TEOG'un yerine getirilen Liselere Giriş Sistemi'nin detayları gün geçtikçe ortaya çıkıyor ve tartışmalı noktalar da netleşiyor. Daha önce sınavda 60 soru olacağı öğrenilmişti ancak son gelen bilgilere göre sınavdaki soru sayısı 80 olarak kararlaştırıldı. Bu sene ilk kez gerçekleştirilecek sınava girecek öğrenciler sadece 8. sınıf konularından sorumlu tutulacak 6 ve 7. sınıf konularına geçiş ise kademeli olarak sağlanacak. Ayrıca üniversiteye giriş sınavında olduğu gibi 3 yanlış 1 doğruyu götürecek. Bakanlık, sözel-sayısal olmak üzere iki bölümden oluşacak sınavın soru sayıları ve sürelerine kamuoyundan gelen görüşler doğrultusunda son şeklini verecek. Buna göre, merkezi sınavın, 60 soru ve 90 dakika süreli tek oturumlu ya da 80 soru ve 120 dakika süreli iki oturumlu olması alternatifleri üzerinde duruluyor. Ülke genelinde belirlediğimiz farklı illerdeki sınırlı sayıdaki okulumuza sadece isteyen 8. sınıf öğrencilerimizin girebileceği bir sınav hazırladık, isteğe bağlı. 600 gibi bir rakamdan bahsediyoruz. Bu liselerin ismini ve sayısını mayıs ayı gibi açıklayacağız. Yeni sistemin temel felsefesi sınava girmek isteğe bağlı. Velilerimiz çocuklarını bu sınava ister yönlendirir isterse de yönlendirmez. Bir liseye yerleşmek için bu sınava girmek zorunlu değildir. Mevcut TEOG'da mutlaka sınava girmek zorundaydınız. Sınav mecburiyeti ortadan kalktı. Sadece nitelikli okulları hedefleyenler sınava girebilecek.

 

TEOG yerine MYS mi geliyor 2018 Liselere geçiş sınavı nasıl olacak? TEOG’un yerine hangi sistem gelecek? Liseye giriş sınavı açık uçlu sorular nasıl olacak? Soruların yanıtları merak edilirken yeni gelişmeler gelmeye devam ediyor. Liseye geçişte kaldırılan TEOG yerine getirilecek sistem, 47 gün sonra belli oluyor. Milli eğitim Bakanı İsmet Yılmaz 1 milyon 200 bin öğrenciyi kapsayan TEOG'un yerine getirilen yeni liseye geçiş sistemi açıkladı. Öğrencilerin yüzde 90'nın evlerine en yakın okula, yüzde 10'luk kısmının ise haziran ayında yapılacak sınavla bir liseye yerleştirileceğini duyuran Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz,  yeni sisteme ilişkin şu ifadeleri kullandı:

 

YENİ SINAV SİSTEMİ MYS NEDİR?

 

Yeni sistem tamamlandı. Yeni sistemde sınava girmek isteğe bağlı. Sınav mecburiyeti kaldırıldı. Mevcut sistem TEOG bugüne kadar gelenler arasında en iyi sistemdi. Neden değişti? Bu bir ihtiyaçtan kaynaklandı. Bu sınavın okul dışı kaynaklara öğrencileri yönlendirdiği şeklinde algı vardı. Demek ki sistem okul dışı kaynaklara yönelmeyi artırmış olabilir. Bu algıyı düzeltmemiz gerekiyordu. Ortaokullarda TEOG'a katılmak için ilave bir devamsızlık olduğu ortaya çıktı.

 

ÖZEL OKULLARIN PUANLARINI CÖMERT VERDİĞİ İFADE EDİLİYOR ALGISI VARDI

 

Özel okulların puanlarını cömert verdiği ifade ediliyor algısı vardı. Bazen de bir puanla evinin yanındaki okula gidemiyor. Bizler gelen şikayetleri dikkate almak zorundayız. Herkes bu eksiklerde mutabık. Evi yakın olana imtiyaz tanınır diye bir şey yoktu. Sınav 8. sınıfta başlıyordu ama çocuklar 6. sınıftan itibaren bir yarışa giriyordu. Bu sıkıntıları ortadan kaldırmak için stresi kaldıracak basit, kolay ve anlaşılır bir sistem getirelim dedik.

