ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ - HAMİT KARAKUŞ- AK Parti Van Milletvekillerinin geçtiğimiz haftalarda yaptığı ziyaretin ardından Van’a çıkarma yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Van halkının beklediği haberi verdi. Kentin Çevre Yolu gibi bir çok sorununu göreve başladıktan sonra da kendisine iletilen Bakan Kurum, Van’da yaptığı görüşmelerden sonra Çevre Yolu için umut veren açıklamayı yaptı. 2010’dan bu yana bitmeyen Çevre Yolu konusunda konuşan Bakan, “Van çevre yolu 2010 yılından beri süre gelen bir süreç yaklaşık olarak 6 bin hektarlık alanı içeriyor. Bu 6 bin hektarlık alanı da 3 etap halinde burada ki uygulamaları yapacağız. Yılsonuna kadar burada ki bütün uygulamalar inşallah bitmiş olacak.” Dedi. Bu açıklama ile kısa sürede bitmesi beklenen Çevre Yolu ile birlikte diğer projelerle ilgili de konuşan Bakan Kurum, Van Kent Meydanı ile ilgili incelemelerde bulunup bu projenin detaylarını da paylaştı. Van’a Millet Bahçesi müjdesini de veren Kurum, bu bahçe için Toprak Kale eteğinde bulunan devasa alanı işaret ederken burada teleferik ve benzeri çalışmalar ile donatılacak bir çalışmadan da söz etti. Van Gölü’nin temizlenmesi, imar barışı, yeni sanayi alanları ve şehrin imarındaki değişiklikler gibi önemli konularda bilgiler paylaştı.

 

Hafta sonu Van’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentte bir dizi programlara katıldı. Cuma gecesi Van’a glene Bakan Kurum kahvaltı programının ardından hızlı bir ziyaret turuna başlarken, kente dair beklenen açıklamayı Van Valiliği’ndeki toplantıda yaptı. Valilik ziyaretinin ardından bir basın açıklaması yapan Kurum merak edilen bir çok konuya dair değerlendirmelerde bulundu.

 

 

 

“VAN HÜKÜMETİMİZ İÇİN ÇOK ÖNEM ARZ EDİYOR”

 

İlk olarak kentte yapılan önemli çalışmalardan söz eden Kurum, Van’ın depremlerden ve terörden çok çektiğini ifade etti. Bakan Kurum, “Çok büyük acılar çekti. Ama bugün görüyoruz ki, ne depremin ne terörün şehirde hiçbir izi kalmadı. Van, Türkiye’de 5. büyük şehir olması hasebiyle de bizim için, hükümetimiz için çok önem arz ediyor. Bölge için çok büyük önem arz ediyor. Biz ne depremin ne terörün izlerini burada bırakmadık. Sayın Valimiz, kayyum eliyle şehre, ilçelerine, belediyelerine hizmet etti. Vekillerimiz bu nokta da şehrin ve bölgenin ihtiyaçları Ankara nezdinde, bölge nezdinde takip ediyorlar. Biz de bugün bakanlık olarak burada yapılması gerekenleri diğer illerde yaptığımız gibi yine burada da toplantı ve istişarelerde bulunduk. Ve sahada yapılması gerekenleri kararlarını hep birlikte aldık. En yakın zamanda da uygulamalarını birlikte yapıyor olacağız.” Şeklinde konuştu

 

 

 

“VAN ADETA YENİDEN İNŞA EDİLDİ”

 

Toplu Konut İdaresi Başkanlığıyla birlikte Van'da yaklaşık olarak 3 milyar 700 milyon liralık yatırım yaptıklarını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Van adeta yeniden inşa edildi. Şuan vatandaşlarımız, tabi bunların sosyal donatıları, camileri, yeşil alanları, okulları hepsi içinde tamamlandı. Yaklaşık 30 bin konut burada 120 bin vatandaşımızın hizmetine sunuldu. Deprem de gördükleri hasarları bir şekilde TOKİ eli giderek yaşamlarını kalitelerini daha da yukarıya çekmek adına devletimiz burada büyük hizmetler yaptı. Aynı şekilde İLBANK Genel Müdürlüğümüzce, şehirdeki tüm alt yapı, su ve kanalizasyon işlerine ait yaklaşık 500 milyon lira harcama yapıldı. Devam eden yaklaşık olarak 400 milyon liralık yatırımız İller Bankası Müdürlüğünce de devam ediyor. Bunun dışında da tabi ki kentsel dönüşüm, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü bünyesinde de birçok projemiz Van ilimizde devam ediyor. Buna ilişkin belediyelerin ihtiyaç duyduğu araç-gereçler, çevre yollarına ilişkin yürüme yolları, atık su arıtma tesisleri bunlara ilişkin tüm destekleri yine Çevre Şehircilik Bakanlığı olarak verdik ve vermeye de devam edeceğiz.”

