ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - ‘Kartal Yuvası’ görünümlü Hoşap Kalesi, uçsuz bucaksız tarım arazileri, sulak alanları, bir kaburgası fazla dünyada tek Norduz koyunları ve Türkiye’nin en sakin şehiri ünvanı almaya müsait 14 yerleşim yerinden birisi olan Gürpınar’da güzel şeyler olmaya devam ediyor. Kayyum olarak Gürpınar Belediye Başkan Vekilliği’ne gelen Osman Doğramacı çehresini değiştirdiği Gürpınar için şimdi hem Vanlılara hem Gürpınarlılara bir teklif sunuyor: Van’da çalış, Gürpınar’da otur!

 

Son 1 yıl gibi bir süredir kayyumlar tarafından yönetilen İlçelerden birisi de Gürpınar... Kaymakam Osman Doğramacı’nın belediye başkan vekilliği görevine geldikten sonra Büyükşehir’in yol devrimini Gürpınar’a taşıyan, ilçe merkezinde Selçuklu mimarisiyle kente yeni bir görünüm kazandırmak için kolları sıvayan ve bunun gibi birbirinden önemli projelerle adından söz ettiren Doğramacı, bu kez de yeni bir proje için ilçe halkanın desteğini istedi. Muhtarlar ve STK’larla bir araya geldiği toplantıda TOKİ ile ilçeye konut yapma görüşmelerini paylaşan Doğramacı, daha önce az talep olduğu için yapılmayan toplu konut için bu kez de ilçe halkından destek istedi. Gerekçe olarak Edremit TOKİ gibi alanlardan Van’a gelmenin Gürpınar’dan Van’a gelmekten daha uzun sürdüğünü belirten Doğramacı, Gürpınar-Van 15 dakika diyerek TOKİ’nin bu kez Gürpınar’a konut yapması için Vanlılara da ilçe halkına da iddiada bulundu. Doğramacı aynı toplantıda çalışmaları ile ilgili katılımcılara bilgiler de verdi.

 

1 YILDA GÜRPINAR’DA NELER OLDU?

İçişleri Bakanlığınca Karar Hükmünde Kararnameyle (KHK) görevlendirme yapılan Gürpınar Belediyesi bir yılda yapılan çalışmaları anlattı. Kentte bir otelde mahalle muhtarlarıyla bir araya gelen Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Osman Doğramacı, görece geldikleri günden bugüne yaptıkları çalışmaları anlattı. "Dünden Yarına Gürpınar" başlığıyla çalışmaları anlatan Doğramacı, görevlendirme yapılamadan önce ve görevlendirmeden sonraki çalışmaları tek tek söyledi. İşte Gürpınar’ın 1 yılı ve Gazeteniz Şehrivan olarak kalem aldığımız haberin tüm detayları...

 

“BİZ İNANMAZSAK KİMSE EL UZATMAZ”

Doğramacı, "Belediye olarak yaptığımız değişimi sizlere anlatarak, sizlerin Gürpınar’a olan inancınızı artırmaya çalışacağız. Çünkü bizim birincil ihtiyacımız olan şey, sizlerin ve bizlerin Gürpınar’a inanması. Eğer bizler Gürpınar’a inanmazsak, emin olun hiç kimse Gürpınar’a elini uzatmaz. Biz Gürpınar’ın geleceğinde her hangi bir ışık görmüyorsak, bizden başka hiç kimsede bunu görmeyecektir. Biz bugün size geleceğin Gürpınar’ını, dünün Gürpınar’ından başlayarak anlatacağız." Dedi.

 

DOĞRAMACI: NE OLDUĞUNU BİLİYORSUNUZ

Doğramacı, bir yıl önce görev geldiklerinde Gürpınar’da kimin ne yaptığı, nereye çalıştığı ve gelen kaynakların nereye gittiğinin farkında olmayan bir yapı olduğunu söyledi. Doğramacı şöyle konuştu: "Bunu söylememiz gerekiyor. Bunları söylemezsek bir şeyi eksik yapmış oluruz. Her platformda bunu dile getiriyorum. Büyükşehir Belediyesi olduktan sonra 3 yılda gelen kaynağın ne olduğunu biz çok iyi biliyoruz. Size bu kaynaklarla neler yapıldığını anlatacağız. Son bir yılda neler yaptık ve neler yapılabilir bunları göreceksiniz."

 

"KAYNAKLARIN DURDURULMASI İSTENİYORDU"

"Bize bu görev verildiğinde sadece belediyelerin teröre giden kaynakların durdurulması isteniyordu" diyen Doğramacı, "Ancak biz kendi üzerimize vazife edindik. Neler yapılabilir, sizler nelere layıksınız bunu göstermek istedik. İnançla hareket edince, çalışınca ve vatandaş odaklı çalışınca neler yapılabilir bunu gösterdik." ifadelerini kullandı.

