Van’ın takılıp kaldığı trafik çilesine bu kez de Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul dokundu. Trafiği, taşımayı ve sorunları en iyi bilen isimlerden birisi olan Tuğrul da “Çare Çevre Yolu” diyenler arasında yer alırken kentin trafik sorunu ile ilgili bir birinden önemli ve çarpıcı tespitlerini Şehrivan ile paylaştı.

 

ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - Van’ın son zamanlarda hatta son yıllarda yaşadığı en büyük sorunlardan bir tanesi trafik. Gerek Çevreyolunun bitmemesi gerekse de alternatif yolların açılmadığı Van’da, insanlar artık 10 dakikaya gittikleri yollar, 1 saate ulaştı. Kendisi artık İstanbul trafiğinde hisseden Vanlılar, geç kaldığı yerlere aynı cevabı veriyor. “Trafiğe takıldım ve geç geleceğim”. Bu noktada önemli bir detay var. 1 milyonu aşkın nüfuslu Van artık şehre sığmıyor. Şehir merkezi bir türlü dışa doğru açılamayan kentte cadde ve sokaklar adeta kilitlenmiş durumda. Her yönüyle trafikte ciddi sıkıntılar yaşayan kentin sakinlerinin en çok kullandığı cümlenin başında da hiç şüphesiz “Trafiğe takıldım” geliyor.

 

Sadece şehir merkezinde değil İpekyolu gibi bir dönem Van’ın ana damarı sayılabilecek en büyük caddesi de artık yoğunluğu kaldırmıyor. Kırmızı ışıkların da diğer tedbirlerin de etkili olmadığı bir süreçte herkes kenti rahatlatacak adımları bekliyor. Tam da bu süreçte Şehrivan Gazetesi olarak bu sıkıntıyı bu kez de kentin trafiği konusunda önemli dinamiklerden birisi olan Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul’a sorduk. Sorunları ve çözüm önerilerini ortaya koyan Tuğrul, Van’ın rahatlaması için tam anlamıyla bir reçete yazarken, ilk sıraya da her Vanlı gibi Çevre Yolu’nu koydu. Kurtuluşun Çevre Yolu olduğuna dikkat çeken Tuğrul, imardaki yolların açılması ve bazı dokunuşlarla kentin rahatlatılması gerektiğine vurgu yaptı.

 

 

BİR ŞEHİR CUMHURİYET VE MARAŞ’TA KİLİTLENMİŞ DURUMDA!

İlk olarak Van’ın mevcut trafik sorunu hakkında konuşan Başkan Emin Tuğrul ilk olarak şunu söyledi: “Bu şehir sadece Cumhuriyet ve Maraş Caddesine kitlenmiş durumda. Şehirde alternatif yolların açılması gerekiyor. Çevre yolu yapımında kesinlik geç kalınmıştır. Bu projenin 10 yıl önce faaliyet geçmesi gerekiyordu. Çevre yolu açıldıktan sonra sadece araçlar oradan geçmeyecek, çevreyolu etrafından yerleşim alanları da oluşmaya başlayacak. Yeni yapılaşmalara olanak sağlayacak. Yol faaliyete geçtikten sonra etrafına büyük sanayi tesisleri, iş yerleri ve oteller yapılır. Yol yapılması durumunda etrafta bulunan arsalara yatırım yapılır. İster istemez Van büyür. Çevre yolunun sadece trafikle bağlamak yanlış olur.”

 

ÇEVRE YOLU BÜYÜMENİN ÖNÜNÜ AÇAR!