 

 

ÇEVRE YOLU İLE İLGİLİ İMAR SORUNU YILSONUNDA TAMAM

 

Van'da yapılan toplantıda çok önemli kararlar aldıklarını ifade eden Kurum, “Van çevre yolu 2010 yılından beri süre gelen bir süreç yaklaşık olarak 6 bin hektarlık alanı içeriyor. Bu 6 bin hektarlık alanı da 3 etap halinde burada ki uygulamaları yapacağız. Yılsonuna kadar burda ki bütün uygulamalar inşallah bitmiş olacak. Karayolları Genel Müdürlüğümüzce, Ulaştırma Bakanlığımızca ihale edilmiş çevre yolu imalatın önünü açmış ve çevre yolunun inşallah en kısa zaman da Van’a kavuşması noktasındaki önündeki bütün problemleri aşmış olacağız. Çevre yolu ile ilgili imar ile ilgili tüm sorunlar yılsonuna kadar hal edilmiş olacak.”

 

 

KURUM: BAKANLIK OLARAK HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ

 

Erciş’te 149 hektarlık alanda kentsel dönüşüm çalışması yaptıklarının altını çizen Kurum, “Bunun 4 hektarlık alanında Toplu Konut İdaremiz imalatlarını 400 küsur iş yeri ilgili imalatları tamamlama aşamasında. Yılsonuna kadar buraları tamamlayıp, yine vatandaşımızın hizmetine sunacağız. 34 hektarlık alanda da yine yılsonuna kadar imar planlarını yapıp netleştirip vatandaşımızın tapusunun üstünde şerhlerinin kaldırılmasına müteakip yine dönüşümün önünü açacağız. Vatandaşımız bu noktada kendisi yine kayyumumuz, belediyemiz, valiliğimiz işbirliği içerisinde kendi dönüşümünü yapabilecek. Bu noktada Bakanlık olarak her türlü teknik desteği veriyor olacağız.” 

 

 

 

DÖNÜŞÜM BELEDİYE ELİYLE YAPILACAK

 

Kurum, “Tuşba Akköprü Mahallemizdeki 140 konutluk dönüşümün belediyemiz eliyle yapılması ve Bakanlığımızın da buraya destek vermesi noktasında karara vardık. Buranın da dönüşümü 140 konutun dönüşümü hızlı bir şekilde yapılacak. Bakanlığımız bu konuya destek olacak.” Dedi.

 

 

 

İHALE 26 EKİM’DE YAPILACAK

 

Katı Atık Entegre Tesisi ihalesi valilik tarafından yapıldığı vurgusu yapan Kurum, “Bu önümüzdeki 26 Ekim de buna ilişkin ihalesi yeniden gerçekleştireceğiz. İnşallah Van 150 milyon değerinde bir Katı Atık Üretme Tesisine kavuşuyor olacak. Ve artık katı atıklarımız vahşi olarak değil, bir tesiste depolanacak. Buradan da belediyemiz enerji üretecek, enerji üretiminde de yine belediyemize pay sağlanıyor olacak.”

