3 aylık yaz tatilinin ardından 2015-2016 eğitim öğretim yılı dün itibariyle başladı. Yaklaşık 18 milyon öğrencinin ders başı yaptığı eğitim öğretim yılı 17 Haziran 2016 yılında tamamlanacak.

 

2015-2016 eğitim-öğretim yılında açık öğretim öğrencileri dâhil, örgün eğitimde resmi ve özel okullarda yaklaşık 18 milyon öğrenci dün ders başı yaptı. Resmi ve özel okullarda yaklaşık 600 bin derslikte, yöneticiler de dâhil olmak üzere 900 bin 794 öğretmen eğitim veriyor. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Van’da da eğitim öğretim yılının startı verildi. Öğrenciler sabah saatlerinde ders başı yaparken, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ise önce Atatürk büstüne çelenk bıraktı ardından bir okulda eğitim öğretim yılının açılışını yaptı. Büyükşehir Belediyesi de servis ücretlerini açıklayarak aile bireylerini bilgilendirdi. Bizde Şehrivan Gazetesi olarak her yıl olduğu gibi bu yılda eğitim sendikaları ile bir araya geldik ve yeni yılı değerlendirdik. Yeni eğitim öğretim yılı için görüştüğümüz Eğitim-Sen, eğitim Bir-Sen, Türk Eğitim-Sen ve Aktif Eğitim-Sen yetkilileri gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

 

SAĞYYİT: TEMEL İHTİYAÇLAR FEDA EDİLİYOR!

Konuyla ilgili görüştüğümüz Eğitim-Sen Van Şube Eş Başkanı Gülcan Kaçmaz Sayyiğit,

14 Eylül’de açılması gereken okulların, geçici hükümetin kararıyla 28 Eylül’de açıldığını belirterek, “Alınan bu karar, geçici AKP hükümetinin oy ve kâr hesaplarını savaş politikasıyla nasıl iç içe geçirdiğini gözler önüne sermiştir. Bilinmelidir ki feda edilen sadece eğitim öğretim sürecinin bir parçası değildir. Ticaret ve savaş ehli bir iktidar tarafından asıl feda edilen, toplumun temel ihtiyaçlarıdır. Bu nedenle yıllardır yürüttükleri politikalarla eğitimi ticari hesaplara kurban edenlerin, turizm sektörünün ihtiyaçları karşısında öğrencilerin eğitim hakkını gözetmesini beklemek oldukça iyimser bir yaklaşım olacaktır.” Dedi.

 

“ADIMLAR ATILMIYOR”

Eğitim öğretimi başlatmaktan kaçınarak hayatın olağanlaşması yönünde atılması gereken adımların atılmadığını kaydeden Sayyiğit, “Daha da önemlisi eğitim emekçilerinin ve öğrencilerin can güvenliğini sağlayacak, silahları susturacak ve barış içinde bir yaşamı örgütleyecek irade, geçici AKP hükümetinin stratejik derinliğinde yitip gitmiştir. Böylesi bir ortamda eğitim öğretime ne zaman başlanabileceği sorusu ise henüz cevaplanmış sayılmamalıdır. Eğitim öğretim için uygun ortamın sağlanabilmesi, ancak silahların susması ve ölümlerin durmasıyla mümkün olabilecektir. Aksi halde büyük bir yangının ortasına atılacak olan eğitim emekçileri ve öğrencilerin yaşam hakkı ihlal edilecektir.” İfadelerine yer verdi.

 

SAĞYYİT: SİLAHLARIN SUSMASINI İSTİYORUZ

Eğitim Sen olarak, geleceklerinin belirsizliğe sürüklendiğine işaret eden Sayyiğit, “Acı ve gözyaşı dışında bizlere bir şey vermeyen bu savaşın hemen durmasını ve kimsenin ölmemesi için silahların susmasını istiyoruz. Hayatlarımızı, eğitim hakkını turizmcilerin kâr hesaplarından daha ucuz görenlerin eline çocuklarımızı, okullarımızı ve geleceğimizi terk etmemek için öncelikle can güvenliğinin sağlandığı bir barış ortamının yaratılması için herkesi sorumluluğa davet ediyoruz.  Eğitim Sen olarak yaşam hakkını ve barışı savunmaktan bir an olsun vazgeçmeyeceğimizin çok iyi bilinmesini istiyoruz.” Dedi.