 

MAHALLİ YERLEŞTİRME SİSTEMİ İLE ÖĞRENCİMİZ ADRESİNE EN YAKIN OKULUNA YERLEŞTİRİLECEK

 

Eğitim bölgesi ve sınavsız mahalli yerleştirme sistemini getirdik. Bu sistemde veli ve öğrencimiz adresine en yakın okuluna yerleştirilecek.

 

BAŞVURUDA ÖĞRENCİNİN KARŞISINA 5 OKUL ÇIKACAK, TERCİH YAPACAK

 

Başvuruda öğrencinin karşısına 5 okul çıkacak, tercih yapacak. Hiçbir öğrencimizi istemediği başka bir okul türüne yerleştirmeyeceğiz. Öğrencinin ve velinin tercihi esas olacak.

 

YENİ SİSTEMLE VELİLER, ÇOCUKLARINI ORTAOKULA KAYDETTİRDİĞİ ANDA HANGİ LİSEYE GİDECEĞİNİ BİLECEK

 

Yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrencimiz var. Yeni sistemle veliler, çocuklarını ortaokula kaydettirdiği anda hangi liseye gideceğini bilecek. Ortaokul ile lise arasındaki bağı kurmuş oluyoruz. Tercihe bağlı ve adrese en yakın okula yerleştirme olacağı için bu yaştaki çocukların üzerindeki sınav baskısı da kalkmış olacak. Yüzde 90'ın üzerindeki öğrenci için geçerli. Bu yolla öğrenciler sosyal, sportif etkinlikler içinde vakit bulabilecekler.

 

AKADEMİK ÇEŞİTLİLİK SAĞLANACAK

 

Adres bölgelerindeki liselere farklı akademik düzeylerde farklı ilgi ve birikimlerdeki öğrenci gelecek. Akademik çeşitlilik sağlanacak bu okulun başarı seviyesini yükseltecek. Bundan sonra göreceğiz ki her okul başarılı her öğrenci de başarılı olacaktır. Sınıftaki başarılı öğrenci bir çok öğrenciyi de sürükleyecektir. 

 

ESAS GAYEMİZ SINAVSIZ LİSELERE GEÇİŞİ SAĞLAYABİLMEKTİR

 

Esas gayemiz sınavsız liselere geçişi sağlayabilmektir. Bunun için ne yapmak lazım? Bizim bütün liselerimizi fen lisesi ayarına, sosyal bilimler ayarına ve proje okulları ayarına çıkarmamız lazım. Bu yolda gerçekten çok büyük mesafe kat ettik, bunu gururla söyleyebilirim. Okullarımızın kalitesini artırdığımızda sınavsız geçişi sağlayacağız.

 

SADECE İSTEYEN 8. SINIF ÖĞRENCİLERİMİZİN GİREBİLECEĞİ BİR SINAV

 

Ülke genelinde belirlediğimiz farklı illerdeki sınırlı sayıdaki okulumuza sadece isteyen 8. sınıf öğrencilerimizin girebileceği bir sınav hazırladık, isteğe bağlı. 600 gibi bir rakamdan bahsediyoruz. Bu liselerin ismini ve sayısını mayıs ayı gibi açıklayacağız. Yeni sistemin temel felsefesi sınava girmek isteğe bağlı. Velilerimiz çocuklarını bu sınava ister yönlendirir isterse de yönlendirmez. Bir liseye yerleşmek için bu sınava girmek zorunlu değildir. Mevcut TEOG'da mutlaka sınava girmek zorundaydınız. Sınav mecburiyeti ortadan kalktı. Sadece nitelikli okulları hedefleyenler sınava girebilecek.

