İspanya dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yıldırım, imar barışıyla tüm Türkiye'de 13 milyon konutun ruhsat ve imar izni sorunlarının çözüleceğini belirtti.


İspanya dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yıldırım, "İmar barışını Türkiye'de 13 milyon konutu ilgilendiriyor. Büyükşehirler başta olmak üzere yapılmış ama bir türlü yapı kullanım, ruhsat ve imar iznini alamamış. Kimisinin mülkiyet sorunu var. Kimisi imar almadan yapı yapmış veya imar almış eklentiler var. İmara uygun yapılmamış, Mera, Hazine, vakıf , şahıs ve orman arazisi üzerine yapılmış. Yani burada getirilen şey bir barış, bir uzlaşma. Bu ne getirecek? Bir kere, vatandaşın yapıp yıllarca yaşadığı yeri meşruiyet kazanacak" dedi.

 

Başbakan Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şöyle;

 

"KENTSEL DÖNÜŞÜM TEŞVİK EDİLECEK"

 

Devletin kayıtlarında bina gözükmüyor, toprak gözüküyor, vatandaş sahip, burası benim yerim hissini yaşayamıyor, elektrik alamıyor, su alamıyor, doğalgaz alamıyor, değişiklik yapacak ruhsat alamıyor. Şimdi bu bir kere yapı kayıt belgesi verilecek. Böylece bir uzlaşma, bir barışma süreci başlamış olacak. Ondan sonra ne olacak? Vatandaş eğer yerini yıkıp yeniden yapmak istiyorsa bu sefer müracaat edecek belediyelere, uygun imar planı onaylanacak, sonra yapacak. Kentsel dönüşüm teşvik edilecek, yani bu yapı kayıt belgesiyle kentsel dönüşümün hızlanması da sağlanmış olacak, bu yönde teşvik maddeleri var, getirdiğimiz budur.

 

"EKONOMİ ŞOKLARA KARŞI DİRENÇLİ"

 

Türk ekonomisine karşı siyasi süreçlerlede bağlantılı dışarıdan birtakım olumsuz saldırılar gündemde. Yeni bir kaygınız var mı?

 

Hiçbir kaygım yok. Türk ekonomisi her türlü saldırıya, şoka karşı dirençli bir ekonomidir. Çünkü sanal değil üreten, büyümeyi esas alan, istihdam oluşturan ve ihracat esasına dayalı bir ekonomidir. Bu sene alacağımız kararların da etkisiyle hem büyüme sürdürülebilir şekilde olacak, hem de kur ve enflasyon meselesini daha dengeli sürdürülebilir bir düzeye getireceğiz.

Editör: TE Bilisim