 

DOĞRAMACI: EKSTRA BİR KAYNAK GELMEDİ

Görevlendirmeden önce 3 yılda Gürpınar Belediyesine 60 milyon kaynak geldiğini söyleyen Doğramacı, 3 yılda yapılan çalışmalar ile 1 yılda yapılan çalışmaları anlattı. Doğramacı şunları söyledi: "Bize ekstra kayyum olduğumuz için her hangi bir katkı sunulmuş değildir. Kendi yağımızda kavrulduğumuzun göstergesidir yaptıklarımız. Bunu da bilin istedim. Biz ekstra olan bir şey varsa o da bugüne kadar dezavantaj yaşadığımız için bazı işler daha hızlı yapılmıştır. Yoksa kaynak olarak ekstra bir kaynak gelmemiştir. Göreve geldiğimizde piyasaya 5.5 milyon borcumuz vardı, şu andaki borcumuz yaklaşık olarak ödeme vakti gelmediği için 1 milyon civarındadır. Biz göreve geldiğimizde hem borç ödedik hem de hizmet yaptık. Bunların bir çıktısı olarak da bugün toplantımızın ismini dünden yarına Gürpınar dedik. Milletin kaynaklarını yani sizin kaynaklarınızı size harcıyoruz ve daha güzel bir Gürpınar için harcıyoruz. Buna kalpten inanmanızı istiyoruz. Bu konuda bir şüpheniz olmasın."

 

“GÜRPINAR BAMBAŞKA BİR YER OLACAK”

Van’ın ve Türkiye’nin en büyük ilçesi olduklarını hatırlatan Doğramacı, yaklaşık 4 bin 100 kilometre karelik alana hizmet götürdüklerini kaydetti. 2017 yılında yaptıkları en önemli çalışmanın kent estetiği olduğunu ifade eden Doğramacı, "Şehrin bir şehre benzemesi gerekiyordu. Sağ olsun dükkan sahipleri ile bir araya geldik ve şehrin merkezindeki yapıları değiştirdik. Şehrin merkezinde güzel bir kent meydan ve kent merkeziyle şehri canlandırmayı hedefliyoruz. Bununla ilgili yaptığımız ilk iş eski dükkanları yıktık ve yerine görüntü itibariyle daha estetik ve yapısal olarak daha sağlam iki bina inşa ettik. Çevre düzenlemesiyle beraber inşallah bambaşka bir yer olacak." Diye konuştu.

 

BİR SEZONDA 55 KİLOMETRE ASFALT

İlçe merkezinin yanı sıra mahallelere önem verdiklerini söyleyen Doğramacı şöyle devam etti: "2017’deki kaynaklarımızın çoğunu mahallelerimize kullandık. Sadece bu yıl 240 bin metrekare parke taşı döşendi. 140 bin metrekare parke taşı da ihalesi yapılmış mevsim açıldığında bu taşlarda döşenecek. Bu toplamda 380 bin metrekare yapıyor. Daha önce 3 yılda yapılan miktar 200 bin metrekare. Biz 6 ayda 240 bin metrekare yaptık. Bunu kendi kaynaklarımızla yaptık ve hepsinin parasını da ödedik." Önceki belediyenin 3 yılda Büyükşehir Belediyesiyle birlikte ilçede 28 kilometre sıcak asfalt yaptığını dile getiren Doğramacı, görevlendirmeden sonra 2017’nin yaz ayında 55 kilometre sıcak asfalt yaptıklarını söyledi.

 

“3 AYRI MERKEZ TEK KÜLLİYEDE BULUŞTU”

Belediye olarak sadece yol yapmadıklarını ifade eden Doğramacı, sosyal belediyecilik anlamında çalışmalar yaptıklarını aktardı. Doğramacı, “3 ayrı merkezi tek bir külliyede çalıştırmaya başladık. Biz çocuktan engelliye, engelliden kadına her kesime hizmet sunuyoruz. Bu kapsamda ilçemizin dezavantajlı sosyal imkanlardan mahrum kesimlerini bir şekilde toplama imkanı bulduk. Çocuklarımız çocuk akademisinde eğitim görüyor. Akademide Uzay evi var. Biz burada çocuklara uzayı anlatıyoruz. İçinde İslam Bilginleri Atölyesi var. Burada çocuklarımızı kendilerine getiriyoruz. Bunun dışında birçok atölye içinde yer alıyor. İnsanlar burayı gördüğünde şaşırıyor. Çünkü ilde olmayan imkanlar burada var.” Dedi.