 

SINAVI, HAZİRAN AYININ İLK HAFTA SONUNDA YAPACAĞIZ

 

Soruları biz hazırlıyoruz. Sınavların hepsi bulunduğu illerde yapılacak. Öğrenci kendi okulunda, sınıfında sınava girecek. Yerelde yapılacak. Bütün sorular merkezden bakanlığımızca hazırlanacak. Bu sınavı, Haziran ayının ilk hafta sonunda yapacağız.

 

SINAV İKİ BÖLÜM, TEK OTURUMDAN OLUŞACAK

 

Sınav sonuçlarını da kısa süre içerisinde yani Haziran ayı içerisinde ilan edeceğiz. Sınav çoktan seçmeli soruların yer aldığı, sözel ve sayısal olmak üzere iki bölüm ve tek oturumdan oluşacak. Temel dersleri içerecek.

 

TOPLAM 60 SORU SORULACAK 90 DAKİKA SÜRE VERİLECEK

 

Toplam 60 soru olacak ve 90 dakikalık bir süre verilecek. Sınavı 8'nci sınıf müfredatı ağırlıklı olmak üzere 6, 7. ve 8. sınıf ders müfredatına ve müfredatla amaçladığımız kazanımlara, ders kitaplarımıza uygun şekilde yapacağız. Bu sınava girenler için de 5 tercih veriyoruz. Okulların kontenjanı dolduğunda okul başarı puanı esas alınacak. Gerek bizim liselere kayıt sisteminde gerekse Yükseköğretim Kurulu'nun liselerden üniversitelere geçiş sisteminde yaptığı değişikliklerin bütün amacı 21. yüzyılı Türkiye'nin yüzyılı yapmaktır.

 

BEŞ TERCİH, BULUNDUĞU YERE EN YAKIN BİR TERCİHTİR

 

Sınavla öğrenci alan orta öğretim kurumlarına yerleşme amacıyla sınava giren öğrencilerimize beş tercih sunacağız. Beş tercih, bulunduğu yere en yakın bir tercihtir. Bir de bu sınava girenler için de beş tercih veriyoruz. Ancak gerek bu sınava girenler, gerekse de adrese yakın olarak kaydedilecek öğrencilerin duyurusunu aynı anda yapacağız ve merkezi olarak yerleştireceğiz.

 

VELİNİN TERCİHİNİN DIŞINDA ÖĞRENCİMİZİ HERHANGİ BİR OKULA GÖNDERMEYECEĞİZ

 

Velinin tercihinin dışında öğrencimizi herhangi bir okula göndermeyeceğiz. Biz, eğitim bölgelerini oluştururken, o şekilde oluşturacağız ki velimizin istediği meslek lisesi de olsun, velimizin istediği Anadolu lisesi de olsun, velimizin istediği imam hatip lisesi de olsun. Dolayısıyla bu eğitim bölgesi oluşturması bu sorunu ortadan kaldıracak. Ortaokul ile liseyi eşleştireceğiz. Birbirine denk olacak.

 

VELİNİN TERCİHİNE BAĞLI SERBEST KAYIT SİTEMİ

 

Liselere kayıt sistemi velinin tercihine bağlı serbest kayıt sitemi. Diyelim ki bir okula 100 tane ola ki taşınma ile beraber, bir okulun çevresine geldi orda da okul başarı puanını esas alarak yerleştirme yapacağız.

 

YABANCI EĞİTİM KURUMLARI İSTERLERSE KENDİ SINAVLARINI YAPABİLECEK

 

Yabancı eğitim kurumları isterlerse kendi sınavlarını yapabilecek. İsterlerse bakanlığın merkezi sonuçlarıyla kayıt da yapabilecek.

 

ÖRNEK SORULARIMIZI YAYINLAYACAĞIZ

 

Örnek sorularımızı yayınlayacağız.  8. sınıf ağırlıkta olmak üzere, 6. 7. ve 8. Sınıftaki müfredatımız çerçevesinde hepsini soracağız."