 

VAN’DA EĞİTİM SORUNLARI DİZ BOYU1

Sağyyit, Van’da yaşanan eğitim sorunlarını şu maddelerle sıraladı: “Derslik başına düşen öğrenci sayısının fazla olması. Bütün eğitim kademelerinde okul terki sorunlarının artması. Yapılan TEOG’un fiyaskoyla sonuçlanması ile birlikte öğrencilerin evinden kilometrelerce uzak okullara yerleştirilmesi ve istemedikleri okullara’ İmam Hatip Lisesi zorunlu olarak yönlendirilmeleri. Ortaöğretimde öğrencilerin açık liseye yönelerek örgün eğitimin dışına çıkması. Bunun da beraberinde çocuk işçiliğini getirmesi. Yönetici atamalarının liyakat esaslarına göre değil de siyasi referanslara göre atanması. Depremin üstünden bu kadar yıl geçmesine rağmen etkilerinin hala devam etmesi. Hasarlı okullarda eğitimini sürdürüp daha sonra yıkılan ya da güçlendirme yapılan okulların varlığı. Aynı okul binasında ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinin eğitiminin beraber sürdürülmesi. Başka okul binalarında ders görenlerin sorunlarının giderilmeden okul üstüne okul inşa etmek. Yeni yapılan okullarda donanım eksikliği. Eğitim emekçilerinin sosyal- ekonomik sorunlarının artarak devam etmesi. Eğitim emekçilerinin angarya işlerde çalıştırılması. Hafta sonları telafi kurslarının açılması ve eğitim emekçilerinden ek ders noktasında komik rakamlarla bu işi yürütmelerinin istenmesi. Bölge koşullarından dolayı öğretmenlerde sürekli değişimin olması. Öğrencilerin bir öğretmene alışmadan yeni bir öğretmenle eğitime devam etmesi. Özellikle köy okullarında, atama yapılmadığından ek ders karşılığı çalışan eğitimcilerin işi yürütmesi. Öğrencilerde anadilinde eğitim görmediği için okuduğunu algılamama ve bunu ifade edememe. Ekonomik, sosyal ve siyasal sorunların öğrencilerde yarattığı tahribat bu tahribat sonucu öğrencilerde meydana gelen boş vermişlik ve hayattan bir beklentinin olmayışı. Bu boş vermişliğin öğrenciyi şiddete ve madde bağımlılığına teşvik etmesi. Eğitim müfredatı ile ilgili sıkıntıların çokluğu. Müfredatın yerellerde uygun koşullar olmadığından uygulanamaması bu haliyle soyut kalması. Okutulan derslerin bir bölümünün hayatla ilişkilendirilememesi. Bazı derslerin tekrardan ibaret olması. Eğitimin topluma hitap edememesi. Müfredatın zihinsel ve pratik olarak ihtiyaca cevap verememesi. Bilimsel ve yereli esas alan eğitim müfredatları yerine merkeziyetçi ve bilimsellikten uzak bir müfredatla her yerde olduğu gibi Van’da da kalitesiz bir eğitim sürecinin dayatılması.”

 

YILDIZ: ÖĞRETMENLERİMİZ EKSİK!

Konuya dair Şehrivan’a konuşan Türk Eğitim Sen Van Şube Başkanı Kutbettin Yıldız, çocukların insanların geleceği olduğuna dikkat çekerek, ailelerin çocuklarının sağlıklı bir şekilde eğitim görmek istediklerini belirtti. Yıldız, var olan eğitim düzeninin geleceğe dair karamsar bir tablo çizdiğini kaydederek, “Okullarımız eğitim ve öğretime hazır değil. Ders kitapları henüz hazır değil. Öğretmenlerimiz eksik. Yeni gelecek olan öğretmenlerin kalacakları yerler hazır değil. Bütün il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri gelecek olan öğretmenleri barındırmak için herhangi bir tedbir almamış. Yetkili mercilerin bu sıkıntıları gidermek için çalışma yapması gerekiyor. Hal böyle olunca da yeni gelen öğretmenler şikâyet ediyor. Biz bu konuda sendika olarak elimizden gelen her türlü çalışmayı yapıyoruz. Sonra bölgede yaşanan bir güvenlik sorunu var. Yeni gelen öğretmenlerin kendisini güvende hissetmesi için misafirperverliğimizi göstermemiz gerekiyor. Her sene bunu yapmıyoruz. Bu yılda yapmadık. Umuyorum ki gerekilen tedbirleri alırlar. Okulların çevresinde gerekli güvenlik tedbirleri alınmalı.” Şeklinde konuştu.

