Dem-Genç’li kadınlar öncülüğünde ‘Önderliğine Sahip Çık’ kampanyası kapsamında düzenlenen panelde konuşan DBP Eş Genel Başkanı Ayna, Ak Partinin tüm saldırılarına rağmen yüzde 40 oy almasının sorgulanması gerektiğine işaret ederek, “AKP’yi iktidara taşıyan iki şey vardır. ‘İnanç özgürlüğünü sağlayacağım ve Kürt sorununu çözeceğim’ dedi. Kürtler Kürt sorununun çözümü için AKP’ye emanet oy verdiler.” Dedi.


Dem-Genç’li kadınlar öncülüğünde başlatılan ve üç gün sürecek olan ‘Önderliğine Sahip Çık’ kampanyası kapsamında Nuda Kültür Merkezi’nde panel düzenlendi. Panele DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, DBP Van İl Eş Başkanı Hamiyet Şahin, Avukat Miraz Çallı, HDP İl Eş Başkanı Derya Havya, KJA üyeleri, Barış Anneleri Meclisi’nin yanı sıra vatandaşlar katıldı. Panelin yapıldığı salona Abdullah Öcalan’ın ve Zeynep Kınacı’nın posterleri ve ‘Özgürlüğün özgürlüğümüzdür’ pankartları asıldı. Panelde ilk olarak Öcalan’a özgürlük talebini konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyonun ardından Dem-Genç’li kadınlar adına konuşan Alev Taş, Öcalan’ın özgürlüğünün Ortadoğu ve halkların özgürlüğü anlamına geldiğini ifade etti.

 

ŞAHİN: YENİ BİR DÖNEME GİRİLDİ

DBP Van İl Eş Başkanı Hamiyet Şahin, konuşmasına seçimlerde kazanılan başarıya değinerek başladı. HDP’nin 12 Eylül faşizmine karşı zafer kazandığını ve halklar için yeni bir süreç başladığını söyleyen Şahin, artık Öcalan’ın koşulsuz özgürlüğü için mücadele edeceklerinin altını çizdi. 7 Haziran seçimlerinin ardından yeni bir döneme girildiğini kaydeden Şahin, çözüm sürecine de değinerek, ancak eşit koşulların sağlanması ile müzakere sürecinin devam edeceğini vurguladı. Şahin, “Önderliğimizin özgürleşmesi ve Kürt sorununun yasal ve anayasal güvenceye kavuşturulması temelinde mücadelemizi tüm gücümüzle yürütme konusunda inanç ve kararlılığımızı bir kez daha belirtiyoruz.” Dedi.

 

HAYVA: DEVLET İNSAN GİBİ DÜŞÜNMEK ZORUNDADIR

Şahin’in ardından konuşan HDP Van İl Eş Başkanı Derya Hayva ise, Öcalan’ın zor koşullarda verdiği mücadele ile halklara ışık olduğunu belirtti. Tekçi ve inkarcı zihniyetin bedellerinin özgürlük mücadelesini sürdürenlere ödetildiğini ifade eden Hayva, “Türkiye’de milyonlar ona yeni yaşamın, barışın mimarı diyor. Türkiye devleti kendisiyle yüzleşmek ve insanları haklarıyla tanımak zorundadır. Sayın Abdullah Öcalan’a yapılan ve yapılmak istenen tüm saldırılar halk düşmanlığıdır. Onu tecrit etmek, devletin halkın nazarında kendisini tecrit etmesidir. Türkiye Cumhuriyeti güneşi balçıkla sıvamaya çalışıyor. Devlet de insan gibi düşünmeyi ve insani olmayı kabul etmek zorundadır.” Dedi.

 

AYNA: ASKERİ OPERASYONLARA HAZILIKLI OLUN

Son olarak konuşan DBP Eş Genel Başkanı Ayna, Öcalan’ın özgürlüğünün Kürt halkı için önemine değindi. Öcalan’ın yıllardır özgür yaşam, kadın özgürlüğü, özgür gençlik için mücadele ettiğini söyleyen Ayna, toplumda kadının köleleştirilmesinin de din ile temellendirilmesi algısına işaret ederek, ulusal kimliklerin inkar edilmesinin temelinde de kadın-erkek ayrımının yattığını belirtti. Cinsler, ulusal ve inanç kimlikleri arasında farklılıkların her zaman olduğunu, ancak insani olarak tüm farklılıkların eşit olduğunu dile getiren Ayna, “Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü kendi cinsimizin özgürlüğü ile özdeş görüyoruz. Ulusal mücadelemizde de aynı.” İfadelerini kullandı. Öcalan ile halklar arasına mesafe konularak ayrıştırmanın yaratılmak istendiğine değinen Ayna, şimdilerde devletin ‘Kürt gerçekliğini kabul ettiğini’ göstermeye çalıştığını, ancak kamusal ve resmi alanda bunu reddettiğini vurguladı. Ayna, “Şimdiden halklar askeri operasyonlara da hazırlıklı olmalıdır. Halklar mücadele ettiği sürece devlet müzakere edecektir.” Dedi

 

‘KÜRTLER AKP’YE EMANET OY VERDİ’

Ak Partinin tüm saldırılarına rağmen yüzde 40 oy almasının sorgulanması gerektiğine işaret eden Ayna, “AKP’yi iktidara taşıyan iki şey vardır. ‘İnanç özgürlüğünü sağlayacağım ve Kürt sorununu çözeceğim’ dedi. Kürtler Kürt sorununun çözümü için AKP’ye emanet oy verdiler. Halklar, yüzde 40 oyla aslında AKP’ye bir uyarı yaptı, ‘Bu sorunları çöz’ dediler. Bu anlamda önemli bir noktadır. AKP’yi de Erdoğan’ı da çözüme zorlamak zorundayız. Heyetin bir an önce gidip görüşme yapması gerekiyor. Biz bu seçimi Başkan Öcalan’a hediye ettik. Bu zafer onun yarattıklarının ve Kobanê’deki direnişin sonucudur. Bu yüzden Önderlik olmadan çözüm ve barış süreci sürdürülemez. Bu noktada herkesi bu süreci ve Önderliğini sahiplenmeye çağırıyorum.” Şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim