Van Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı toplantısında ilginç bir konu meclis gündeminin ana maddesi oldu. 2 yıldır Van Büyükşehir belediyesi olarak kentte hizmet veren belediye yetkilileri devletin kendilerine yönelik ‘baskı’ sayılabilecek uygulamalar geliştirdiğini iddia etti.

 

Kasım ayı toplantısında gündeme gelen konu ile ilgili konuşan Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay belediye meclisinin aldığı neredeyse her kararın müfettişlerce incelemeye alındığını ve soruşturmaların açıldığını belirterek, “Bu soruşturmaların amacı meclisimizi çalıştırmamak içindir. Biz halkımıza söz veriyoruz ne yaparlarsa yapsınlar bizler halka hizmet etmekten vazgeçmeyeceğiz. Bu bir yıldırma politikasıdır ama biz yılmayacağız.” Dedi. Bu sözleriyle birlikte yeni bir tartışmanın fitilini ateşleyen Bozbay sadece büyükşehrin değil tüm DBP’li belediyelerin aynı baskıya maruz kaldığını iddia etti. Hazırlandığı gibi 2014 yerel seçimlerinin hemen öncesinde Van’ın büyükşehir belediyesi olması kararlaştırılmış ve Van 2014 seçimlerine Büyükşehir belediyesi olarak girmişti. Büyükşehir olmadan girilecek bir seçimde AK Parti belediyenin sahibi olma durumundayken ilçe ve köy oylarının dâhil edildiği büyükşehir yasasıyla hem Van Büyükşehir Belediyesi’ni hem de 12 ilçe belediyesini alan DBP, 2 belediye hariç tüm belediyelerde üstünlüğü yakalamıştı… Büyükşehir Belediyesinin Kasım ayı meclis toplantısı Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda görüşmelerine devam ediyor. Önceki gün yapılan gündem maddeleri görüşülmeye başlamadan önce Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay’ın yaptığı açıklama gündemde bomba etkisi yarattı. Büyükşehir Belediyesi dâhil tüm DBP’li Belediyelerin baskı altına alındığını söyleyen Bozbay, müfettişlerin belediyeleri kıskaca aldığını ileri sürdü.

 

BOZBAY: BELEDİYE KISKACA ALINDI

Alınan her karar için müfettişlerin inceleme başlattığını söyleyen Bozbay, müfettişlerin Van Büyükşehir Belediyesi dahil tüm belediyeleri kıskaca aldığını ve Van Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin aldığı bazı kararlar için de müfettiş tayin edildiğini söyledi. Bakanlığın, Büyükşehir Belediyesinin yeni almış olduğu kararlara bile inceleme ve soruşturma başlattığını ifade eden Bozbay, soruşturmaya konu olan kararların, kamu alanlarındaki boş arazilerin parka dönüştürülmesi olduğunu, bu karardan dolayı da müfettişlerin savunmalarını aldığını söyledi. Van’da yaşanan deprem döneminde yıkılan yapılar ve alanlarda vatandaşın mağduriyetini gidermek adına aldıkları imar değişikliği kararlarının da soruşturmaya tabi tutulduğunu dile getiren Bozbay, son olarak Özalp ilçesinde yıllarca İl Özel İdaresi bünyesinde hizmet yürüten bir şantiyenin mal paylaşım komisyonu tarafından kaymakamlığa verildiğini belirtti. Bozbay, bütün hizmetlerin devredilmesine rağmen şantiyenin Büyükşehir’e devredilmediğini söyledi.

 

“İSTEDİKLERİ KADAR SORUŞTURMA AÇSINLAR”

Bozbay, Van Büyükşehir Belediye Meclisi olarak ilçedeki hizmetin devamı ve halkın mağduriyetini ortadan kaldırmak için şantiyeyi plana işlediklerini ve bir taraftan yerelde, yerellerin güçlenmesi, yerellere daha fazla yetki verilmesi, yerellerin ihtiyaçlarına göre karar alması için mücadele ederken bir taraftan da bu meclislerin yerel parlamento niteliğinde olduğunu ve bu nitelikte çalışma yürütmesi, halkın ihtiyaçlarına cevap olası gerektiğini düşündüklerini söyledi. Hükümetin Ankara’da sürekli siyasi kararlarla meclis kararlarını soruşturma konusu ederek Van Büyükşehir Belediyesi Meclisini çalışamaz hale getirdiğini söyleyen Bozbay, “Bütün bu soruşturmalara ve diğer DBP’li belediyelere uygulanan işleyişe baktığımızda açık ve net olarak düşman hukuku uygulanmaktadır. Adeta halk iradesi olan bu meclisi çalıştırmamak için bir seferberlik ilan edilmiş. Bu açıklamayı kamuoyunun ve Van halkının bilmesi için yapıyoruz. Van halkı şunu bilsin, istedikleri kadar soruşturma açsınlar, istedikleri kadar müfettiş göndersinler biz halka hizmet etmek için mücadelemizden bir adım geri atmayacağız. Halkın bize verdiği bu görevden asla vazgeçmeyeceğiz. Bu soruşturmalarla yılmayacağız. İstedikleri kadar soruşturma açsınlar. Müfettişin biri uçağa binerken bir başka müfettiş kente geliyor. Bizim belediyelerimiz, Türkiye’de en şeffaf, en düzgün, en açık, en dürüst iş ve işlevler yürüten belediyelerdir. Bunu onların raporlarında da görüyoruz. Bu bir yıldırma politikasıdır ama biz yılmayacağız. Bu kabul edilemez bir durumdur.” Şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim