Dolar/lira paritesi üzerinden işlem gören gram altının tekrardan sabah saatlerinde 190 liranın altında olduğu gözlemlendi. Anadolu Ajansı Analist Uzmanı İslam Memiş, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na dair önemi tavsiyelerde bulundu. Memiş, reşat altının neden çok fazla alınmadığını ve ne yapılması gerektiğini açıkladı. İşte Kapalı Çarşı'da 19 Temmuz'da son durum...

 

Altın piyasası 19 Temmuz sabah saatlerinde düne oranla düşüş içerisinde olurken kapalı çarşı fiyatları, alım-satım işlemlerinde son durum nedir? Anadolu Ajansı Analist Uzmanı İslam Memiş, köşe yazısında Hazine ve Maliye Bakanlığı'na dair önemli açıklamalarda bulundu. Memiş "Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı olan Darphane, sektörde daha aktif rol almalı. Yeni çıkarılacak yasa ve görevlendirmelerle bunu başarabiliriz. 22 ayar altın sarrafiye basma yetkisi olan Darphane, artık reşat, hamit, reşat beşibiyerde ve 24 ayar külçe altın basımlarına başlamalı. Çünkü vatandaş reşat, hamit, reşat beşibiyerde ve 24 ayar altın talebini sürdürüyor. Ancak piyasada dolaşan reşat ve hamit altınların yüzde 90’ı 21 ayar. Altın günü düzenleyen bankaların, altın tahvili ya da altına dayalı kira sertifikası uygulaması kapsamında milletin reşat altınlarının kabul edilmemesinin nedeni de 21 ayar ya da daha düşük ayara sahip olmasıdır. Diğer yandan vatandaş reşat beşibiyerde altınlara 500 - 1.000 lira arasında işçilik ödemek zoruna kalıyor." açıklamasında bulundu.

 

Anadolu Ajansı Analist Uzmanı İslam Memiş, altın piyasasının yükselmesini döviz kurları ve ticaret savaşlarına bağlarken, önceki açıklamalarında dolar ile gram altının değerlerinde yükseliş ve düşüşün aynı oranda olduğunu açıkladı. Altın yorumları bölümümde Ariş Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Güzeliş'in açıklamaları dikkat çekti. Güzeliş "Dünya piyasalarında, yaşanan ticari, jeopolitik gelişmeler doğrultusunda temkinli bir bekleyiş olduğu gözlemleniyor.  ABD ve Çin arasında başlayan, etkisi tüm piyasalara yayılan ticaret savaşları ile Temmuz ayı bu şekilde devam edecek gibi görünüyor. Dünya piyasalarındaki hareketliliğin etkisi ile birlikte, Türkiye’de siyasi gündem de altın değerlerini yakından ilgilendiriyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk kabinesinin açıklanmasının ardından piyasalarda önce hızlı bir tepki görüldü. Doların hızlı bir yükseliş gösterdiğini buna bağlı olarak altın değerlrinde  yükseliş olduğunu görüyoruz." açıklamalarında bulundu.

 

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI ALIM-SATIM DEĞERLERİ 19 TEMMUZ 2018

 

GRAM ALTIN NE KADAR?

 

Gram altın alış 187.30 liradan işlem görürken, gram altın satış 188.86 Türk Lirası. (18 Temmuz'da gram altın 190.43 liradan işlem görüyordu)

 

ÇEYREK ALTINNE KADAR?

 

Çeyrek altın alış 305.83 liradan işlem görürken, çeyrek altın satış 312.10 Türk Lirası. (18 Temmuz'da çeyrek altın 314.61 liradan işlem görüyordu)

 

CUMHURİYET ALTINI NE KADAR?

 

Cumhuriyet altını fiyatı, alış 1258.88 liradan işlem görürken, Cumhuriyet altını satış 1271.51 Türk Lirası. (18 Temmuz'da Cumhuryet altını 1281.93 liradan işlem görüyordu)

 

22 AYAR ALTIN BİLEZİK NE KADAR?

 

22 ayar altın bilezik alış 171.26 liradan işlem görürken, 22 ayar bilezik satış 172.99 Türk Lirası.

 

TAM ALTIN NE KADAR?

 

Tam altın alış 1235.87 liradan işlem görürken, tam altın satış 1248.37 Türk Lirası.

 

YARIM ALTIN NE KADAR?

 

Yarım altın alış 611.70 liradan işlem görürken, yarım altın satış 624.17 Türk Lirası.

 

REŞAT ALTIN NE KADAR?

 

Reşat altın alış 1233.09 liradan işlem görürken, Reşat altın satış 1245.54 Lirası.

 

SAHTE ALTIN NASIL ANLAŞILIR? 

 

Gerek ev kadınları gerek yatırımcıların en çok korktuğu sahte altın almak. Peki sahte altın nasıl anlaşılır. Uzmanların açıklamalarına göre; Yanınızda ufak bir mıknatıs bulundurun. Altını alırken mıknatısı yakınlaştırın. Eğer geliyorsa, altın değildir; eğer gelmiyorsa o altındır.

 

- Altın değerli ve özgül ağırlığı olan bir elementtir. Bu yüzden altınların kendilerine has bir ağırlığı vardır. Elinize aldığınızda bu ağırlığı hissedebilirsiniz. Sahte altınlarda ise ağırlık normal altınlara göre daha hafiftir.

- Altının üzerinde "damga" yoksa o altının sahte olma durumu yüksektir. Altını alırken üzerinde damga olup olmadığına bakın.

- Gerçek altın değeri her zaman bellidir. Şayet altın alırken, günün fiyatlarından düşükse, o altının sahte olma olasılığı yüksektir.

 

KAYNAK: CNNTÜRK

 
 
Editör: TE Bilisim