 

ÖĞRETMEN AÇIĞININ BİR AN EVVEL KAPATILMASI GEREKİYOR”

Okulların boykot edilme fikrini pek sağlıklı bir fikir olmadığına dikkat çeken Yıldız, “Bu çocuklar bir hafta da olsa eğitimden uzak kalması onların bir haftalık devamsızlık yapmasına ve eğitimden geri kalmasına neden oluyor. Okulların boykot edilmesi ve bunu velilere dikte edilmesi onların dost olmadığını gösteriyor. Okulları boykot etmek ve öğrencileri okula göndermemek çağdaş olmayan bir düşüncedir. Bu boykottan biran önce vazgeçilmeli. Zaten öğretmen açığımız var. 2 bine yakın öğretmenimiz gitti. Yeni atamayla birlikte açığın kapanması gerekiyordu ama yine de 3 bine yakın bir öğretmen açığımız söz konusu. Öğrencilerimiz öğretmen beklerken 3 bin öğretmen açığı ile en az 90 bin öğrencimiz bugün derse öğretmensiz başladığını söyleyebiliriz. Buda eğitimde aksamanın ilk başlangıcıdır. Bu öğrenciler öğretmensiz eğitim öğretim yılını bitirince var olan emsal her yıl olduğu gibi devam edecektir. Yılsonunda eğitimden eksik kalan öğrencilerle eğitimini tam anlamıyla tamamlayanlar aynı sınava tabi tutuluyor. Sonra da başarısız bir tablo oluşuyor. Bunun önüne geçmek için öğretmen açığının bir an evvel kapatılması gerekiyor. Bir diğer sıkıntıda buraya sürekli tecrübesiz öğretmenler atanıyor. Bir nevi bu bölge deneme yanılma olarak kullanılıyor. Böyle olunca da öğrencilerimiz kalitesiz eğitim almak zorunda kalıyor.” Diye belirtti.

           

ŞAKAR: ÖĞRETMENLER FEDAKÂRDIR

2015-2016 Eğitim ve Öğretim yılı ile ilgili görüştüğümüz Eğitim Bir-Sen Van Şubesi Başkanı Süleyman Şakar öğretmenlerin her zaman fedakarlık yaptıklarını ifade etti. Şakar ilk olarak şu sözlere yer verdi: “2015-2016 Eğitim ve Öğretim yılı coğrafyamıza ve ülkemize hayırlı olsun. Bütün eğitim çalışanlarına şimdiden başarılar diliyorum. İnşallah 2015-2016 eğitim ve öğretim yılı şehrimiz için başarılı bir yıl olur. Türkiye’de bugün itibariyle yaklaşık olarak 18 milyona yakın öğrenci ders başı yaptı. Bunun yanı sıra 900 bine yakın öğretmenin mesaisi başlamış oldu. Tabi öğretmenlerin mesleği zor bir meslektir. Öğretmenlerimiz öğrencilerimize öğretimi vermek için özverili bir şekilde çalışıyorlar. Ben yıllardır bu işin içindeyim ve öğretmenim. Öğretmenler gittikleri her yerde muhakkak ki fedakârlık yapmışlardır. Tabi coğrafyamızda öğretmenli mesleği çok daha zordur.”

 

“VAN’DA BİNDEN FAZLA ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR”

