Irak'taki çatışmalardan kaçarak Van'a yerleşen 9 nüfuslu Bilen ailesinin görme engelli çocukları, müzik sayesinde karanlık dünyalarını aydınlatıyor.

Ülkelerindeki çatışmalarda yakınlarını kaybeden ve zorlu bir sürecin ardından 2012 yılında aileleriyle göç ettikleri Van'ın Süphan Mahallesi'nde yakınlarının evinde yaşamaya başlayan görme engelli 20 yaşındaki Ali ve 21 yaşındaki Şirin Bilen, çaldıkları enstrümanlarla savaşın acı hatıralarını unutmaya çalışıyor.

Van'a geldikten sonra gittikleri kurslarla kendilerini geliştiren ve rehabilitasyon merkezlerindeki öğrencilere konser veren Bilen kardeşler, gösterdikleri azimle vatandaşların takdirini topluyor.

 

 

"Engelim var diye bir kenara çekilmedim"

Görme engelli Ali Bilen,  yaptığı açıklamada, ülkesinde köyde gezerken duyduğu bağlama sesiyle müziğe olan ilgisinin başladığını söyledi.

"Bağlama benim sevdam, aydınlığım, her şeyim" diyerek müziğe olan bağlılığını dile getiren Bilen, bu yolda ilerleyerek Türkiye'ye sesini duyurmak istediğini belirtti.

Annesi, babası ve 6 kardeşiyle Irak'tan Van'a geldiğini, devletin verdiği yardımlarla geçindiklerini anlatan Bilen, şöyle konuştu:

"Irak'ta yaşadığımız sıkıntılardan dolayı buraya geldik. Yaşadığımız köyde müzik öğretmeninin öğrencilerini toplayarak onlara bağlama çaldığını duydum. Çok güzel bir sesi vardı. Duyunca çok etkilendim ve arkadaşlarıma bağlama çalmak istediğimi söyledim. Arkadaşlarım benimle dalga geçti, 'Sen bu halinle ne anlarsın müzikten' dediler. Engelim var diye bir kenara çekilmek istemedim. Ne kadar uğraştıysam da engelim nedeniyle bana bağlama çalmayı, şarkı söylemeyi öğretecek bir hoca bulamadım. Bir bağlama alarak kendi çabamla bir şeyler yapmaya karar verdim. Türkiye'ye gelince de bağlama kurslarına gittim. Kendimi geliştirerek, daha iyi bağlama çalmaya başladım."

 

 

"Bana Van'ın Aşık Veysel'i diyorlar"

Bilen, bağlama sayesinde duygularını daha iyi ifade ettiğini belirterek, "Zaman ilerledikçe müzik benim hayatımın vazgeçilmezi oldu. Bunu görenler bana Aşık Veysel, Metin Şentürk'ün ismiyle sesleniyorlar. Bu da beni mutlu ediyor. Benim gibi başkalarının da hoca sıkıntısı yaşamaması için zaman zaman gönüllü dersler veriyorum." diye konuştu.

 

 

"Beni hayata bağlayan gitar sevdam"

Görme engelli Şirin Bilen de müziğin ve gitarının kendisi için yaşamın vazgeçilmez bir parçası olduğunu söyledi.

Müzikle karanlık dünyasını aydınlattığını, duygularını dile getirdiğini anlatan Bilen, şu ifadeleri kullandı:

"Gitarım benim dostum sırdaşım gibi oldu. Kimseyle konuşamasam, derdimi anlatamasam bile onunla konuşuyorum. Hayatı güzel ve çirkin yapanlar bizleriz. Ben engelime rağmen müzik sayesinde çok güzel bir hayat yaşıyorum. Herkes mutluluğunu aramalıdır. Benim gecem gündüzüm karanlık olsa bile güzellikler içerisinde yaşıyorum. Çünkü beni hayata bağlayan gitar sevdam, müzik hedefim var."

 

Editör: TE Bilisim