30 Nisan'a kadar mobilyada KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e inmesi, beyaz eşyada ise ÖTV'nin sıfırlanması iki sektördeki satışları coşturdu. İndirimin üzerinden sadece bir hafta geçmesine rağmen satış artışı bazı kategorilerde yüzde 55'e kadar çıktı.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Güler, "Tam sektörün yavaşladığı ve durma noktasına girdiği bir anda büyük bir ekosistem ayağa kalkmış oldu" dedi. 

Sektörde buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve fırında aylık ortalama satış adedi 550 bin. ÖTV teşviki gelmeseydi 550 bin rakamının 400 bine düşeceğinin altını çizen Güler, "Bu teşvikle beraber beyaz eşya satışları aylık 600 bin adede çıkacak. Satışların yüzde 50 artmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

 

İNTERNETTE SATIŞLAR YÜZDE 30 YÜKSELDİ

İndirimler sadece bayileri değil internet üzerinden satışları da artırdı. Bir internet sitesinin Genel Müdürü Öget Kantarcı, yüksek kur ve hızlı değişen gündem gibi etkenlerle alışverişi erteleyen tüketicinin vergi indirimleriyle harekete geçtiğini belirtti. İlk hafta itibarıyla beyaz eşya satışlarında yüzde 25, mobilyada da yüzde 30 artış olduğunu ifade eden Kantarcı, şubat ayında klima satışlarının da yüzde 35 oranında arttığını söyledi.

 

EN ÇOK ELEKTRİKLİ SÜPÜRGE SATILDI

Bir başka internet sitesinin Satış Direktörü Örpen Koçak ise bir önceki haftaya göre özellikle beyaz eşya grubunda ve elektrikli süpürge satışlarında yüzde 15'e yakın bir artış kaydettiklerini söyledi. Koçak, devam eden kampanyalarla satış artışlarının yüzde 25'e ulaşmasını beklediklerini, bunun markalara da fayda sağlayacağını kaydetti.


Kaynak: Sabah

Editör: TE Bilisim