 

2018 YILINDA 20 BİNE YAKIN ÖĞRETMEN ALACAĞIZ

 

100 bine yakın öğretmen açığımız var. Öğretmen yaş ortalamamız 40 yaşın altında. Genç olan öğretmenin hizmet içi eğitim ihtiyacı da biraz daha fazla deniyor. Buna da dikkat etmek gerekiyor. Biz önümüzdeki yıl 20 bine yakın öğretmen alacağız. Son rakamı Maliye Bakanımız ve Çalışma Bakanımız ile bir araya geleceğiz. 20 bin öğretmen alımı için şubatta duyuru yapacağız. En çok öğretmen açığı İstanbul'da bulunuyor.

 

 

TEOG YERİNE GELEN YENİ SİSTEM NASIL OLACAK?

 

Liseye geçişte kaldırılan TEOG yerine getirilecek sistem, 47 gün sonra belli oluyor. Bu yıl Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi sınavlarına girmeye hazırlanan yaklaşık 1,2 milyon öğrenci ve velilerin endişeli bekleyişi sürerken, konuyla ilgili açıklamayı Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz yapıyor.

 

KONUŞMASINDAN SATIR BAŞLARI:

 

Yeni sistem tamamlandı. Mevcut sistem bu ana kadar gelenlerin en iyisiydi. Bu sınav yarışının okul dışı kaynaklara öğrenciyi yönlendirdiği şeklinde algı var.

 

3 MODEL GERİ ÇEVRİLMİŞTİ

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “TEOG’un kaldırılması lazım” sözlerinden 84 saat sonra, 19 Eylül’de TEOG kaldırılmıştı. Liselere geçişte açık uçlu sorulardan oluşacak bir sınav yapılacağı, hem Başbakan Binali Yıldırım hem de Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından duyurulmuştu. Bu sınava ise yüzde 5 ile yüzde 10 diliminde yer alan öğrencilerin katılacağı, geri kalanların da adrese dayalı olarak liselere yerleştirileceği gündeme gelmişti. Veliler, gözde liselere yerleşmenin mümkün olması için “Taşınalım mı?” sorusunu sıkça sormaya başlamıştı. Daha önce MEB tarafından hazırlanan 3 model, Cumhurbaşkanlığı tarafından “uygun” bulunmayarak geri çevrilmişti.

 

Çocuğu 6. sınıftan itibaren yarışa sokacak değil de, stresi kaldıracak bir sistem getirelim dedik.

 

İŞTE YENİ SİSTEM

 

'Mahalli Yerleştirme Sistemi'ni getirdik. Öğrencimiz adresine en yakın okula yerleştirelecek. Esas şey bu. Bizim biliyorsunuz AK Parti hükümetlerinin programında da var. en iyi okul, eve en yakın okuldur diye sözümüz de var. Peki 2012 yılında 10’ncu kalkınma planı hazırlanıyor. 2014-2018 yıllarını içeren. Deniyor ki eğitimle ilgili bunlar bunlar bunlar yapılsın.

 

Evlatlarımızı kendi tercihlerine alacağız, başvuru esnasında bir ekran önüne gelecek, bu ekrandan 5 tercih yapacak. Gelecek yıldan itibaren uygulanması düşünülen yeni modele göre  6, 7 ve 8’inci sınıflar için il milli eğitim müdürlükleri sınavı organize edecek. İl Milli eğitim müdürlükleri sınav sorularını bakanlığın merkezi soru havuzundan alacak.

 

Öğrencilerin 3 yıl boyunca girdiği tüm sınavların not ortalamaları hesaplanarak aldığı puana göre bir okula yerleştirilecek. Yerleşemeyen öğrenciler evlerine en yakın okullara gönderilecek. Testin yanında açık uçlu sorular da sorulacak olan yeni modele göre açık uçlu soruları 2 öğretmen değerlendirecek. Peki 8. sınıf öğrencileri bu yıl ne yapacak? Yeni Şafak Gazetesinin haberine göre bu yıl öğrencileri geçici bir sistem bekliyor. Geçici uygulama sadece 8’inci sınıf öğrencilerine uygulanacak ve son merkezi sınav olacak. Yerleştirme puanına geçici sınavın puanı yüzde 70, ders başarı notu yüzde 30 etki edecek.

