Daha önce gündeme gelen ve ağır hasardan dolayı yıkım kararı alınan Belediye Pasajı’ndaki iş yerleri Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı tarafından mühürlendi. Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Selim Bozyiğit mühürlemenin ruhsatsız iş yerlerinden dolayı yapıldığı ifade ederken, pasaj esnafı ise, 52 esnafın mağdur olmaması için belediyeden adım beklediklerini söyledi.

 

2011 yılında yaşanan depremlerin ardından ağır hasar alan Van Tarihi Belediye Pasajı için yıkım kararı alındı. Binanın yıkımı için Van Büyükşehir Belediyesi çalışmalara başladı ancak esnafın karşı çıkması ile yıkım kararı durduruldu. Esnaf mahkemeye başvurarak yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bu kararın ardından Büyükşehir Belediye ekipleri geçtiğimiz ay pasajın kapatılması için çalışma başlattı. Ancak yürütmeyi durdurma kararı olduğu için sadece pasaj dışına demir bariyerler bırakılarak çalışma beklemeye alındı. Tüm bu yaşananların ardından Van Büyükşehir Belediyesine bağlı Zabıta Daire Başkanlığı dün pasajda yer alan ve ruhsatı olmayan iş yerlerini mühürledi. Sabah saatlerinde başlayan mühürleme işlemi sonu pasajda yer alan iş yerlerinin büyük bir bölümü mühürlendi.

 

 

BOZYİĞİT: RUHSATI OLMAYANLAR MÜHÜRLENİYOR

Mühürlenme işlemlerin bizzat takip eden Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Selim Bozyiğit gazetecilere açıklamalarda bulunarak, mühürlemenin ruhsatsız iş yerlerinden dolayı yapıldığı ifade etti. Pasajın ve binanın hasarlı olması ve ruhsatsız iş yerleri olduğu için bu kararın alındığını söyleyen Bozyiğit, “Pasajda yer alan 52 iş yeri arasında ruhsatı olmayan iş yerleri mühürleniyor. Ruhsat işlemi için Büyükşehir Belediyesi ise iş yeri sahipleri arasından bir takım görüşmeler var. Ancak bildiğimiz kadarıyla belediye binanın hasarlı olması nedeniyle pasajı boşaltmak istiyor. Ancak için pasajı boşaltma gibi bir şey söz konusu değildir.” Dedi.

 

 

ASLAN: ESNAF MAĞDUR OLMUŞTUR

Pasajdaki işyerlerinin mühürlenmesiyle ilgili konuşan Tarihi Belediye Pasajı Başkanı Zeki Aslan, 52 esnafın mağdur olmaması için belediyeden adım beklediklerini ifade etti. Aslan, “Bugün 52 pasaj esnafı olarak iş yerlerimiz mühürlendi. Pasajda esnaflık yapan arkadaşların bugünde malzemeleri geliyor. Yürütmeyi durdurma kararımız bulunmasına rağmen ruhsatların olmayışından dolayı işyerlerimize mühür vuruldu. Buradaki esnaflar mağdur olmuş durumdadır. Dışarda bulunan demirlerin kaldırılması içinde talepte bulunduk. Ancak dışardaki demirler 21 gündür duruyor.” Dedi.

 

 

“BELEDİYENİN ADIM ATMASI GEREKİYOR”

Esnafın ve ülkenin ekonomik anlamda sıkıntılı bir süreçten geçtiğini ifade eden Aslan şunları söyledi: “Ekonomik anlamda sıkıntılı bir süreç geçirdiğimiz bir tarihte iş yerlerimizin mühürlenmesi bizleri ve birçok aileyi mağdur etmiştir. Bunun yanı sıra esnaflarımız kiralarını ödeyemiyor, çekleri gecikmiş durumda. Buradaki esnafların yanında en az birer ikişer kişi de istihdam ediliyor. Mühürlemeden dolayı herkesin bir mağduriyeti söz konusudur. Bizim belediyeden tek isteğimiz mağduriyetimizin giderilmesidir. Fevri davranmak, bizi zor durumda bırakmakla hiçbir yere varılmaz ve hiç kimsenin eline hiçbir şey geçmez. Bu anlamda belediyenin bir adım atmasını bekliyoruz.”

 

 

ASLAN: YIKILMASIN DEMİYORUZ AMA…

Aslan yaptığı açıklamada, “Burası yıkılacaksa bile yıkılmadan önce esnafa bir yer temini edilmesi gerekir. Esnaf bir şekilde eşyaları ve kendileri zarar görmeden bir sonuç elde edilmelidir. Biz yıkılmasına karşı değiliz. Bizim niyetimiz burada bağcıyı dövmek değil. Bizim niyetimiz bağdan üzüm yemektir. İnanıyoruz ki Büyükşehir Belediye Eş Başkanlarımız bize bir çare bulacaklardır. İnsanlar evlerine ekmek götürmek için bir çaba içindedir. Bizde ekmeğimiz için buradayız. Bir dava da açtık. Umuyoruz ki o dava da sonuçlanır ve mühürlerimiz kalkar. Ki bu olacak bir durumdur. Biz bu memleketin çocuklarıyız. Her gün bir birimizin yüzüne bakıyoruz. Bu yüzden bir birimize yardımcı olmamız gerekiyor. Esnafımızın durumu belli, bu yüzden de bu sorunlar çözülmeli. Küçük esnaf bu kentin lokomotifidir buda göz önünde bulundurulmalıdır.” İfadelerine yer verdi.

 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ABDURRAHMAN ALKAN

Editör: TE Bilisim