ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - ÖMER FARUK TOKTAŞ - Van, Türkiye’nin diğer illerinde yaşanan sıcak havalara nazaran doğal bir klima havası yaşıyor. Gerek denizi gerekse de yüksek rakımı ile diğer illere göre daha serin bir havaya sahip olan Van turistleri bekliyor.

 

Marmara, Ege, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerindeki birçok ilde, serin ve yağışlı havanın etkisini kaybetmesiyle sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine çıktı. Özellikle Adana, Antalya ve Şanlıurfa gibi iller de yaşanan 45 dereceyi aşkın sıcaklıklar adeta ortalığı kasıp kavuruyor. Bu illerde hal böyle iken Vanlının keyfine diyecek yok. Coğrafi konumundan kaynaklanan rüzgârların da etkisiyle yaz ayında yaşanan sıcaklıkların diğer illere göre fazla hissedilmemesi Van’a farklı bir ayrıcalık katıyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz turizmciler çağrıda bulunarak Van’daki bu havayı herkesin görmesi gerektiğini söyledi. Turizmciler, “Akdeniz’de pişmeyin, Vangölü’nde serinleyin” diyerek insanları Van’a davet etti.

 

 

TUNÇDEMİR: VAN’DA 30 DERECE SICAKLIK VAR

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Vangölü Havzası Turizm Derneği ve Ayanis Turizm Seyahat Acentesi Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir şehirdeki doğal ve serin esintilere dikkat çekerek yerli ve yabancı turistlere çağrıda bulundu. Van’ın birden çok turizm potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Tunçdemir “Van’a baktığımızda sıcaklıklar 30 dereceyi geçmez, nem olmaz. İnsanlar Van’da şehir merkezinde iken bile adeta bir yayladaymış gibi hoş bir esinti ile karşılaşırlar. Van Gölü Havzası’nın tamamı için bu özellik geçerlidir.” İfadelerini kullandı.

 

 

“GELİN VE ŞEHRİN TADINI ÇIKARIN”

Van Gölü Havzası’nın tamamında bir serinlik söz konusu olduğunu ve diğer iller ile kıyaslandığında Van’ın daha cazip bir turizm beldesi olduğunu belirten Tunçdemir  “Bu konuda genel olarak 7 bölgeye baktığınız zaman Doğu Anadolu Bölgesi denince akla direk kışları çok soğuk, yazları çok sıcak geçen bir bölge geliyor akıllara. Karadeniz Bölgesi’ni soracak olursanız eğer insanlar size yaz aylarının serin geçtiği bir bölge cevabını verir. Buradan anlıyoruz ki Karadeniz Bölgesi reklamını yapmış, yapabilmiş. Van’a baktığımızda sıcaklıklar 30 dereceyi geçmez, nem olmaz. İnsanlar Van’da şehir merkezinde iken bile adeta bir yayladaymış gibi hoş bir esinti ile karşılaşırlar. Van Gölü Havzası’nın tamamı için bu özellik geçerlidir. Çevre illerde yaşayan insanlar damlarda dışarılarda yatarken biz onlara diyoruz ki gelin Van’da bunlara ihtiyaç duymadan yaşayın. Ben bir turizmci olarak bu insanları Van’a bekliyorum. Gelin adeta doğal bir klima havası estiren bu şehrin serinliğinin tadını çıkarın. Geldiğinizde rahat bir şekilde 2-3 ay kalın şehrin tadını çıkarın. Daha önceden de belirttiğim gibi damlarda yatan insanlarımız buraya gelip yorgana sarılsınlar.” Şeklinde konuştu.

 

 

TUNÇDEMİR: TEK GEREKEN GÜVENLİK VE HUZUR

2017 senesinin Van’da ki turizm adına önceki yıllara oranla daha iyi olduğunu söyleyen Tunçdemir sözlerine şu şekilde devam etti: “Sizin de bildiğiniz gibi 2015-2016 süreci Van’da ki tüm ekonomik alanlarda pek de iç açıcı geçmedi. 2017 senesinin Nisan-Mayıs-Haziran aylarında iç pazar önceki senelere oranla daha iyiydi. İranlı ziyaretçilerin il ekonomisine yaptığı katkıyı dile getirmeye gerek bile yok zaten. Bundan sonraki süreçte ülke içinde diğer illerden ya da İran dışındaki farklı ülkelerden insanların buraya gelmesi için güvenlikli ve huzurlu bir ortamın sürmesi gerekiyor. Bu koşullar sağlandığında zaten hiç kimse bu şehrin turizminin önüne geçemez bir patlama yaşanır. İnşallah da bu şartlar sağlanır, söz konusu patlama yaşanır. Önümüzdeki ikinci sezon olan Eylül-Ekim Kasım aylarında da turizm anlamında iyi birer netice bekliyoruz. Hedefimiz tabi ki de hep ileriye dönük olmalıdır. Şimdiden 2018-2019 için iyi planlar yapmalı ve turizmimizi doğal klimalı şehrimiz için güzel noktalara taşımalıyız.”

 

 

“VAN’IN BİRDEN ÇOK POTANSİYELİ VAR”

Turizm anlamında Van’ın 4 mevsimde de boy gösterebilecek potansiyele sahip olduğunu savunan Tunçdemir Van’ı tanıtmak adına vatandaşlara da çok iş düştüğünü belirtti. Tunçdemir yaptığı açıklamada “Son olarak söylemek istiyorum ki biz turizm ile birinci elden ilgilenen seyahat acenteleri olarak Van’ı daha önce gören görmeyen tüm insanları buraya bekliyoruz. Van şehri 12 farklı alternatif turizm potansiyeline sahip bir şehirdir. Bunlardan bahsedecek olursak inanç turizmi, kültür turizmi, doğa turizmi ve daha buna benzer birçok madde sıralayabiliriz. Özellikle senenin 4 mevsiminde de Van turizm açısından boy gösterebilecek bir şehirdir. Bu noktada da üzerimize düşen görev Van’ı iyi tanıtmak ve tanıtabilmektir. Bunların elbette ki en önemlisi daha önceden de söylediğim gibi ülke ve şehir anlamda huzur ortamının tesis edilmesidir.” İfadelerini kullandı.

 

 

BEYAZ: AKDENİZ’DE PİŞMEYİN VANGÖLÜ’NDE SERİNLEYİN

Gazete olarak görüştüğümüz Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Beyaz ise insanları Vangölü’nde serinlemeye davet etti. Beyaz şöyle konuştu: “Türkiye’nin Ege, Akdeniz, Güneydoğu bölgeleri kavurucu sıcaklar yaşarken biz daha serin bir hava yaşıyoruz. İnsanlar serinlemek için tatile giderler. Bu tatillerini de genelde Ege ve Akdeniz sularında ararlar. Ancak Akdeniz’deki su sıcaklığı, Van’daki hava sıcaklığı ile aynı. İnsanlar suya girdiği zaman yine pişiyorlar. Ancak Van’da, Vangölü’ne girdiğiniz zaman gerçek anlamada serinlersiniz. Bizim memleketimiz serin bir memleket. Bunu iyi işlemek gerekiyor. Van ve havzasında yer alan ilçelerde de insanlar hem yazı hem de baharı beraber yaşayabiliyorlar. Bu yüzden de bizde şöyle bir çağrıda bulunuyoruz. Akdeniz’de pişmeyin, Vangölü’nde serinleyin.” 

Editör: TE Bilisim