aralıklarla ziyaret ediyor. İl merkezi ve ilçelerde, SYDV'ler de bu ailelerimizi ziyaret ediyor. İlimize gelen bu ailelere her türlü maddi, manevi ve sosyal destek sunulmaktadır."

 

ERGİN: DEVLETİN SICAK ELİ ÜZERİMİZDE

Olaylardan dolayı Şırnak'tan göç ederek Bitlis'in Tatvan ilçesine yerleşen 34 yaşındaki Reşit Ergin, yaşananlardan dolayı 3 aydır Tatvan'da olduklarını anlatarak şöyle konuştu: "Burada bu kadar kalmayı beklemiyorduk. Artık kendi topraklarımıza ve evimize dönmek istiyoruz. Allah razı olsun. Buradaki Sosyal Hizmetler ve SYDV bize çok yardımcı oldu. Kira bedelimizi karşıladı. Devletin sıcak eli üzerimizde. Allah razı olsun ancak artık evimize ve yurdumuza dönmek istiyoruz. Artık bu memlekette kardeşlik istiyoruz. Memleketimize huzur ve güvenli şekilde gitmek istiyoruz."

 

"YETER Kİ BARIŞ OLSUN BAŞKA BİR ŞEY İSTEMİYORUZ. "

Daha önce Şırnak'ta yaşayan 4 çocuk annesi Hidayet Ergin de çocuklarının eğitimi için Tatvan'a yerleştiğini anlattı. Devletin kendilerine yardım etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Ergin, şunları kaydetti: "Keşke bu olaylar olmasaydı. Yeter ki barış olsun başka bir şey istemiyoruz. Tekrar evimize ve yuvamıza dönmek istiyoruz. Çocuklarımın eğitimi için tekrar ilimize gitmek istiyoruz. Çocuklarım arkadaşlarını ve öğretmenlerini çok özledi. 3 ay 15 gündür buraya gelmişiz. Günleri bile sayıyorum. Sağ olsun devletimiz gıda, kira ve çocuklar için yardım parası verdi ama ne de olsa insan evini, yuvasını ve çevresini özlüyor. Her zaman ihtiyacımızın olup olmadığını soruyorlar. Bir sıkıntımız olsa her zaman el uzatıyor, bize çok yardımcı oluyorlar. Çocuklarla ilgilenerek, sergiye, piyeslere, tiyatro, yemek ve kahvaltıya götürüyorlar. Allah devletten ve sosyal yardımlaşmadan razı olsun. Onlardan çok memnunuz. İnşallah daima böyle olur. Şu ana kadar daha mağdur olmadık, inşallah bundan sonra da olmayız. Devletimiz bize el uzattı." 

Editör: TE Bilisim