Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinin bu yılki ilk toplantısı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın ev sahipliğinde gerçekleşiyor.

 

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk'un açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor.

 

BAKAN SELÇUK: MAKUL ÇÖZÜMLER İÇİN GEREKEN GAYRETİ ORTAYA KOYABİLİRİZ


Bakan Zehra Zümrüt Selçuk'un açıklamalarda bulundu. Bakan Selçuk açıklamasında, "Çalışanların ve işverenlerin hassasiyetlerinin gözükeceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.

 

İşte Bakan Selçuk’un açıklamalarından satır başları;

 

"Asgari ücretin güçlü bir bağımsız komisyon tarafından tespit edilmesini umuyoruz. Bakanlık olarak görevlerimizden biri işçi ve işveren tarafından bakabilmek. Makul çözümler için gereken gayreti ortaya koyabiliriz. Değerli misafirlerimiz asgari ücret önemli bir sosyal politika aracı olarak önemli bir uygulamadır. İşçi ve işverenlerin belirlenen ücret yukarısında ücret belirlemeleri mümkün. Bunların yaygınlaşmasını istiyoruz. Bekar ve çocuksuz bir işçi için net asgari ücret 1603 TL'dir. Asgari ücret gözünde bir sosyal koruma ücreti olmasına rağmen ihbar ve kıdem tazminatı işsizlik ödeneği evde bakım ücreti gibi kalemleri de etkilemekte. Üretim tüketim dengesine yatırımlara yani bir bütün olarak ülke ekonomisine yön verecek. Asgari ücret çalışma barışına olumlu katkıda bulunacak. Çalışanların ve işverenlerin hassasiyetlerinin gözükeceğine inanıyorum. Son toplantımızda tüm kesimlerin uzlaştığı bir rakamı açıklayacağımızı umuyorum."

 

ASGARİ ÜCRET BİN 603 LİRA


Asgari ücret, halen bekar bir işçi için vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin 603 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor.

 

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat da yaptığı açıklamada, "AGİ dahil asgari ücret 1603 lira. Asgari ücretin yetersizliği bugün herkes tarafından ifade ediliyor. Asgari ücret belirlenirken işçinin geçim şartları dikkate alınmamaktadır. Asgari ücretli her ay artan enflasyona karşı eksik ücret almaktadır. Satın alma gücü insanların daha da gerilemektedir. Asgari ücretlinin net ücreti vergi nedeniyle eksilmektedir" dedi.

 

DİSK'İN TALEBİ


2019 yılında, DİSK, yeni asgari ücretin net 2 bin 800 lira olmasını istiyor. DİSK başkanı Arzu Çerkezoğlu, taleplerini şöyle duyurdu: "Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı da dikkate alınmalıdır. Asgari ücret yıllık olarak hesaplanmalı, tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır. Asgari ücrette yaşanan kayıpların giderilmesi için, işçilerin krize karşı korunması için, asgari ücret net 2 bin 800 lira olmalıdır".

 

CHP'NİN TALEBİ


Yaklaşık 7 milyon çalışanı ilgilendiren asgari ücret için CHP, bir kanun teklifi sundu. CHP, bu teklifle asgari ücretin net 2 bin 200 lira olmasını önerdi.

 

TÜRK-İŞ'İN TALEBİ


Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat da, asgari ücretin taban ücret olduğunu belirterek, bu ücretin bir kişiye göre değil dört kişilik aile dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini söyledi.

 

Son dönemde ekonomide yaşanan gelişmelere bağlı olarak asgari ücretli çalışanların geçim sıkıntısının ciddi boyutlara ulaştığını ifade eden Irgat, "Yeni asgari ücrette bu yıl gerçekleşen enflasyon oranı dikkate alınmalı. Bunun yanına ülkenin büyümesi ve gelişmesi de göz önünde bulundurularak refah payı da eklenmeli." dedi.

 

4 TOPLANTI YAPILACAK


Yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün ilk toplantısının ardından işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. 2019 yılında geçerli olacak asgari ücretin açıklanmasının beklendiği dördüncü ve son toplantı ise yine Bakanlıkta yapılacak.

 

Mevzuat gereği, Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor.

 

ENFLASYON NE DİYOR


Asgari ücret zammı, enflasyon oranı dikkate alınarak yapılıyor. Enflasyon, eylül ayında tüketici fiyatlarında yüzde 6,30 artarken, yıllık bazda yüzde 24,52'ye ulaşmıştı.

 

Enflasyon oranı dikkate alındığında asgari ücret zammının ortalama yüzde 20 olması halinde zam oranları şöyle;

 

Net asgari ücret: 1.920 TL
Brüt asgari ücret: 2.400 TL

Editör: TE Bilisim