İlde asırlardır ezan sesinin yankılandığı Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinden kalma camiler, 11 ayın sultanı Ramazan için hazır hale getirildi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İl Müftüsü Nimetullah Arvas, “Eski Van şehrinde biliyorsunuz 1915’te Van’da vuku bulan Ermeni ve Rus katliamından sonra tamamen harabeye dönmüştü. Şuanda eski camilerimizde tarihi eserlerimizde restorasyonlar devam ediyor. Bunlardan tarihi Hüsrevpaşa Camimiz açıktır ki, Ramazan'da orada hatimle teravih kıldıracağız. Horhor Cami Medresemiz de vatandaşlarımızın ziyaretine açık durumdadır. Kaya Çelebi Camimizin restorasyonu devam etmektedir. Bizler bu tarihi mekanlarımızda Ramazan esintilerini htirmeye çalışacağız. Zaten vatandaşlarımız her pazar günü tarihi Hüsrev Paşa Camimizde sabah namazında buluşuyorlar. Camimiz bazen doluyor. Vatandaşlarımızın yoğun ilgisine mazhar olan bir camimizdir” dedi.

 

Cami imam hatibi Ahmet Hüsrev Koyuncu da, “Malumunuz camimiz 1567 tarihinde Mimar Sinan tarafından yapılan bir cami. Bu camimizle birlikte eski Van şehrimizde 8 tane cami mevcut. Bunlardan Kızıl Minareli Cami, Ulu Cami ve 1915 olaylarında Ruslar ve Ermeniler tarafından yakılmış yıkılmış camilerimiz arasındadır. Bunlardan nasibini alan bizim camimiz ise 2009 yılında restorasyon geçirdikten sonra faaliyete geçti. Ancak diğer camilerimizde çalışmalar devam ediyor. İki camimiz ise hala yakılmış yıkılmış vaziyette beklemektedir. İnşallah o camilerimizin de restorasyonları yapılır ve faal duruma gelir ve bunlar içerisinde ibadetler yapılır” şeklinde konuştu.

 

11 ayın sultanı Ramazan ayına yönelik çalışmalarını tamamladıklarını da belirten Koyuncu şunları söyledi: “Tarihi Hüsrev Paşa Camimiz 2009 yılından bu yana faaldir. Bu yıl da Ramazan öncesi çalışmalarımızı tamamladık. Çevre temizliğimizi yaptık. Camimizi elden geçirdik. Mübarek Ramazan ayı içerisinde de inşallah ekstradan faaliyetlerimiz olacak, teravih namazlarımızı, hatimler kıldıracağız. Cemaatimizi de bekliyoruz. Onun dışında yine camimizde gündüz mukabelelerimiz olacak, öğle ve ikindi namazlarının ardından mukabele ile Kur’an okunacak. Teravih namazlarının ardından cemaatimize ikramlarımız da geçmiş yıllarda olduğu gibi devam edecek” 

Editör: TE Bilisim