Van’da bin, bin 500 civarında öğretmen açığının olduğunu ifade eden Şakar, “Van’ın 17 bin kadrolu öğretmeni olması gerekiyor, ancak 13 bine yakın öğretmene sayısı vardı. 3 binde atama yapıldı, Van’ın şu an itibariyle 15,5 bin, 16 bin öğretmeni var. Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu anlamda bin, bin 500 civarında bir açığı var. Bu açıklarda genelde sınıf öğretmenliğinde oluyor. Branş öğretmenliğinde çok fazla bir açık yok. Biz şunu isteriz ki Milli Eğitim Bakanlığı’nın 19’uncı şura kararlarını uygulamaya geçirmesini istiyoruz. Bu kararlardan birkaç tanesini size belirteyim. Bazı okullarda ve özelliklede turizm okullarında alkol servisleri için yapılan çalışmaların ve verilen eğitimlerin kaldırılmasını istiyoruz. Karma eğitimin velilerin kararlarına göre yapılmasını istiyoruz. Avrupa’da bu eğitim var, ancak bizim ülkemizde böyle bir şey yok. Bakanlığın bunu yürürlüğe geçirmesini istiyoruz. Türkiye’de çok fazla öğretmen açığı var ve biz bu açığın giderilmesini istiyoruz. 37 bin öğretmen ataması yapıldı ve bu atamanın 3’te 1’i Van’a yapıldı. Bu atamalarla birlik inşallah Van’a daha iyi bir yere gelir.”

 

ŞAKAR: GÜVENLİK SIKINTISI VAR

Bölgede güvenlik sıkıntısının olduğunu söyleyen Şakar, bu sıkıntılardan dolayı öğretmenlerin Van’ı ve özelliklede köyleri tercih etmediğini aktardı. Şakar şöyle devam etti: “Coğrafyamızda güvenlik sıkıntısı çok yaşanıyor. Öğretmenlerimiz bu sıkıntıdan dolayı endişeyle buraya geliyor. Bazı öğretmenler kurumlar arası geçişten cayarak Van’a gelmek istemiyor. Bunun yanı sıra öğretmenler köylerdense merkezden çalışmak istiyorlar. Güvenlik tedbirlerinin bu anlamda alınması gerekiyor. Öğretmenleri rahat bir kafayla okula gitmesi gerekiyor. Öğretmen eğer ki okula gittiği zaman tedirginse o öğretmenin kafası da boş olur ve kendini derslere veremez hale gelir. Tedirginlikle öğrenciye bir şey veremezsiniz. Temennimiz odur ki coğrafyamıza barışın, kardeşliğin, özgürlüğün ve güzelliğin gelmesidir.”

 

“EK DERSLERDE BİR İYİLEŞTİRME OLMADI”

Sendika olarak ek derslere iyileştirme yapılması gerektiğini ifade eden Şakar, “Fakat öğretmenlerin 2006’dan bugüne kadar yani 9 yıllık süre içinde ek derslerde bir iyileştirme olmadı. Bu iyileştirmenin de olmasını beklerdik. İnşallah buda alınacak kararlar doğrultusunda bu derslerde iyileştirilmeye gidilir. Hafta sonu kurslarının ücretleri 18 TL’dir. Biz demiyoruz illa ki 18 TL olsun, 15 TL olsun. Bunun yanı sıra ayrıca öğretmenlerin bu bölgede daha fazla kalmaları için bölge tazminatının gelmesi gerekiyor. Eğer ki buraya bölge tazminatı gelirse, öğretmenler burada belli yıllarda kalırlar ama bölge tazminatı olmadığı zaman öğretmen burada 1 yıl kaldıktan sonra buradan gidiyorlar. Buda bu coğrafyada öğretmen eksikliğine neden oluyor. Eğitim huzur, güvenlik ve riskli bölgelerde tazminat istiyor.” Dedi.

 

ŞAKAR: ENGELLERİN KALKMASI GEREKİYOR

Anadilde eğitim için engellerin kaldırılması gerektiği vurgulayan Şakar son olarak şunları kaydetti: “Boykot ana dilde eğitim için yapılan bir boykottur. Bu anlamda anayasada birçok maddesinin değişmesini istiyoruz. Yeni bir anayasa istiyoruz. Bu anlamda ana dilde eğitimin önündeki engellerin kalkmasını istiyoruz. İnsanlar istediği dilde eğitim almaları gerekiyor. Özel okullarda bu eğitim veriliyor, diğer okullarda da anadilde eğitimin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Ben bu sabah çoğu okulu gezdim ama öğrencilerin çoğu okulla geliyor. Tam olarak bilmiyorum ama çok az sayıda öğrenci okula gelmiyor. Onların da belki de mazereti var. Boykot ne olur çocukların 1 hafta boyunca eğitimine engel olur. Biz bu anlamda ana dilde eğitimin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz.”

