SGK’nın 2016 yılı için anlaşma imzalamadığı Van Özel İstanbul Hastanesi birkaç hafta içinde göz göre göre elden gitti. Van için en önemli sağlık kuruluşundan birisi olan hastane ile sözleşme imzalanmamasından sonra başlayan kriz doktorların hastaneyi terketmesine, hastaların başka illere sevk edilmesine kadar geldi. Ortaklar anlaşamayınca çözülmeyen kriz hastanenin hasta bakmayı durdurmasına kadar geldi.

 

KRİZİ ÇÖZEMEDİLER OLAN VAN’A OLDU…

Van’ın 3 özel hastanesinden birisi olan Özel İstanbul Hastanesi kentin sağlığını sırtlarken bir ay içerisinde kepenk kapatacak hale geldi. 1 Ocak’ta SGK’nin katılım payı ile ilgili sözleşme yenilememesiyle başlayan kriz hastanenin bir anda boşalmasına kadar geldi. Sözleşme yenilenmeyince patlak veren kriz Ankara’da çözülmeye çalışılırken, ortaklar arasındaki kriz de eklenince hastane tam anlamıyla bitme noktasına geldi. SGK krizinin ardından ortaklar arasında devir görüşmeleri başlarken olay kavgaya ve silahlı tartışmaya kadar dönerken bu tartışmalarla birlikte ip kopmuştu. Hastaneye kayyum atanacağı iddiaları konuşurken sonu gelmeyen kriz hastaların gönderilmesine kadar geldi. Önemli doktorların görev aldığı hastanede beklenen adımlar atılmayınca önce hasta kabulleri sınırlandı, sonra yoğun bakım hastaları çevre illere sevk edildi. Van’da yer olmayınca hastanedeki yoğun bakım hastalarının önceki gün itibariyle çevre illere sevki başladı. Şimdiye kadar yetkili isimlerin de herhangi bir bilgilendirme yapmaması, hastane ile ilgili durumun bir türlü netlik kazanmaması da tepki alırken doktorlar da hastalar da duruma sitem ederek hastaneden ayrılmaya başladı. Gelinen noktayı özetleyen cümle ise hastaneden ayrılan bir doktorun: “Bun buralı değilim ama bu kentin insanlarına yazık edildi…” diyerek hastaneyi terk etmesi oldu…

 

MAĞDURİYETİN BÖYLESİ…

SGK 2016 yılı için Özel İstanbul Hastanesi ile anlaşma yenilemeyince esnaf gibi hastalarda mağdur oldu. Haftalardır çözüm bulunacağı umudu ile beklenen hastane ile ilgili beklenen anlaşma ise sağlanamadı. Hastane ortakları İstanbul hastanesinde bulunan hastalar başka illere sevk edilirken, hasta yakınları duruma isyan etti. Hastalarının il dışına sevk edildiğini ve hastanenin kapatılacağını öğrenen hasta yakınları mağdur olduklarını ifade etti. Hastane yönetimi sessizliğini korurken, 2 günden bu yana hastanede bulunan hastalar 112’ye ait ambulanslarla çevre illere sevk ediliyor.

 

BÜYÜKŞEHİRDEN ÇEVRE İLLERE HASTA NAKLİ!

Verilen karar tartışılırken, hastanede bulunan hastalar tek tek çevre illere sevk ediliyor. Hastanede bulunan doktorların büyük bölümü hastaneden ayrılırken, hastalarda mağdur oldu. Birçok hasta yakını doktorların hastaları bırakıp kaçtığını iddia ederken, görüşmek istediğimiz hastane yönetimi ise sessiz kaldı. Hastaların çevre illere sevkleri yapılırken, birçok hasta yakını duruma tepki gösterdi. Özellikle yopun bakım ünitelerinde bulunan hastalar il dışına sevk edilirken, hastalar özellikle Elazığ, Batman, Ağrı ve Erzurum illerine gönderildi.

