Gündem cazibe merkezleri, teşvik paketi, yatırımlar… Cazibe Merkezleri Programı’nda rekor başvurunun yapıldığı Van şimdiden aslan payını alacak gibi görünürken, bu destekleri ve Van ekonomisini en iyi bilen isimlerden biri olan Feridun Irak’tan bu anlamda önemli bir öneri geldi. Irak, Van’a yapılan başvurunun kıymetli olduğunu belirterek bu süreçte Van’da yatırımların önünü açacak şekilde esas muhatap olan Kalkınma Bankası şubesinin açılması gerektiğini söyledi. Bir dönem Van’a açtıkları Kalkınma Bankası şubesinin sahiplenmeme nedeniyle gittiğini söyleyen Irak, Güç Birliği’ne bu konuyu gündeme alması için deyim yerindeyse ev ödevi verdi. Sahiplenme konusunda son Güç Birliği Toplantısı’nda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in de yeniden yapma sözü verdiği Et ve Süt Kurumu ile ilgili de değerlendirmelerde bulunurken bundan sonraki süreçte konunun takipçisi olunması gerektiğini kaydetti. Olası bir başarısızlık durumunda Van’daki meslek kuruluşlarına ve Sivil Toplum Kuruluşları’na ise ironik bir öneride bulundu: “Kapalıyız yazın, kenara çekilin.”

 

Yıllarca Van TSO ve Van Ticaret Borsası Başkanlığı yapan, Van’a OSB, KOSGEB gibi kuruluşları kazandıran, Van Et ve Süt Kurumu’nu özelleştirmeden kurtaran, Vanspor’u 1’inci Lig’e taşıyan Feridun Irak’tan son günlerin önemli konuları olan cazibe merkezleri, teşvik paketi ve Et ve Süt gibi konulara dair önemli değerlendirmeler geldi. Şehrivan’a konuşan Irak, çarpıcı açıklamalar yaptı.

 

 

IRAK: İLE GÖRE DESTEK ŞART

İlk olarak geçtiğimiz günlerde yapılan bir haber ile gözlerin çevrildiği Van’ın cazibe merkezleri programındaki yerini konuşan Irak, Van’ın en büyük payı almasının güzel bir gelişme olduğunu söyledi. En çok başvuru yapılan ve teşviklerden aslan payı alması beklenen Irak, sözlerine; “Daha önce kamuoyu ile paylaştığım gibi bu tür desteklerde bölgelere göre teşvik miktarları ve destekleri belirlenmeli. Doğu’daki her il de bir tutulmamalı. İllerin büyüklüğü, nüfusu ve diğer durumları teşviklerde verilecek olan paya etki etmeli. Van bu kadar başvuru varken büyük beklentiler içerisinde, beklenilenin altında bir destek almamalı.” Uyarısında bulunarak başladı.

 

IRAK’TAN YİNE NOKTA ATIŞ ÖNERİ

Ardından paket ile ilgili görüşlerini paylaşan Irak, bu noktada önemli bir tespitte bulunarak yatırımcının işini kolaylaştıracak olan bir hamleden söz etti. Irak; “Öncelikle son günlerde gündemde de yer alan Van’a ve cazibe merkezi programına yönelik ilgi çok sevindiricidir. Yabancıların olması da Van açısından son derece önemli bir durumdur. Burada yatırımcının ve Van’ın işini kolaylaştıracak bir hamle zaruri bir hale gelmiştir. Yatırımcılara kolaylık olması için talepler her ne kadar Kalkınma Ajansı’na yapılıyor olsa bile esas muhatap Kalkınma Bankası’dır. Yatırımcılara kolaylık olması, zaman kaybının önlenmesi, ihtiyaç duyulduğunda görüşme yapılabilmesi için Kalkınma Bakanlığı’nın bir ofisinin süreç boyunca hizmet verecek şeklide Van’da açılmasının çok faydası olacaktır.”