 

EĞİTİMCİLER DE GÜVENLİK DİYOR

Son olarak görüşlerini paylaşan Van Aktif-Eğitim Sendikası İl Temsilcisi Şevket Gengörü ise; “Öncelikler 2015-2016 eğitim ve öğretim yılının başta ülkemiz olmak üzere eğitim camiamızın neferleri olan öğretmen ve öğrencilerimize, anne babalara ve eğitim emekçilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. 14 Haziran tarihinde başlaması gereken yeni eğitim ve öğretim yılı, eğitim tarihimizde belki de bir ilk olan “turizm” mazeret gösterilerek, kurban bayramı tatilinin de araya girmesiyle iki haftalık bir gecikmeyle başladı. 7 Haziran seçimlerinin ardından ülkemizde yeniden başlayan şiddet olaylarıyla birlikte eğitim camiasının önemli sıkıntılarından bir tanesi de okulların, öğretmen ve öğrencilerin güvenliğinin sağlanması noktasında duyulan kaygılardır. Konuyla ilgili olarak Aktif Eğitimciler Sendikası 5 Eylül 2015 tarihinde bizzat genel başkanımız Sayın Osman Bahçe’nin sorunları ve çözüm önerilerini madde madde sıraladığı bir basın açıklaması yapmış, yaşanan ve yaşanması muhtemel sıkıntılara dikkat çekerek yetkilileri uyarmıştır.” Şeklinde konuştu.

 

SIKINTILAR BİTMİYOR…

Güvenlik sorunlarının yanı sıra yeni eğitim ve öğretim yılı pek çok kronik sorunun da herhangi bir şekilde çözülmediğine değinen Gengörü açıklamasını şöyle sürdürdü; “Bu sorunların çözülmesi yolunda herhangi bir gayretin görülmediği bir ortamda başlamaktadır. Okul ve derslik sayısının yetersizliği, taşımalı eğitimin artarak devam etmesi ve taşımalı eğitimde okumak zorunda kalan öğrencilerin yaşadığı sıkıntılar ve yollarda yaşamaları muhtemel sıkıntılar. Okullardaki altyapı ve fiziki kapasite yetersizlikleri, sürekli yapılan müdahalelerle eğitim sisteminin değişmesi, devlet okullarında istenen başarının bir türlü yakalanamaması, ilimiz özelinde, okullarımızın Türkiye geneli başarı sıralamasında son sıralardan bir türlü kurtulamaması ilk akla gelen sorunlardır. Yukarıda sayılan sorunlar yumağının gölgesinde başlayan 2015-2016 eğitim ve öğretim yılının eğitim camiasının sorunlarının çözüldüğü, eğitimcilerin sadece öğrencilerinin başarısına odaklanmasına imkân veren, ilimiz ve ülkemizin başarı merdivenlerini hızla tırmandığı bir yıl olmasını temenni ediyor, tüm eğitim camiamıza mutlu ve başarılı bir eğitim yılı diliyorum.

 

 

ANADİLDE EĞİTİM İÇİN AÇIKLAMA YAPILDI

2015-2016 Eğitim-Öğretim yılının başlaması nedeniyle Kürt illerinde okulların boykot edilmesine ilişkin Van’da yapılan açıklamada Kürt dili üzerinde ki asimilasyon politikalarına dikkat çekilerek, anadilde eğitimin önündeki engellerin kaldırılması istendi. Fegiyê Teyran parkında yapılan açıklamaya; DBP Van İl Eş Başkanları Hamiyet Şahin, Munir Aras, HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, HDP Van Milletvekilleri Âdem Geweri, Remzi Özgökçe, HDP Van Milletvekili adayları Bedia Özgökçe, Lokman Ergün,  Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Hatice Çoban, İlçe Belediye Eş Başkanları,  HDP-DBP İl ve İlçe Örgütleri, STÖ temsilcileri ve halk katıldı.