 

VATANDAŞ: MAĞDUR OLDUK

Önceki geceden bu yana hastanede bulunan hastalar çevre illere sevk edilirken, hastaneye yatan hasta kabulü ise yapılmıyor. Gelen hastalara 1 gün dışında yatışların kabul edilmediği söylenirken, hastalar yıllardır bu hastanede tedavi gördüklerini ancak son zamanlarda mağdur edildiklerini söyledi. İl dışına sevklerde yaşanan sorunları dile getiren hasta yakınları, “Hastalarımızı il dışına sevk ediyorlar. Bizim Elazığ, Ağrı, Batman gibi illerde tanıdığımız yok. Memleketimizde hastaneler kapatılırken, neden hastalarımız il dışına sevk ediliyor. Bu yanlış bir karardır. Bu kararın bir kez daha gözden geçirilmesi gerekiyor. Burada bir hasta ve hasta yakınları mağdur oluyoruz. Yetkililerin çare bulması gerekiyor. Birçok hasta yaklaşık 1 aydır yoğun bakım ünitesinde tedavi ediliyor. Şimdi bu hastalar il dışındaki hastanelere sevk edilecek. Bu hem sağlık açısından hem de hasta yakınları açısından büyük sorun.” Dedi.

 

“HASTAYA BAKACAK DOKTOR YOK”

Yeni doğan servisinde yatan bebeğinin il dışına sevk edildiğini ve ambulans beklediklerini söyleyen Feyzi Eser, “Birkaç gün önce Ahlat’tan buraya sevk edildik. Bebeğimiz birkaç gündür burada tedavi ediliyordu. En son önceki gün bize hastanenin kapatılacağı söylendi ve hastamızın başka ile sevk edileceğini ifade ettiler. Bizde Van’da kalmak istediğimiz beyan ettik ancak bize hastanede hastaya bakacak doktor olmadığı ve hastamızın Batman’a gönderileceği söylendi. Bizde mağdur olduk. Şuan ne yapacağımızı bile bilmiyoruz. Bize 112 ambulansının geleceği ve hastamızın Batman’a sevk edileceği söylendi. Biz şuan ambulans bekliyoruz. Bir tek biz değil hastanede bulunan hastaların tamamı şuan mağdur durumda. Kimi Elazığ kimi Erzurum’a kimi ise Ağrı’ya sevk edildi. Bu insanlar mağdur ediliyor. Yetkililerin buna çözüm bulması gerekiyor.” Dedi.  

 

DOKTORLAR HASTANEYİ BIRAKTI…

SGK’nın sözleşme yenilememesi sonrası mağduriyetlerin yaşandığı Özel İstanbul hastanesinde doktorlar da hastaneyi terk etmeye başladı. Bölgenin en önemli doktorlarının görev yaptığı hastanede doktor cephesinde de yaprak dökümü başladı… Birbirinden kaliteli doktorlar da Van’dan ve hastaneden ayrılmaya başladı… Hastanenin tamamen kapanması tartışılırken, doktorların yüzde 80’i hastaneyle ilişiğini kesti. Hasta yakınlarının iddiasına göre hastalara bakacak doktor bulunmazken, yönetimin de hastaneyi terk ettiği iddiaları var. Yönetimden yetkililerle görüşme talebimize ret cevabı almamız bu iddiaların güçlendiriyor. Sabah saatlerinde ismini vermek istemeyen bir doktorla yaptığımız görüşmeden kendisi de bu iddiaları doğruladı. Hastaneden ayrıldığını söyleyen ve ismini vermek istemeyen doktor, sadece hastaların değil doktorların hatta hastane civarında bulunan esnafında mağdur olduğunu söyledi.

 

HASTANE KAPATILIYOR

Son iddialara göre hastanenin tamamen kapatılacağı dile getirilirken, bazı iddialar ise sadece 4 ay kapalı kalacağı ardından kurumsal bir şirket tarafından devralınacağı söyleniyor. İddialardan biri de hastaneye kayyum atandığı oldu. İddiaya göre hastaneye kayyumun atandığı ancak kayyumun Van’a gelmek istememesi üzerine sürecin bu kadar uzadığı belirtiliyor. Öte yandan gazete olarak görüşlerine başvurduğumuz il sağlık müdürü Ergün Yanmaz ise, Van’dan bölge illere hasta naklini doğrularken: “Bir takım hastalar için talep geldi. Yoğun bakımdaki hastalar sevk ediliyor.” Dedi.


ŞEHRİVAN SAĞLIK: ORHAN AŞAN / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim