İş kazası geçirenlere sağlanan geçici veya sürekli iş göremezlik aylığı alabilmek için dikkatli olmak gerekiyor. İşyeri servisinden inerken geçirilen kaza 'iş kazası' sayılıyor, ama inip karşıya geçerken araç çarpması, taşıma eylemi bittiği için değil. İşyerinde dinlenirken top oynayan işçinin ayağının kırılması da bir iş kazası olarak görülüyor. İş kazalarını 3 gün içinde bildirmeyen işverene de 2 bin 603 lira ceza var...

 

İŞ KAZASI 3 GÜN İÇİNDE BİLDİRİLMEZSE CEZA VAR

İşverenin, iş kazalarını ve meslek hastalıklarını 3 iş günü içinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirme yükümlülüğünü yerine getirmemesi halinde 2 bin 603 lira para cezası söz konusu, iş kazalarını kuruma 10 gün içinde bildirmeyen sağlık kuruluşlarına da aynı tutarda ceza uygulanıyor. 

Haber verilmezse ödenek işverenden tahsil ediliyor. İş kazalarının, işverenler tarafından derhal kolluk kuvvetlerine bildirilmesi gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'na ise 3 iş günü içinde bildirim yapılmak zorunda. Esnaf statüsünde çalışanlara, kaza sonrası Hastanede yatmaları gerekirse, bildirim için bir aylık süre tanınıyor. Ancak, her durumda, taburcu olduktan itibaren üç iş günü içinde bildirim yapılması zorunlu. Bir başka ifadeyle, kazadan sonra beş gün hastanede yatan kişinin, 30 günlük süreyi beklemeden, üç iş günü içinde başvurması gerekiyor. 

Bildirim yapmakta gecikilmesi halinde, bu süre içinde sigortalıya ödenmesi gereken iş geçici göremezlik ödeneği işverenden tahsil ediliyor. 

 

MİLLİYET HABER

Editör: TE Bilisim