 

VAN'DA BOYKOTA UYULMADI

Ana dilde eğitim için yapılan okul boykotu çağrısına uyulmadı. İki hafta önce molotoflu saldırıda yakılan Vali Ali Cevdetbey İlkokulu ve Ortaokulu ise tadilat nedeniyle eğitime başlayamadı. Van'da okulların boykot edilmesi için alınan karara, sadece kenar mahallelerde kısmen uyuldu. Van'da geçen yıl yüzde 50 düzeylerinde olan boykota, bu yıl Van'ın bazı okullarında hemen hemen uyulmazken, kenar mahallelerdeki bazı okulların sınıfları ise kısmen boş kaldı. Van'a 5 kilometre uzaklıktaki İpekyolu İlçesi'ne bağlı Bostaniçi Mahallesi'nde bulunan Vali Ali Cevdetbey İlkokulu ve Ortaokulu ise 17 Eylül'de molotoflarla yapılan saldırılar yüzünden eğitime ara vermek zorunda kaldı. Molotofkokteyli ve taşlarla yapılan saldırıda büyük zarar gören okulda başlatılan tadilat çalışmalarının devam ettiği, çalışmaların en kısa zamanda bitirileceği belirtildi.

 

SERVİS ÜCRETLERİ BELİRLENDİ

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)Ağustos-Eylül ayı kurul gündem toplantısını gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen kurul toplantısında öğrenci servislerinin ücretleriyle ilgili kararlar alındı. Gündem maddelerinin bazıları onaylanırken, bazıları da alt komisyonlara havale edildi. Toplantının başkanlığını UKOME Başkanı ve Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sedat Töre yaparken, toplantıya Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Öner Yiğit, Van Şoförler ve Otomobilciler Odası üyeleri, emniyet, jandarma, trafik, karayolları, devlet demir yolları, deniz yolları ve kurul üyeleri katıldı. Kurul toplantısında 9 gündem maddesi ve 6 ek gündem maddesi görüşüldü. Görüşülen gündem maddelerinden olan S plakalı okul servis araçlarının ücretlerinin belirlenmesi kurulda tartışılarak karara bağlandı. Servis ücretlerinin belirlenmesiyle beraber velilerin öğrencilerini S plakalı okul servisleri dışında başka araçlara bindirmemeleri uyarısı yapılarak, aksi taktirde velilere ceza uygulanacağı belirtildi.

 

S plakalı okul servis araçlarının kilometre bazında ücretlendirilmesi şu şekilde belirlendi:

Van merkezde bulunan lise ve dengi okullara: 120 TL

Van merkez öğrencinin biniş noktasından -Van merkez özel okullara: 120 TL

Van merkezden -Edremit Hürriyet Özel Okulu ve liselere: 170 TL

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinden -Van merkez okullarına ve liselere: 160 TL

Kalecik TOKİ, Memursen TOKİ, Kevenli TOKİ’den -Van merkeze: 140 TL

Van merkezden -Sağlık Lisesi, Serhat Koleji, Bahçeşehir Özel Okulu:130TL

Memursen TOKİ’den -Edremit Lisesi ve Hürriyet Koleji: 150 TL

Kevenli TOKİ Bostaniçi’nden-Serhat Koleji, Bahçeşehir ve Filo İlköğretim Okulu: 150 TL

Edremit TOKİ'den-Turgut Özal Lisesi, Kalecik Meslek Lisesi: 190 TL

Kevenli TOKİ Bostaniçi’nden -Van merkez ilköğretim okulları ve liselere: 140 TL

Van merkezden anaokulu ve kreşlere: 130 TL

Van Yüzüncü Yıl kampustan -Edremit Hürriyet Koleji ve devlet okullarına: 200 TL

7 kilometreyi aşan her kilometre için fark 2 TL

Normal ders günü dışında yapılan 6.gün ek servis taşımasında taşınacak öğrenciden ek ücret servisi olarak 5TL ücret eklenecek.

 

VAN’DA İLK DERS ZİLİ ÇALDI

Van’da, 2015-2016 eğitim öğretim yılı için ders zili çaldı. Eğitim öğretim yılının açılışı nedeniyle valilik bahçesindeki Atatürk Anıtı’na Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri tarafından çelenk sunulmasıyla başlayan program, daha sonra Güzin Dinçkök İlkokulu’nda devam etti. Programa Van Valisi İbrahim Taşyapan, Müsteşar Yardımcısı Ahmet Emre Bilgili, Akkök Holding Mali İşler Müdürü Ayberk Büyükbayram, Tuşba Belediye Başkanı Feviz Özgökçe, İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, kurum müdürleri ile öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda halkoyunu gösterisi sergilendi, şiirler okundu. Öğrenciler ve öğretmenler adına yapılan konuşmaların ardından bir grup 4. sınıf öğrencisi, okula yeni başlayan 1. sınıf öğrencilerine ‘okula hoş geldiniz’ diyerek çiçek sundu.