 

Başbakan Binali Yıldırım, Liseye geçiş için yeni sistemi anlattı ve artık açık uçlu soru sorulacağını açıkladı.

 

Başbakan Yıldırım şunları söyledi; "Bugün mezun olanların sayısı ile üniversitelerimizin kontenjan miktarı aynı. Üniversiteye girişin sınav stresinin azaltılması lazım. Çünkü ihtiyaç yok. Mezun olan sayısı da aynı, üniversitelerin sunduğu kontenjan da aynı. Sorun nerede? Herkes 18 Mart'a gitmek isterse o zaman sorun başlıyor. Onun da yolu, 1 sınava kaderi bağlamak yerine, bütün kademelerde öğrencinin kabiliyetine, başarısına göre hazırlanması. Bunu şimdi TEOG'da yapıyoruz.

 

TEOG NEDEN DEĞİŞİYOR

 

TEOG neden değişiyor? TEOG'un ne olduğunu bilmeden konuşuyor, koca koca unvanları var. TEOG 8. sınıfın ilk ve ikinci sömestrdeki sınavın sorumlu tutulmasıdır. Öğrencinin kaderini bir sınava bağlamayalım. Ortaokuldaki öğrencinin liseye hazırlanması lazım. Nereye gidecekse ikinci dört yılda şekillenmesi lazım. Yeni uygulama bunu getiriyor. Sınav kalkıyor. Her yılın yıl sonu başarı ortalaması alınıyor. 5-6-7-8. sınıf. Ayrıca derslerdeki ilgisi ne tarafa gidiyor? Buralar izleniyor, buna belirli bir oranda da katkı yapan yine 8. sınıfta sınav yapılıyor. O sınavın soruları da soru bankasından geliyor. Burada elde edilen sonuç 4 yılın sonucu ile birleştiriliyor bir mezuniyet puanı ortaya çıkıyor, sonuca göre öğrenci yerleştiriliyor.

 

AÇIK UÇLU SORU SORULACAK

 

Sınav test olmayacak, açık uçlu soru sorulacak.

 

ÜNİVERSİTEDE DE SINAVLAR BASİTLEŞTİRİLECEK

 

Üniversitelerde de sınavlar basitleştirilecek. Buna benzer bir şey. Bir sınav olacak tek bir sınav bir müddet daha ama bu da esasında ortaokuldan, liseden gelen başarıyla birleştirilerek bu sınav gerçekleştirilecek. Bu sınav tek başına belirleyici bir sınav olmayacak"

 

SON 15 SENEDE DEĞİŞEN SINAV SİSTEMİ

 

Türkiye’deki liselere geçiş sistemi son 15 senede sürekli değişikliklere uğradı. Sekiz yıllık kesintisiz eğitim uygulamasının başlamasıyla Anadolu liselerinin ortaokul kısımları kapatıldı, Anadolu liseleri hazırlık ve üç yıllık lise eğitimi vermeye başladı. Yeni düzenlemeyle öğrenciler, 8’inci sınıftan itibaren Anadolu liselerine yerleşmek için sınava girmeye başladı. Sınavın adı liselere geçiş sınavı (LGS) olarak değiştirildi. 2004 yılına kadar devam eden sistem, bu tarihten itibaren Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) olarak isimlendirildi. OKS ise 2008’de kaldırıldı. OKS yerine 6 ve 7. sınıflarda yılsonunda merkezi olarak yapılan Seviye Belirleme Sınavları (SBS) sistemi getirildi. 2009’da ise SBS sadece 8. sınıf öğrencilerine yönelik yapılmaya başlandı. 2012’de SBS aşamalı olarak kaldırıldı; 2013’te SBS son kez yapıldı. 2013-2014 eğitim-öğretim yılından itibaren ise TEOG sistemi getirildi. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilisim