Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nda bulunan ve 29 Mart 2007 tarihinde uluslararası törenle Anıt Müze olarak açılan tarihi Akdamar Kilisesi'nde restorasyon çalışmaları başladı. Daha önce arkeolojik kazıyla ortaya çıkarılan ve yıkılmaması için ponza dolu çuvallarla ayakta tutulan manastır ve şapel gibi yapılar, 6 aylık çalışma sonucu orijinaline uygun restore edilecek.

 

PONZA TORBALARI İLE AYAKTA TUTULUYORDU


Bölgede 20 Mayıs 2005 tarihinde başlatılan restorasyon çalışmaları 21 Temmuz 2006'da tamamlanırken, Ermeniler için büyük öneme sahip tarihi Akdamar Kilisesi, 29 Mart 2007 tarihinde uluslararası törenle ‘Anıt Müze’ olarak açıldı. Çevre düzenlemesi ile birlikte restorasyonu 4 milyon liraya mal olan tarihi kilisenin ibadete açılması ve o tarihte haç takılıp takılmaması tartışma konusu oldu. Görüşmelerin ardından kiliseye haç takılırken, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ermenilerin yılda 1 kez ayin yapmasına izin verdi. İlk ayin 19 Eylül 2010'da yapıldı. Akdamar Kilisesi'nden sonra, kilisenin devamında bulunan manastır ve şapelin restorasyonuna başlandı. Yaklaşık 1 milyon 200 bin TL'ye ihale edilen restorasyon, Nisan 2013'te başladı ve 6 ay sürecek. 2005 yılında Akdamar Kilisesi'nin restorasyonuyla birlikte arkeolojik kazıyla kilisenin güneyinde ortaya çıkarılan, ancak ponza dolu torbalarla ayakta tutulabilen manastır duvarı ve çevresindeki yerleşkeler korunamadığı için yıkılmaya yüz tuttu.

50 ÇALIŞAN İLE YENİDEN RESTORASYON


Ermenilerin her yıl ayin yaptığı tarihi kilisenin bu durumdan kurtarılması için ikinci kez ihale yapılarak 5 bin metrekarelik bir alanda restorasyona karar verildi. Restore çalışmalarına başlanırken Manastır ve yerleşkeleri İtalya'dan getirilen hidrolik kireçle orijinaline uygun restore edilecek. Teknik ekiple birlikte 50 görevlinin 5 bin metrekarelik alanda sürdürdüğü restorasyonda, malzemeler de adaya teknelerle taşınıyor. Restorasyon çalışmalarında görev alan işçiler iskele ve kilise arasında kurdukları teleferik sistemle kullanılacak malzemeleri yukarıya taşıyor. Çalışmaların mevsim sonuna kadar tamamlanacağı belirtilirken restorasyon kapsamında ada ve manastır, yerleştirilecek güvenlik kameralarıyla 24 saat izlenecek. 

 

Editör: TE Bilisim