 

BELEDİYEDEN KADINLARA BÜYÜK DESTEK

Kadınlara yönelik kurdukları Kadın Aile Destek Merkezinde bir çok kadının eğitim aldığını belirten Doğramacı şunları söyledi: “Önem verdiğimiz bir konu da Kadın Aile Destek Merkezi var. 65 kadınımız orayı aktif bir şekilde kullanıyor. Gönül ister ki daha fazla kadınımız orayı kullansın. Burada kadınlarımıza üretip kendi ayakları üzerinde durmayı öğretiyoruz. Ayrıca burada üretim yapan kadınlarımız bunun karşılığını alıyor. Burada sadece eğitim ve üretimde yok ayrıca kadınlar orada çok iyi bir şekilde sosyalleşiyor. Bunun yanında birçok gelişim ve iletişim eğitimleri veriyoruz. Burada bir hanım kafe var. Kadınlar burayı gelip gördükten sonra bütün gün ve toplantılarını burada yapacak.”

 

GÜRPINAR’IN IŞIK NOKTASI: KÜLLİYE

Külliye’nin Gürpınar’ın ışık noktası olduğuna dikkat çeken Doğramacı, “Çok büyük önem verdiğimiz ve bugüne kadar fazla şekilde ihmal edildiğine inandığımız engellilerimiz. Bizim ilçede 2 tane rehabilitasyon merkezi var. Buraya gelen çocuklarımız başka yere gitmek istemiyor. Burada yaptığımız önemli işler var. Oraya gelen vatandaşlarımız bunu çok iyi görüyor. Oraya gelen çocuklarımız hem sağlık imkanlarından faydalanıyor hem de sosyalleşiyor. Ben şahsen bu külliyeyi çok önemsiyorum. Bu Gürpınar’ın ışık noktasıdır. Yollar, binalar ve daha birçok çalışma yapabilirsiniz ama insan inşa edemezsiniz. Bu yüzden biz buraya çok önem veriyoruz.” İfadelerine yer verdi.

 

EĞİTİMDE ÇIĞIR AÇACAK PROJE ÇOK YAKINDA

Kurdukları Gür Masa ile işleri daha hızlı yaptıklarını söyleyen Doğramacı, belediye olarak eğitime büyük önem verdiklerini aktardı. 2017 yılı içerisinde eğitime 2 milyon lira destek verdiklerini dile getiren Doğramacı ve desteğin için Büyükşehir Belediyesi desteklerinin ayrı olduğunu aktardı. Doğramacı şöyle devam etti: “Eğitimde artık geleceğe çocukları hazırlıyoruz. Artık Türkiye’de sayılı ilçelerden bir tanesi olacağız. Üniversite, milli eğitim, bilim sanayi ve belediye olarak robotik teknoloji dediğimiz bilgi ağını kuracağız. Bu kapsamda teknolojiye mağlup olan çocuklar değil, teknolojiyi yöneten çocuklar inşa edeceğiz. Bunu da belediye olarak önemsiyoruz. Dünyanın en zeki çocukları bizim çocuklarımız. Bizim çocuklarımız çok daha iyi işler yapacaktır. Yeter ki biz onlara imkan sunalım. Biz belediye olarak bunu adımını atıyoruz.”

 

“İLÇEDE SEMT SAHALARI YAPTIK”

Kent estetiği için ilçede bir takım eylem planlarının olduğunu söyleyen Doğramacı, ilçede şehir estetiği komisyonu kurduklarını aktardı. Bununla birlikte şehir estetiğini düzelteceklerini aktaran Doğramacı, ilçede farklı mahallelerde çok amaçlı semt sahaları yaptıklarını dile getirdi. Büyükşehir Belediyesinin işi olan mezarlıklara da el attıklarını söyleyen Doğramacı, buralarda da çalışmalar yaptıklarını aktardı. Büyükşehir ile birlikte çalışmaya devam edeceklerini söyleyen Doğramacı, eğitime harcadıkları 2 milyon lira kapsamında okullarda birçok çalışma yaptıklarını ifade etti ve desteklerin süreceğini sözlerine ekledi. İlçedeki temizliği önemsediklerini sözlerine ekleyen Doğramacı, katı atık merkezi kurulduğunu söyleyerek daha temiz bir Gürpınar için el birliği yapacaklarını dile getirdi.