 

 

 

VAN’A ‘MİLLET BAHÇESİ’ MÜJDESİ

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz dönemde açıkladığı ‘Millet Bahçesi’ projesine de değinen Kurum, şöyle konuştu: “Van 5’inci büyük şehrimiz. ‘Millet Bahçesi’ ihtiyacı olduğunu hem vekillerimiz, hem valimiz bize illetiler bu noktada Van biran önce millet bahçesine kavuşsun diye 18 dönümlük şehir merkezinde park olarak kullanılan Milli Savunmadan geçen alanı Toplu Konut İdaresindeki mülkiyeti alanı yine İl Özel İdaresi tarafından, YİKOP tarafından belediyece imalatları yapılıp halkın kullanımına açılacak. Toprak Kale, Akköprü Mahallesi’nde 100 bin metre karelik alanda valiliğimiz birlikte bakanlığımız, bir proje geliştirecek. Projeyi yılsonuna kadar tamamlayıp inşallah Van’ın güzel bir millet bahçesi kazanma noktasında imalatlara da en yakın zamanda başlayacağız. Bu etaplar halinde olacak. Bu alan yaklaşık 1 milyon metre kare alan, 100 bin metre karesini bu yıl içerisinde başlayıp etaplar halinde de Van’da 1 milyon metre karelik içinde belki teleferiğin, dinlenme alanların, sosyal donatı alanlarının, yürüyüş yollarının, bisiklet yollarının olduğu bir proje olarak bölgeye hitap edecek bir proje olması noktasında valiliğimiz, bakanlığımız işbirliği içerisinde çalışıyor olacak.” İfadelerinde bulundu.

 

 

 

KENT MEYDANI YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ İLE YAPILACAK

 

İpekyolu ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesi için de 24 bin metrekarelik meydan projeleri olduğunu belirten Kurum, “Meydan’ın altında bin araçlık otoparkımız var. Bu projeyi valiliğimiz hızlandıracak. Yılsonuna kadar burada imalatları başlama noktasında gerekli kararları alıp buranın da imalatlarına sayın valimiz başlıyor olacak. Burada şehir meydanında bin araçlık yap-işlet devret modeli ile ihale ettiği, insanların araçlarını modern bir şekilde yerin altına park ettiği ve şehrin 24 bin metre kare bir meydana kavuştuğu çok örnek, çok güzel bir proje olacak.”

 

 

 

KATI ATIK SU ARITMA TESİSİ 2020 YILINDA TAMAMLANACAK

 

Van katı atık su arıtma tesisinin olmadığını ve mevcut katık atık arıtma tesisinin yetersiz olduğunu ifade eden Kurum, “Van Gölü’ne bir takım deşarjlar hala sürüyor. Bu noktada atık su arıtma tesisi ihalemizi yaptık. 2020 yılına kadar tamamlayıp, 2046 yılına kadar Van’a yetecek bir atık su arıtma tesisi inşa ediliyor olacak. Bu arıtma tesisi ile birlikte biz İller Bankası Genel Müdürlüğümüze talimat verdik. Van Gölü çevresi etrafında ne kadar belediye ilçe, köy, mahalle varsa bunlar hepsi atık su arıtma tesisine 2023 yılına kadar kavuşacak. Van’ın etrafında mavi bayraklı plaj sayısını arttırmak ve bir damla suyu Van Gölü’ne atmayacak şekilde tesislerimizi inşa etme noktasında hedefler verdik. Bu hedefleri de valiliğimiz, genel müdürlüğümüz bölge vekillerimiz ile birlikte takipçisi olacağız.”

 

VAN’DA İMAR BARIŞINA 6 BİN BAŞVURU

 

Kurum, “İmar Barışı ile ilgili olarak Van’da 6 bin 700 vatandaşımız başvurdu. Başvurular 31 Ekim’de tamamlanıyor. Bunların süreçlerini Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü olarak takip ediyoruz.” Dedi.

 

“31 EKİM'DE YİNE BUNU DEĞERLENDİRECEĞİZ”

 

Kurum, imar affı ile ilgili sürenin 31 Ekim'de tamamlanacağına dikkati çekerek, "Süreyi uzatmak düşüncesinde değiliz ama 31 Ekim'de yine bunu değerlendireceğiz. Yatırımlarımızla alakalı tasarruf yapacağız ancak ihtiyaç olan, vatandaşın eksikliğini htiği projeleri de yapacağız. Bunu yapacak gücümüz kabiliyetimiz var." ifadelerini kullandı.

