657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi görev yapan memurlardan doğum yapanlar, analık izni süresinin bitiminden itibaren, çocuklarını emzirebilmeleri için ilk altı ay günde üç saat, ikinci altı ay ise günde bir buçuk saat süt izni verilir. Ancak bazı memurların bu izni kullanmalarının mümkün değil.

657 sayılı Kanun, doğum yapan memurlara çeşitli haklar tanımıştır. Bu haklar arasında mazeret izni, süt izni ve aylıksız izin kullanma hakkı da yer alıyor. Kanundaki düzenlemelere göre;

 

 

**Kadın memurlara doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süreyle analık izni verilmekte, çoğul gebelik durumunda ise doğum öncesi 8 haftalık analık izni süresine 2 hafta eklenmektedir. Ayrıca, doğum öncesinde kullanılmayan analık izni süreleri doğum sonrası analık izni süresine ilave ediliyor.

**Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde birbuçuk saat süt izni veriliyor.

**Doğum yapan memurlara, doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren istekleri üzerine 24 aya kadar aylıksız izin veriliyor.

 

SÜT İZNİ HAKKININ KULLANILMADIĞI HALLER

657 sayılı Kanunun analık izni, aylıksız izin ve süt iznine ilişkin yukarıda belirtilen hükümlerinine göre:

-Doğum yapan memurların, süt izni ve aylıksız izin kullanma haklarının doğumdan sonra kullanabilecekleri analık izni süresinin bitiminden itibaren başlayacağı,

-Süt izninin 12 ay içerisinde kullanılması gerekeceği,

-Aylıksız izin kullanma hakkının 24 ay içerisinde kullanılması gerekeceği,

-Analık izni süresinin bitiminde 12 ay veya daha fazla süre ile aylıksız izin alan memurların süt izni kullanmasının mümkün olamayacağı,

-Analık izni süresinin bitimini izleyen 12 aylık süre içerisinde aylıksız izinli olunmayan sürelerde ise memurun süt izni kullanmasının mümkün olabileceği sonucuna ulaşılabilir.

 
 
 
Editör: TE Bilisim