 

TARIM İŞİ DE BELEDİYEDE

2 serada sebze üretimi yapıklarını dile getiren Doğramacı, “Van’da oturanlar bilmez sadece Gürpınar’da oturanlar çok iyi bilir. İlçede birçok markette bizim ürünlerimiz satıldı. Biz bunu sadece göstermelik yaptık. Çünkü insanlar bu ürünlerin burada üretilebileceğini görsün ve üretim yapsın istedik. Bu sene belediye olarak 2 bin dönüm arazi üzerinde tohumunu biz vereceğiz, biçimini biz yapacağız ve alım garantisi veriyoruz. Salaşlık mısır üretimi yapmayı hedefliyoruz. Sizden istediğimiz tek şey damlama sistemi kurmanız.” Dedi.

 

EN BÜYÜK SIKINTIYI TEK CÜMLEYLE ANLATTI: SU

İlçenin en büyük sıkıntısı hakkında da konuşan Doğramacı sıkıntıyı şöyle ifade etti: “Bizim en büyük sıkıntımız suyumuzun çok olması. Suyumuz çok olduğu için kullanmayı bilmiyoruz. Bilmediğimiz için topraklarımız çoraklaşıyor. İnsanlar bana damlamayla yapmayalım, salma sulama yapalım dediğinde o zaman yapmayalım dedim. Bizim amacımız sadece tarım değil ayrıca insanları bilinçlendirmek. Az su ile iş yapmayı öğrenmeliyiz. Yoksa yine kaybeden siz olursunuz. Üretim olması adına devlet gereken desteği veriyor, bizde bu desteği veriyoruz. Bu şekilde üretim yapabiliriz. Bizim ilçemizde ciddi bir üretim potansiyeli var ama üretmiyoruz.”

 

DOĞRAMACI: VAN’I GÜREŞTE BİZ TEMSİL EDİYORUZ

Belediyenin spor kulübünü kurduklarını dile getiren Doğramacı ayrıca kurulan spor kulübünde kız futbol takımı kurduklarını söyledi. Gürpınar’da 130 lisanslı güreşçilerinin olduğuna dikkat çeken Doğramacı güreşte Van’ı temsil ettiklerini aktardı. Belediyesinin spora önemli katkıları olduğunu ifade eden Doğramacı ayrıca taziye paketleri hazırladıklarını ve taziyesi ve acısı olan vatandaşın yanında oldukları mesajını verdi. Kuş yuvaları kurduklarını belirten Doğramacı şehrin 50 noktasına bu yuvaları kurduklarını söyledi. Tarım alanına da destek verdiklerini söyleyen Doğramacı ayrıca evde sağlık hizmetiyle de tüm mahallelerde evde sağlık hizmeti verdiğini aktardı. Doğramacı bu çalışmanın da ilçe adına büyük önem taşıdığını ifade etti.

 

ZİYARETÇİ MERKEZİ YAPILMASI PLANLANIYOR

Turizm adına Çavuştepee ve Hoşap Kalesi için çalıştıklarını söyleyen Doğramacı, “Buralarda ziyaretçi merkezi yapmak istiyoruz. Bunu yapabilirsek Gürpınar’ın önümüzdeki yıllarda tarihi ve turistik turizm adına önemli bir yerde olabileceğine inanıyoruz. Şu anda dünyada Çavuştepe Kalesi’nin bilmeyen yok ancak, bu kaleyi ilçe de bilmeyen çok sayıda vatandaşımız var. Bu yapacağımız çalışma ile hem dünya hem de ilçemizdeki tüm insanlarımız buraya gidecek.” Diye konuştu. İmar konusuna da değinen Doğramacı, “En son imar planımız 2001 yılında yapılmış ama yapıldıktan sonra bir takım yapılarda oluşmaya başlamış. Bu konuda da imar çalışması yapıyoruz. Bizim ilçede imar yolları açmamız gerekiyor. Bu konuda ciddi şikayet geliyor. Bizim bu konuda kalbe giden damarlar nasıl tıkanıyorsa bizim de damarlarımız tıkalı. Bu konuda tek bir yol var. Biz bu sorunu da çözmeyi hedefliyoruz. Herkesin bu konuda elini taşın altına koyması gerekiyor.”

 

KENT PARK PROJESİNİ DE AÇIKLADI

Gürpınar’da 82 dönümlük önemli bir Kent Park yapmak istediklerini söyleyen Doğramacı, ilçe için önemli bir yaşam merkezi kurmak istediklerini söyledi. Bu proje ile merkezi birleştireceklerini söyleyen Doğramacı bu proje ile Van’dan insanların Gürpınar’a geleceğini ve burada zaman geçireceğini aktardı. Doğramacı ayrıca güzel bir Huzur Sokağı yapacaklarını söyledi. Bu sokak ile kent parkını kent meydanına bağlayacaklarını ve insanlar bu sayede kent meydanı, huzur sokağı ve meydan ile birleşeceğini aktardı.