 

KIREKİN: HUZUR ORTAMINA İHTİYACIMIZ VAR

İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, Akkök Holding Mali İşler Müdürü Ayberk Büyükbayram’ın kısa konuşmalarının ardından kürsüye çıkan Müsteşar Yardımcısı Ahmet Emre Bilgili, Van’ın; bölgenin eğitim merkezi olmasını istediklerini belirterek, bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı’nın her konuda destek veremeye hazır olduğunu söyledi. Van’ın eğitim merkezi olabilmesi için özellikle Vanlıların desteğine ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Bilgili, “Bakanlığımız, Van’ın eğitim merkezi olmasını çok istiyor. Çünkü Van’ın tarihi, geçmişi ve stratejik konumu bunu gerektiriyor. Biz bütün planlarımızı buna göre yapıyoruz. Van’dan çok başarılı öğrenciler çıksın istiyoruz. Bunun için üç şart gerekiyor. Birincisi fiziki olarak donanımlarınız, binalarınız, okullarınız iyi olacak. İkincisi öğretmenleriniz yeterli ve kaliteli olacak. Üçüncüsü ise özellik velilerimizin desteğine ihtiyacımız var. Van’ın sivil toplum kuruluşlarının desteğine ihtiyacımız var. Barışa, refaha ve huzur ortamına ihtiyacımız var. Bunu da ancak Van sağlayabilir. Eğer Van bize bu ortamı sağlayabilirse; bizim fedakâr öğretmenlerimiz ve devletimizin desteği ile gerçekten bu bölge eğitim merkezi olabilir. Onun için bütün Van’ın, STK’ların desteğine ihtiyacımız var. Eğitim, mutlaka huzurlu ve güvenli bir ortam ister. Öğretmenlerimizin çok başarılı olmaları, başarılarını üst noktalara çıkartmaları için kendilerini her açıdan güvenli bir ortam gerekir. Bizde bunun, bu eğitim yılında sağlanacağına inanıyoruz. Bu duygularla yeni eğitim öğretim yılının ilimize ve ülkemize hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

 

TAŞYAPAN: EĞİTİM İNSANİ BİR FAALİYETTİR

Vali İbrahim Taşyapan da, okulların boykot edilmesi konusunda gazetecilere bir açıklamada bulunarak, Van’da 330 bin öğrenci ile 15 bin 500 öğretmenin bugün okullara başladığını söyledi. Taşyapan, “İnsan eğitilebilir tek varlıktır. Dolayısıyla eğitim insani bir faaliyettir. Eğitim ve öğretimin ertelenmeye tahammülü yoktur. Bizim gayemiz çocuklarımızı en iyi şekilde eğitmek ve geleceğe hazırlamaktır. Onun dışındaki argümanları biz dilimize dahi almak istemeyiz. Onların eğitim ve öğretimle alakası yok. Onlar bizim değerlendirmelerimize konu olacak kadar da ehemmiyetli şeyler değildir. Gayemiz, çocuklarımızı en iyi şekilde eğitmek, dünyayla yarışacak bir hale getirmek ve insan yapan değerleri onlara aşılamaktır. İnşallah çocuklarımızı en iyi şekilde eğiterek, devletimizin imkânları ile onları geleceğe hazırlayacağız ve ülkemizin gelecekteki en önemli temelleri olacaktır. Bir yılı bir daha tekrarlama şansımız yok. Her yıl, her saat değerlidir. Onun için bu tür şeylere kapılacak olursak sadece geride kalırız, başka bir şey kazanamayız” şeklinde konuştu. Plaket sunulması ve okul açılışının ardından protokol, sınıfları gezerek öğrencilerle sohbet etti. Öğrencilere yeni yıl kitaplarını dağıtan protokol daha sonra okuldan ayrıldı.

 

Öğrenciler ise, yeniden arkadaşlarına ve öğretmenlerine kavuşmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, yeni okulun açılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. 


ŞEHRİVAN EĞİTİM: MERAL YILDIZ / ÖZEL

Editör: TE Bilisim