 

KURUM’DAN MOBİLYACILAR İÇİN SANAYİ SİTESİ MÜJDESİ

 

Tuşba ilçesindeki Topraktaş mevkiinde bir sanayi arsası bulunduğunu dile getiren Bakan Kurum, burada da mobilyacılarla alakalı bir proje geliştireceklerini kaydetti. Kurum, “144 bin metre kare alan, bu sanayi arsasında mobilyacılarla alakalı yine iller Bankası Genel Müdürlüğümüz ile birlikte valiliğimiz koordinasyon da bir proje geliştireceğiz. Burada sanayinin artması noktasında etaplar halinde ki, bu etapta hazine arazisi de var etrafında bu arazileri de birleştirerek Van’ın bulunduğu konumdan daha yukarıya çekilmesi, istihdamın artırılması noktasında, sanayileşmesi noktasında yine büyük bir proje gerçekleştiriyor olacağız. Buna ilişkin hazine mülkiyetindeki arsaları İller Bankası Genel Müdürlüğümüz ile bir proje gerçekleştireceğiz. Vatandaşımızın kendisinin içerisinde üretim yaptığı, minimum ödeme şartlar ile burada üretime ve sanayiye katkı sağlayacak çok önemli bir proje olacaktır. Buda süre içerisinde Van’a kazandıracağımız diğer bir proje.” Dedi.

 

KURUM: VAN GÖLÜ’NDEKİ DİP ÇAMURU SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ

 

Van Gölü’nün İskele sahilinde dip çamuruyla ilgili bir sorun olduğu ifade eden Kurum, “Bu soruna ilişkin Çevre Yönetim Genel Müdürlüğümüz çalışıyor olacak. Dip çamurunun temizlenmesi ilişkin bir proje yılsonuna kadar başlatıyor olacağız. Bu projenin akabinde de temizlenmesi gereken alanları da işbirliği içerisinde temizliyor olacağız.” İfadelerini kullandı.

 

“ŞİMDİ İKİNCİ 100 GÜNLÜK EYLEM PLANIMIZI YAPIYORUZ”

 

Ülkenin ekonomik bir savaşla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Kurum, “Burada dik ve milli duruşumuz, bu savaşa karşı net bir şekilde cevabımızı verdik. Yine kazanamadılar. Birçok eylemde bulundular, ekonomik savaşa karşı milletimiz tek duruş sergiledi ve dimdik ayaktayız. Yatırımlarımıza devam ediyoruz, büyümeye devam ediyoruz. Tasarruf edeceğiz, gereksiz işleri yapmayacağız, ama vatandaşın ihtiyacı olan tüm işleri de yapacağımızı net bir şekilde ifade etmek isterim. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle birinci 100 günlük eylem planımızı yaptık. Şimdi ikinci 100 günlük eylem planımızı yapıyoruz. Burada gerekli olan her işi yapmaya çalışıyoruz. Bu işlerle ilgili bir tasarruf söz konusu değil, gereksiz gördüğümüz işlerle ilgili tasarrufu sağlıyor olacağız."

 

FAHİŞ FİYAT VE STOKÇULUK UYARISI

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak gıda fiyatlarının artışıyla ilgili valiliklere ve belediyelere genelgeler gönderdiklerini belirten Kurum, "Burada gereksiz fiyat artışı, arz talep dengesinin üzerindeki fiyat artışlarını gösteren esnaflarımızla ilgili gerekli incelemeleri hem valiliğimiz hem belediyelerimiz sahada yapıyor olacaklar. Fahiş fiyat artışları varsa eğer, bu artışlarla ilgili gerekli cezai işlemi yapıyor olacağız, buna müsaade etmeyeceğiz. Stokçuluğa müsaade etmeyeceğiz. Bunu da sizler aracılığıyla vatandaşlarımıza duyurmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

Daha sonra çarşı merkezinde esnafı ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya gelen Kurum, Kent Meydanı projesinin uygulandığı alanda incelemelerde bulundu. Bakan Kurum'a AK Parti Van Milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar, İrfan Kartal, Abdulahat Arvas, AK Parti İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu ve bakanlık bürokratları da eşlik etti.

 

 

Editör: TE Bilisim