“Dünyanın neresinde olursa olsun yeni bir yol yapılırsa orada yeni yapılar oluşmaya başlar” diyen Tuğrul, “Örneğin İkinisan Caddesi yapıldığı günü hatırlıyorum şimdi ise büyük bir semt oldu. Yeni yapılaşmalar oldu. Bu son zamanlarda bir değişiklik yapıldı daha da güzel oldu. Şimdi Van’ın yatırım alanlarının en kıymetli yerlerinden biri oldu. Bir diğer konu ise bu şehrin genişlemesidir. Erciş yolu alabildiğini aldı. Edremit ve Gevaş ta genişleyebildikleri kadar genişledi. Resmi kurumların şehri açması gerekiyor. Örneği Et ve Süt Kurumu Alaköy’de yapıldı. Gürpınar tarafına da buna benzer bir şey yapılabilir. Kurumlar böyle yaptığı zaman belli bir kitle ve yoğunluk orada oluşur. Özalp yoluna lojistik köy düşünülüyor bu yapıldığı zaman oraya da ayrı bir yoğunluk oluşur.” Şeklinde konuştu.

 

 

İMARDAKİ YOLLAR AÇILMALI!

İmarda yol olarak görülen alanların açılması gerektiğine vurgu yapan Tuğrul şöyle devam etti: “İmarda açılması gereken birçok yol var. Bu yolların üzerine vatandaş duvar yapmış. Bir başka vatandaş ise evinin çevresine duvar yapmış ve ister istemez yolu kapatmış. Bunlar hepsi birer etkendir trafiğe. Alternatif yollar ve özellikle şehrin genişlemesi lazım. Şimdi çift yönler neresi oluyor? Maraş, İkinisan ve İskele Caddesi oluyor. Yıllardır biz bu sıkıntıyı dile getiriyoruz. Sağ olsun valimiz eski devlet hastanesinin orada Akköprü Mahallesine bir bağlantı yapılacak. Bu trafiğin açılması adına önemli bir çalışma olacaktır.”

 

AKKÖPRÜ ALTERNATİF YOL OLABİLİRDİ...

Akköprü deresinde yol ve park hakkında da konuşan Tuğrul, “Akköprü Mahallesi’nde bulunan derenin etrafı düzeltilip ayrı alternatif yollar olarak kullanılabilirdi. Ancak orada park yapıldı. Park yapımına karşı değiliz ama daha güzel yerlere daha güzel parklar yapılabilir. Örneğin kent meydanı yapılabilir. Derenin kenarına yapılan park bence yanlış bir proje oldu. Orası çift şeritli güzel bir yol olsaydı daha faydalı olacağına inanıyorum.” Dedi.

 

 

TUĞRUL: TRAFİĞİ TIKAYAN BİZ DEĞİLİZ!

Toplu taşıma araçlarının trafiğe etkisi hakkında da konuşan Tuğrul şunları kaydetti: “Van’da sadece bin tane toplu taşıma aracımız mevcut. Bunların sadece 63 tanesi M plakalı. Bu araçlarımız Maraş Caddesini kullanıyor. Bu araçlarımız Yüniplik ve Telbaşı güzergahın da faaliyet gösteriyor. Tabi şehrin büyük bir yoğunluğu da bu tarafta. Ayrıca 20 tane halk otobüsümüz da bu güzergahı kullanıyor. Diğer taraftan 400 tane ticari taksimiz mevcut. İş olmadığından dolayı bu 400 taksimiz günde 200 tanesi ya çalışır ya da çalışmaz. Cumhuriyet Caddesi üzerinde 9 tane aracımız var. Maraş Caddesinde 10 tane aracımız var. TUİK verilerine göre yanılmıyorsam Van’da 79 bin araç mevcut. Trafiğin kitlenmesi kesinlikle bizimle alakası yoktur.”

 

TEKRAR TEKRAR SÖYLEDİ: ÇARE ÇEVRE YOLU!