 

 

GÜÇ BİRLİĞİ’NE ÖNERİ

Bu öneri Van Güçbirliği Platformu’nun gündemine alması gerektiğinin altını çizen Irak; “Bu talep Van’daki yatırıma katkı sunacak bir taleptir. Şimdi bütün meslek kuruluşlarının ve siyasilerimizin de içinde bulunduğu Güç Birliği Platformu bir girişim yaparak bu Kalkınma Bankası ofisini Van’da açtırabilirler. Dolayısıyla Güç Birliği bu konuda bir girişim yapmayı mutlaka gündemine almalıdır. Önerim ilk toplantıda hemen bu çalışma ile ilgili harekete geçilmesidir:” dedi.

 

VAN ONU DA KAYBETMİŞ…

Ardından da Van’da bir dönem Kalkınma Bankası’nın olduğunu belirten Irak, bu kurumun şubesinin de diğer kaybedilen kurumlar gibi sahipsizlik kurbanı olduğunu kaydetti. Irak: “1990’lı yıllarda zor durumda Sanayi Kuruluşlarına Kalkınma Bakanlısı’ndan düşük faiz kullandırılması söz konusu olduğunda ben dönemin Ticaret ve Sanayi Odası başkanı olarak TSO bünyesinde bir oda tahsis ederek Kalkınma Bankası’nın ofisini açtırmıştım. Ankara’dan gelerek haftada 3 gün hizmet veren yetkili ile yatırımcılar yüz yüze görüşme fırsatı buluyorlardı. Ancak daha sonra sahiplenememekten kaynaklı bir çok kurum ve kuruluşumuzu kaybettiğimiz gibi Kalkınma Bankası Ofisi de maalesef kapandı.” Dedi.

 

SİYASİLER ET VE SÜT KURUMU’NUN PEŞİNİ BIRAKMASIN!

Öte yandan Şehrivan aracılığı ile Et ve Süt Kurumu ile ilgili Van’da yeniden yapılması ile müjdeyi değerlendiren Irak; “Geçen hafta toplanan Güç Birliği Platformu’nda gündem alınması son derece önemlidir. Bu gündeme gelmesi bana göre Et ve Süt Kurumu’nun taşınıyor olma düşüncesini ortadan kaldırır bir girişim olmuştur. Ümit ediyorum ki arkadaşların önemle üzerinde durduğu bu kurumun yeniden yapılması bir an önce gerçekleşir. Yapılması için tahsis edilen arazide Van’a hayvancılığın en önemli sektör olduğu kentimize yakışır kapasitede modern bir Et ve Süt Kurumu tesisi yapılmış olur. Siyasilerin takibi de bundan sonra önemlidir. İktidar milletvekillerimiz inatla ve ısrarla takip etmeleri son derece önemlidir. Ümitliyiz.”

 

 

EĞER ET VE SÜT KURUMU YAPILMAZSA…

Et ve Süt Kurumu’nun ilgi ile takip edilmesi gerektiğine vurgu yapan Irak; “Yeterince kurum-kuruluş kaybettik. Bir yenisini daha kaybetmeye tahammülümüz yoktur.” Diyerek tepkisini gösterirken olası bir durumda o kurumun yeniden yapılmaması ve taşınması durumunda Van’daki meslek odalarının ve STK’ların bırakıp gitmesi gerektiğini söyledi. Irak; “Daha önce de açıkladığım gibi eski ismi ile Et Balık Kurumu, yeni ismiyle Et ve Süt Kurumu bütün ülkede özelleştirilirken zamanında yaptığımız girişimle Türkiye’de özelleştirilmeyen 7 Et-Balık kurumundan biri Van’daki oldu. Hep dedik. Bu kurum Van’ın olmazsa olmazlarındandır. Van gibi tarım ve hayvancılık kentinde bu kurumun ve kombinanın Van’da yapılmasının tartışma konusu olması bile abestir. Biz zamanında sahiplendik, özelleştirmeye engel olduk. Şimdi de yeniden yapılmasının takibi yapılmalı. Çok ciddi çaba göstererek özelleştirmekten çıkardığımız Van Et ve Süt Kurumu’nun bir başka yere taşınması halinde başta ilgili meslek kuruluşları olmak üzere, STK’lar kapılarına kapalıyız yazısını asarak bir köşeye çekilsinler.”


ŞEHRİVAN ÖZEL: ERDAL ERBAŞ-MENDUH ÇALIŞKAN

Editör: TE Bilisim