 

“TOPLU KONUT BİZİM OLMAZSA OLMAZIMIZDIR”

Bu yıl en fazla üzerinde durakları çalışmanın toplu konut olduğunu sözlerine ekleyen Doğramacı, "Toplu konut bizim olmazsa olmazıdır. Ben burada olan herkesten bir söz istiyorum. Eğer ki toplu konut yapmayacaksak ve bu konuları bu seferde elimizden kaçırırsak. Bizim Gürpınar’da bütün bu anlattıklarımın hiçbir anlamı kalamayacak. Çünkü eğer ki bir yerde sürekli bir kan kaybı varsa, orada kimse oturmuyorsa ve o şehre kimse değer vermiyorsa o şehre yatırım yapılmaz. Bizim her gün bin personelimiz ile gidiyor. Bu da bizim aylık olarak 5 milyon lira kaybetmemiş anlamına geliyor." Diye konuştu.

 

DOĞRAMACI: SİZE YAŞAM ALANI VERİYOR

Yapılması planlanan konutlara Gürpınar Konakları adını verdiklerini söyleyen Doğramacı şu ifadelere yer verdi: "TOKİ ile yaptığımız görüşmelerde şunu gördük. TOKİ size sadece bir ev satmıyor. Size yaşam alanı satıyor. İçerisinde park, cami, alışveriş merkezi, spor faaliyetlerin yapıldığı bir yaşam alanı sunuluyor. Bunu modern ve lüks evlerde yapılıyor. Yeni TOKİ’lere baktığınızda bunu görürsünüz. TOKİ başkanı ile birkaç defa görüşme yaptım. Bu şartlarda TOKİ şu anda Türkiye’de başka bir yerde yok. Bu konuda bütün şartları kaldırdık. Daha önce aldığınızda satamıyor ya da kiralamıyordunuz. Bunun ışında belli bir yaş vardı ve belli bir gelir üzerinde olması gerekiyordu. Ben bunu TOKİ başkanına söyledim. Bizim konut satışına değil, ilçede konuta ihtiyacımız var dedim. İlçeden merkeze giden insanları anlattım."

 

“VAN’DA ÇALIŞ, GÜRPINAR’DA OTUR”

Edremit TOKİ’den oturmanın çok avantajlı olmadığını belirten Doğramacı, “Edremit’ten Van şehir merkezine gitmek 45 dakika sürüyor. Gürpınar’dan Van merkezine gitmek 15 dakika sürüyor. Biz bu kapsamda Van’da billboard çalışması yaptık. Şehrin merkezinden Van’a gitmek 15 dakika. Sloganımız şu oldu Van’da çalış, Gürpınar’da oturun dedik. Biz Gürpınar ya da Van’da oturmasına gerek yok. Herkes bunu alabilir. Ancak biz Gürpınar halkı alsın istiyoruz. Biz ayın 28’ine kadar Gürpınarlılar ne kadar Gürpınar’a sahip çıkıyor bunu bu süreç içinde göreceğiz. Daha önce bir TOKİ girişimimiz olmuş ancak başarısız olmuşuz. Biz bunu da kaçırırsak bundan sonra ne TOKİ gelir ne de yatırım gelir Gürpınar’a.” Şeklinde konuştu.

 

TOKİ BAŞKANIYLA İDDİAYA GİRDİ

TOKİ başkanı ile konutlar için iddiaya girdiğini söyleyen Doğramacı son olarak şunları söyledi: “TOKİ Başkanı ile konuştuğumda bana boşuna uğraşma başkanım dedi. Çünkü kimse almaz dedi. Bende başkana ben size olabileceğini göstereceğim dedim. TOK Başkanı ile bir iddiaya girdim. Bakalım ben mi bu iddiayı kazanacağım yoksa başkan mı kazanacak. Bunu göreceğiz. Biz bunu başaramazsak Gürpınar gerçekten kaybeder. İnsanlar gelip bana bu konutlar çok pahalı diyor. Bende gidin Van’da sorun ve bana bir ev verin ilk etapta size 20 bin lira vereyim ve 15 yılda taksitli ödeyeyim dedim. Bakalım kim kabul eder. 20 bin peşin ardından 15 yıla kimse size taksitli para vermez. Bu konuda ciddi hesaplar yaptım. Konutlar pahalı değil. Pahalı diyenlerle beni buluşturun. Ben eğer ki o insanları ikna etmezsem o evi ücretsiz vereceğim kendisine. Biz hep birlikte yeni bir Gürpınar inşa edeceğiz.”

Editör: TE Bilisim