Van’da araç sayısının fazla olduğuna değinen Tuğrul, “Vatandaşımızda şahsi araç kullanıyor. Bu araçları gün boyu bir yere park edip gidiyorlar. Bu da trafiğin kapanmasına neden oluyor. Bu sıkıntıların çözümünün tek yolu Çevre yolunun yapılması. Aslında bıktık artık sürekli çevre yolunun yapılmasına ihtiyaç var demeye. Çok geciken bir projedir ama bu günlerde güzel haberler alıyoruz. İnşallah yapımına yakında başlanır. Çevre yolunun gelmesiyle trafik rahatlar biraz. Ancak az önce dediğim gibi şehrin genişlemesi gerekiyor. Sadece Cumhuriyet Caddesine kitlenip kalmamalı. AVM’ler, iş merkezleri ve resmi kurumlar şehrin dışına çıkmaları gerekiyor. Bankalar sadece Maraş ve Cumhuriyet Caddesine bağlı kalmasın. Bu saydıklarım sorunlar giderilirse trafiğimiz sakinleşir.” İfadelerini kullandı.

 

 

TUĞRUL: EĞİTİMLER VERİYORUZ

Vatandaşın toplu taşıma araçlarıyla ilgili sorunlarına da cevap veren Tuğrul şöyle konuştu: “Bu konular hakkında sürekli toplantılar yapıyoruz. Gerekli yerlerde arkadaşlarımızı uyarıyoruz. Ayrıca İstanbul Teknik Üniversitesinde hoca getirdik eğitimler düzenledik. Belediyelerle ortak iş bilirliğiyle seminerler düzenledik. Bu arkadaşlarımızla sürekli istişare halindeyiz. Bizde bir alışkanlık var. Sağ olsun belediye durak yerleri yapmış ama halkımız kullanmıyor. Durağın az aşağısında durup elini kaldırıyor ve minibüsçü ve otobüsçüler almak zorunda kalıyor. Buda trafiği kötü etkiliyor. Vatandaşı o kadar uyarıyoruz lütfen durakları kullanın. Ayrıca minibüsçüler ve otobüsçülere de ikaz da bulunuyoruz. Durak dışında yolcu almayın. Adam durmazsa vatandaş kendisini aracın önüne atıyor durmazsa çarpacak vatandaşa.”

 

“VATANDAŞ TOPLU TAŞIMA ARACI KULLANSIN”

“Yolun ortasında yolcu olması minibüsçüye ve otobüsçüye zarardır” diyen Tuğrul, “Adım başı yapılan fren arabanın yıpranması ve fazla yakıt yakmasına neden oluyor. Hani diyorlar şehir içinde araçlar fazla yakıt yakıyor bunu sebebi sürekli durup kalkmasından kaynaklanıyor. Vatandaş durak yerlerini kullansın bu birincisi, ikincisi vatandaş toplu taşıma aracını kullanması gerektiği yerde kullansın. İki adımlık yere aracını getirip trafik sıkışıklığına neden olmasınlar. Vatandaş da aracını kullanmasından çok zararlı çıkıyor. Park yeri için ayrı para ödüyor ve yakıt için ayrı masraf yapıyor. Parkomat projesi başlatıldıktan sonra ara sokaklara kangren haline geldi. Şu anda ara sokakları kullanamıyorsun. Cumhuriyet ve Maraş Caddesi biraz rahatladı ama ara sokaklar tıkandı.” Diye konuştu.

 

 

TUĞRUL: OTOPARK ALIŞKANLIĞIMIZ YOK

Van’daki otopark yeterliliğiyle ilgili de konuşan Tuğrul, “Vali Zorluoğlu gelir gelmez bir esnaf masası kurdu. Son toplantıda otoparkları konuştuk. Otopark denetimleriyle ve çalışmaları konuşuldu. Bana Van’da yeterli otopark mevcut. Bizde otopark kullanma kültürü yok. Bakın bir kaç yıl önce Beşyol’da çok katlı otopark yaptı. Ücreti konusunda ben kendim aradım. Bıraktığınız ücret yüksek biraz indirin diye ricada bulundum ve aynı gün fiyatı düşürdüler. Belli bir zaman geçtikten sonra tekrar yanlarına gittim. İş yapmadıklarını dile getirdiler. Belediye Van’da otoparklarla ilgili istatistik yaptı ve Van’da yeterince otopark olduğu ortaya çıktı. Otoparkımız yeterince var ama düzgün kullanamıyoruz. Otoparklar düzgün kullanılırsa ister istemez bu sıkıntılarda gider. Vatandaş geliyor parkomatın çizgisi olmadığı yerde aracını park edip gidiyor gelmiyor akşama kadar. Bu her şekilde trafiği kitliyor.” Dedi.

