Van Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, "sıkı yönetim direktifi" konulu belgede sözde halef-selef "sıkı yönetim komutanları" olarak isimleri yazılan ve haklarında dava açılan eski kurmay albaylar Ali Yalçın ile Salih Ataman'ın yargılanmasına başlandı. 

"Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek", "TBMM'yi ortadan kaldırma veya görevini engellemeye teşebbüs etmek", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "askeri komutanlıkların gasp edilmesi" suçlarından dörder kez ağırlaştırılmış müebbet ve 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edilen tutuklu sanıklar Yalçın ve Ataman, ilk kez hakim karşısına çıktı.

Van 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Yalçın ve Yıldırım, tutuklu bulundukları cezaevlerinden SEGBİS aracılığıyla katıldı. Van Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Keskin'in duruşma savcısı olarak katıldığı duruşmada, sanık avukatları da hazır bulundu.

Eski 6. Hudut Alay Komutanı Yalçın, yaptığı savunmada, darbe girişimini televizyondan öğrendiğini, isminin sözde "sıkıyönetim komutanları" listesinde yer almasından da haberinin olmadığını ileri sürdü. Hakkındaki suçlamaları reddeden ve örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock''u kullanmadığını savunan Yalçın, terörist ve FETÖ'cü olmadığını, darbe girişimini lanetlediğini belirterek tahliyesini talep etti. 

Sanık Ataman ise örgütle hiçbir bağının bulunmadığını, darbe girişiminden haberinin olmadığını iddia etti. İsminin sözde "sıkıyönetim komutanları" listesinde yer almasından da haberinin olmadığını öne süren Ataman, kendisinden habersiz oluşturulan listeden sorumlu tutulmasının doğru olmadığını belirterek, tahliyesini talep etti. 

Sanık avukatları da müvekkillerinin suçsuz olduğunu, darbe girişimine katılmadıklarını iddia ederek, tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmelerini istedi. Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi. 

Editör: TE Bilisim