 

“İSKELE’NİN ÇİFT YÖN OLMASI TRAFİĞİ RAHATLATACAK”

İskele Caddesinin çift yöne dönüştürülmesiyle ilgili de fikirlerini paylaşan Tuğrul şöyle devam etti: “İskele Caddesinin çift yönlü olmasında en çok isteyenlerden biriydik. 2006 yılında alınan bir kararla iskele caddesi ve Sıhke Caddesi tek yöne dönüştürüldü. Daha sonra Sıhke Caddesi yeni yol dediğimiz yani defterdarlığın oraya kadar çift yön oldu. İskele Caddesinin çift yön olması, Van trafiğini gerçekten rahatlatacak. Şimdi tek yön olduğu için İskele Caddesine gitmek için halk bir sürü yol gitmesi gerekiyor. Maraş Caddesinde şehir merkezine giriş yapıyorsunuz İskele Caddesin de çıkış yapıyorsunuz. Bu çok yanlış bir sistem olmuştu İskele Caddesinde oturan halk şehrin merkezine gelebilmesi için çok fazla yol kat ediyordu. Bu da ara sokakların yoğunlaşmasına neden oluyordu. Karayolları Kavşağı alt üst kavşak yapılırsa çok daha yararlı olur. Bunlar çok geç kalınan projeler. Bunlarında acil yapılması lazım.”

 

“IŞIKLAR İÇİN İLETİŞİM HALİNDEYİZ”

Van’daki çok eleştirilen trafik ışıklarıyla ilgili de konuşan Tuğrul, “Bu trafik ışıkları ile ilgili trafikle sürekli olarak iletişim halindeyiz. Ana arter yollarında yanan yeşil ışık lambaları süreleri biraz fazla. Yan yollarda ana artere çıkan yolların da kırmızı ışık süresi biraz fazladır. Burada önemli olan ana arter yollarıdır. Bir de bizim trafik ağır işliyor. Batıya göre biraz ağır seyrediyor birazda bundan kaynaklanıyor. Bir de şöyle bir sıkıntı var ışık altında bekleyen vatandaş ağır hareket ediyor bu da trafiği kötü etkiliyor. Işıkta bekleyen vatandaş biraz hızlı ve hazır beklemesi gerekiyor. Bizde seri trafik olmadığı için trafik tıkanıyor. Araca binen adam araçla bütünleşecek araçla beyin aynı hareket edecek.” Şeklinde konuştu.

 

VAN’IN YOL GÜZERGAHINI ÇİZDİ

Van’ın yol planını çizen Tuğrul son olarak şunları söyledi: “Yıllardan beri dile getiriyoruz. Milli Egemenlik Caddesi Akköprü Mahallesine bağlansın, Akköprü Mahallesi yolu çift yönlü olmalı. Akköprü’de bulan derenin sağlı sollu trafiğe açılması gerekiyor. Ara sokaklarda aşarı derece plansız yapılanma var. Yollar kapatılmış bu yolların açılması gerekiyor. İmarda yol olan yerlerin açılması gerekiyor. Bu yollar açılırsa vatandaş da bu sıkıntıda kurtulur. Çoğu vatandaş imarda yol olduğu için inşaat yapamıyor. Bu yüzden bu yolların açılması gerekiyor. bu dile getirdiğim sıkınlar giderilirse trafik sorunumuz ortadan kalkar.”

Editör: TE Bilisim